Accommodaties inclusief ontbijt
Alle privétransfers bij aankomst en vertrek
Veel culturele hoogtepunten
Boeddhistische grotten van Yungang en Longmen
In deze drieweekse individuele China reis maak u kennis met een aantal van de bekendste culturele hoogtepunten van China. U kunt deze reis beschouwen als een verdieping in de hoogstaande Chinese cultuur. U zult in deze reis uitgebreid kennismaken met onder meer de belangrijkste uitingen van boeddhistische sculpturen en tempels en het confucianistische gedachtegoed in de (tempel-)architectuur.
Accommodaties inclusief ontbijt
Alle privétransfers bij aankomst en vertrek
Veel culturele hoogtepunten
Boeddhistische grotten van Yungang en Longmen
In deze drieweekse individuele China reis maak u kennis met een aantal van de bekendste culturele hoogtepunten van China. U kunt deze reis beschouwen als een verdieping in de hoogstaande Chinese cultuur. U zult in deze reis uitgebreid kennismaken met onder meer de belangrijkste uitingen van boeddhistische sculpturen en tempels en het confucianistische gedachtegoed in de (tempel-)architectuur.
Dag 1: Aankomst Beijing
Dag 2: Beijing
Dag 3: Beijing
Dag 4: Dagtrein Beijing - Chengde
Dag 5: Chengde
Dag 6: Chengde – Datong via Beijing
Dag 7: Datong / excursie Yungang grotten, Shanhua Monastery, Huayan Monastery, Jiulongbi (Nine Dragon Wall)
Dag 8: Datong – Wutaishan via het Hangende Klooster
Dag 9: Wutaishan
Dag 10: Wutaishan - transfer Pingyao
Dag 11: Pingyao
Dag 12: Pingyao - sneltrein Xi'an
Dag 13: Xi’an
Dag 14: Xi’an – Luoyang, excursie Longmen grotten
Dag 15: Luoyang - sneltrein Beijing
Dag 16: Beijing - vertrek
U wordt met privétransfer naar het hotel gebracht in het centrum van de stad. Na een korte rust krijgt u direct de gelegenheid om de sfeer van deze miljoenenstad te proeven.
Beijing was de hoofdstad van de laatste twee keizerlijke dynastieën en dat heeft zijn monumentale sporen nagelaten. In het centrum van Beijing ligt de Verboden Stad, de vroegere woon- en werkplaats van de keizers en hun onmetelijk grote hofhouding. Binnen de dikke hoge muren kan men uren ronddwalen door de vele paleizen, paviljoenen en tuinen. Boven de toegangspoort van de Verboden Stad hangt nog steeds het kolossale portret van Mao Zedong, dat uitziet over het immens grote Tiananmenplein. Op het plein zijn het Mao Mausoleum, het Nationaal Historisch Museum en de Grote Hal van het Volk te bezichtigen. Maar de tijd heeft niet stilgestaan. Beijing is intussen een zeer moderne stad geworden met nieuw ontworpen wolkenkrabbers, westerse winkelcentra, internetcafés en snelle auto’s. Behalve het plein en de Verboden Stad is het ook zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Lama- en Confuciustempel. De Lamatempel is een goed voorbeeld van een Tibetaans-boeddhistische tempel. Het gebouw was eerst het persoonlijke paleis van keizer Yong Zheng maar werd omgedoopt tot tempel. Lama's uit vooral binnen-Mongolië komen hier een paar keer per jaar bij elkaar voor een dienst. Tevens staat hier de zetel van de vorige Panchen Lama die stierf in 1989. De nieuwe - door de Chinezen aangewezen - Panchen Lama zal hier weer plaatsnemen.
Wat zou een reis aan China zijn zonder een bezoek aan de Chinese Muur? Een excursie naar de Chinese Muur is letterlijk één van de hoogtepunten van het bezoek aan Beijing. Zo ver het oog kan reiken slingert de Muur zich over de heuvels in het ruige en desolate landschap. Op de terugweg terug naar de stad bezoekt u eventueel het nieuwe Zomerpaleis Yiheyuan. Dit magistrale zomerverblijf is te danken aan de bouwlust van keizer Qianlong en de keizerin-weduwe Cixi. Kijk bij onze excursies voor deze en veel andere excursiemogelijkheden in Beijing.
