Verantwoord toerisme - hoe doen wij dat?

Dimsum Reizen is ervan overtuigd dat reizen op een verantwoorde manier een positieve bijdrage levert aan een duurzame wereld. Op deze pagina laten wij u zien op welke manieren wij aandacht schenken aan de impact die onze reizen hebben op de sociale structuur van lokale gemeenschappen en op de ecologie van de aardbol.

Want reizen heeft een grote impact op onze planeet en de mensen die daarop leven. En die is niet altijd positief. Maar moeten we dan maar met z’n allen thuisblijven om de wereld te redden? Wat ons betreft niet. Natuurlijk sluiten we onze ogen niet voor de schade die het milieu wordt aangericht door lange vliegreizen en voor de negatieve impact die (massa-) toerisme heeft op lokale culturen en structuren. We zoeken constant naar manieren om onze bijdrage aan ecologische duurzaamheid uit te breiden en te verbeteren.            
              Waar de thema’s binnen ecologische duurzaamheid vaak gericht zijn op de negatieve impact en hoe dit te compenseren of te verminderen, zijn de thema’s binnen sociale duurzaamheid een stuk positiever en wat ons betreft de reden waarom het belangrijk is om – op een bewuste manier – te blijven reizen. Om mensen en culturen aan de andere kant van de wereld te leren kennen, en om zo wederzijds begrip te creëren dat zo belangrijk is om positieve betrokkenheid met elkaar – hoe verschillend en hoe ver van elkaar dan ook – te behouden. Met thuis op de bank blijven zitten bereik je dat niet.

We zoeken constant naar verbreding en verbetering op het gebied van verantwoord reizen en stellen uw feedback op dit vlak dan ook zeer op prijs. Het kan altijd beter. Of anders. Aarzel dus niet om uw ideeën met ons te delen!

Sociale duurzaamheid in toerisme

Er zijn verschillende manieren om reizen te verduurzamen. Sociale duurzaamheid is gericht op de impact die toerisme heeft op de sociale structuur van de lokale bevolking. Een thema waar wij veel aandacht aan besteden: we gaan regelmatig in gesprek met onze lokale agenten in Azië zodat we er samen aan kunnen werken om onze komst – voor zover mogelijk – positief te laten uitpakken. Dat is niet altijd makkelijk, want bewustwording is een langzaam proces.

Bewustzijn creëren
Op kleine schaal doen wij ons best om iets van bewustzijn bij te dragen. Bijvoorbeeld door informatie te geven aan onze reizigers over wat wel en wat niet op prijs wordt gesteld door de lokale bewoners. En door onze lokale partner te vertellen waar hij op kan letten bij de organisatie van de reis en de sociale rechten van zijn medewerkers. Wij nemen hierbij als uitgangspunt de conventies van de ILO (International Labour Organization) waar 187 landen lid van zijn en die het idee ondersteunt dat er geen duurzame vrede mogelijk is zonder sociale rechtvaardigheid. We zijn klein natuurlijk en hebben niet veel invloed maar niks doen is geen optie voor ons.

Wederzijds begrip door lokale ontmoetingen en overnachtingen
We laten onze reizigers graag kennismaken met lokale bewoners door op kleinschalige manier ontmoetingen te regelen via onze meet-a-local-activiteiten. Om elkaar een beetje beter te leren kennen, elkaar beter te begrijpen, ook al is het maar voor een paar uur. We begrijpen elkaar wel eens verkeerd omdat we opgegroeid zijn in een andere cultuur, in een andere maatschappij, arm of rijk. We leren elkaar zo beter begrijpen en tegelijkertijd genieten we van elkaars land, cultuur en natuur zonder elkaar schade toe brengen of iemand misdeeld te laten voelen. Omdat we dat belangrijk vinden. En leuk.            
               In Georgië en China hebben wij bijvoorbeeld enkele bijzondere initiatieven gevonden, opgericht door mensen met een hart voor de omgeving en de lokale bevolking. Alles wordt beheerd en verzorgd door de dorpsbewoners zelf zodat iedereen plezier en profijt heeft van uw verblijf – op een eerlijke en eenvoudige manier zonder inmenging van grote ondernemers of overheden. Door in één van deze bijzondere locaties te verblijven – wij noemen ze Plekken met een Ziel – wordt toerisme dicht bij de bron gehouden en is het met recht eco-toerisme te noemen.

Plekken met een Ziel in China 
Plekken met een Ziel in Georgië
Plekken met een Ziel in Nepal
Plekken met een Ziel in Indonesië
Plekken met een Ziel in Japan

Steun de lokale economieën
We werken altijd rechtstreeks met een lokale agent uit de regio zelf die de mensen en het gebied goed kent, weet hoe het reizen werkt en lokale mensen het werk gunt. We proberen het zo te sturen dat het verdiende geld ter plekke besteed wordt aan voedsel, vermaak, vervoer en verblijf. We kiezen daarbij graag voor een kleinschalige accommodatie die verbonden is met de eigen omgeving en slapen af en toe in een homestay waar we eten wat lokale mensen eten