Vandaag wordt u in ongeveer 5 uur naar de stad Chengde met de trein gebracht. U kunt er eventueel voor kiezen om ochtend of middagtrein te nemen, deze vertrekt om 2 uur vanaf Beijing. Onderweg ziet u de Chinese muur op zijn mooist en geniet u van de manier waarop deze zich uitrolt over puntige bergkammen. Chengde is gelegen zo'n 250 km ten noorden van Beijing en hier vindt u het zomerverblijf van de Qingkeizers gebouwd in de 18e eeuw.
Het bijzondere aan het keizerlijk verblijf in Chengde is dat keizer Kangxi en Qianlong het verblijf uitbreidden met replica's van bekende gebouwen elders uit het rijk. Zij zagen Chengde als een symbool van vereniging van alle nationaliteiten binnen het grootse Chinese rijk. De vermenging van Han, Tibetaanse en Mongoolse architectuur is dan ook alom aanwezig. Zo staat er een ware replica op kleinere schaal van het Tibetaanse Potalapaleis, temidden van vele indrukwekkende tempels en andere verblijven. De Puningtempel, met haar 22 meter hoge beeld van Avalokitesvara, is maar een van de zeven voorbeelden van tempels in Chengde met sterk lamaïstische invloeden. Gelukkig heeft u hier een hele dag om te dwalen door de vele tempels en andere verblijven. Een greep in de kleurige Chengde-doos geeft u de mogelijkheid om de tempel Xumifushou te bezoeken met haar decoratieve details op het gouden dak of de Pule tempel met het ronde paviljoen dat veel weg heeft van de Hemeltempel in Beijing. Het is eigenlijk haast onmogelijk om alles te bezoeken. Mocht u te moe zijn om nog te lopen dan kan u zich nog altijd in een bootje laten zakken om de lotussen in het water eens van dichtbij te bekijken.
Met een privéauto keert u terug naar Beijing, waar u op de trein naar Datong stapt.
Datong is de stad die tot voor kort bedolven leek door zwart kolenruis dankzij de mijnen in de omgeving. Tegenwoordig komt de stad wat minder groezelig over en hebben de toeristen hun weg naar Datong gevonden vanwege de boeddhistische grotten van Yungang. Hier ziet u de beste voorbeelden van de oudste boeddhistische beeldhouwwerken in China, op de Mogaogrotten van Dunhuang na. Duidelijk te zien zijn de Perzische, Indiase, Byzantijnse en Griekse invloeden op deze sculpturen uit de Noordelijke Wei dynastie (460-494 na Chr.). In 53 grote en wel meer dan 1000 kleine grotten over een afstand van een kilometer, verbaast u zich over de vaardigheden van toen. De kleinste details van een gedrapeerd gewaad over het lichaam van een vliegende engel, beter gezegd apsara, zijn duidelijk uitgewerkt uit het steen. In vele grotten zijn de kleurpigmenten nog fantastisch bewaard gebleven. Op de terugweg naar de stad bezoekt u de negen-draken-muur. Deze drakenmuur van keramiek heeft enkel twee broertjes: eentje in de Verboden Stad en eentje in het Beihai park in Beijing. In de stad dwaalt u door de brede straten en kunt u op zoek naar de mooie en zeer oude Shanhua en Huayan tempels.
Per privéauto vertrekt u in alle vroegte naar het boeddhistische pelgrimsoord Wutaishan. Onderweg brengt u een bezoek aan het zogenaamde hangende klooster ook wel Xuantong klooster genoemd. Het klooster hangt letterlijk aan de steile rotswand en u zou zich kunnen afvragen hoe lang het allemaal nog houdt. Het is een hele belevenis om van gebouw naar gebouw te lopen over hangende houten trappetjes. U eindigt vandaag in Taihuai, het dorpje dat als centrum dient van het pelgrimsoord.
Wutaishan betekent letterlijk 'Berg der Vijf Terrassen' en huisvest een van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsoorden in heel China. Deze pelgrimsoorden zijn Putuoshan (provincie Zhejiang), Emeishan (provincie Sichuan) en Jiahuashan (provincie Anhui). Wutaishan is opgedragen aan de Boddhisatva Manjusri, God van de Wijsheid ook wel Wen Shu in het Chinees. Meerdere tempels in Wutaishan hebben dan ook een hal gewijd aan Wen Shu.
Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Wutaishan. U rijdt met privéauto de bergen uit om naar Pingyao te gaan. In de late middag komt u aan in het traditioneel Chinese stadje Pingyao, dat nog maar net is uitgeroepen door Unesco tot Cultureel Wereld Erfgoed. Pingyao was in de 19e eeuw het financiële handelscentrum van China, waar nu de monumentale koopmanshuizen uitermate goed bewaard zijn gebleven. U waant zich in het oude China door de imposante en stoffige stadsmuren met nog dienstdoende stadspoorten. Al slenterend door de nauwe straatjes binnen de stadsmuren komt u vast uit in één van de restaurantjes of theehuizen die gevestigd zijn in de prachtige oude koopmanshuizen. De lokale noedelgerechten mag u hier zeker niet missen. Houdt u er wel rekening mee dat Pingyao ook onder Chinese toeristen een geliefde bestemming is en u hier dus zeker niet de enige zult zijn!
U vermaakt zich vandaag zelf in dit pittoreske stadje. Mocht u niet meer tegen de herrie kunnen van de rinkelende fietsbellen van de riksjarijders dan kunt u altijd nog een taxi nemen naar het rustige Shuanglinklooster waar u oog in oog komt te staan met wel 2000 oude beeldjes van klei uit de Song- en Yuan-dynastie of een daguitstap maken naar Mt. Mianshan. Ook kunt u een optionele excursie maken naar ‘Wang Jia Dayuan’, een karakteristiek fort van de familie Wang met talloze rijk gedecoreerde binnenplaatsen, mooie poorten met een enorme verdedigingsmuur er omheen. Dit fort wordt regelmatig gebruikt als achtergrond voor Chinees historische films. Kijk bij 'excursies' voor onze excursiemogelijkheden in Pingyao.
In Pingyao wordt u naar het treinstation gebracht voor de trein die u in ongeveer 3 uur naar Xi'an brengt. Daar wordt u weer opgehaald en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding in Xi'an. Kijk bij onze excursies voor alle mogelijkheden die wij aanbieden in deze stad!
In Xi’an ziet u nog steeds de invloeden van de verschillende volkeren en religies die met de karavanen vanuit Centraal-Azië zijn meegekomen. Xi’an, de vroegere hoofdstad tijdens de Tang-dynastie (618 - 907), was namelijk het eindpunt van de Zijderoute-karavanen en het centrum van de internationale handel in Oost-Azië. Zo zijn er de sfeervolle Grote Moskee en de moslim-eethuisjes in de oude volksbuurt. De stadsmuur is helemaal gerestaureerd evenals de Trommeltoren en de Klokkentoren. Vroeger waren deze torens in iedere Chinese stad te vinden, maar meestal werden ze verwoest of gingen verloren in de tijd. De grootste bezienswaardigheid van Xi’an is natuurlijk het terracotta leger, onderdeel van het graf van Qin Shihuangdi, de eerste keizer van China. Bezoek ook zeker de grote Ganzenpagode waar de boeddhistische teksten van monnik Xuan Zang, die hij uit India haalde en vertaalde, werden opgeslagen.
Vandaag neemt u de trein naar Luoyang, dit is een ritje van ongeveer 1,5 uur. Na aankomst wordt u eerst naar uw hotel gebracht en daarna maakt u met een gids een excursie naar de boeddhistische grotten van Longmen. Hier kunt u zelf een vergelijking maken met de Yungang grotten uit Datong die u een paar dagen geleden heeft gezien. Het is duidelijk te zien dat in Longmen werd voortgeborduurd op de beeldhouwtraditie van Yungang. Wat u hier ziet is het hoogtepunt van de Chinees boeddhistische grotsculpturen. Als er tijd over is, bestaat de mogelijkheid om de Baima (Witte Paard) tempel in Luoyang te bezoeken. U logeert in Luoyang.
U wordt naar het treinstation gebracht voor de trein naar Beijing, een rit van ongeveer vier uur. In Beijing wordt u opgehaald en naar uw hotel gebracht en u heeft de rest van de dag ter vrije besteding.
U wordt naar de luchthaven van Beijing gebracht voor het vervolg van uw reis.
Onze Dimsum China reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.
Deze optionele excursies zijn met zorg door onze reisspecialisten uitgekozen om nog meer beleving aan uw reis toe te voegen.
Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar China uitbreiden met de volgende bouwstenen:
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.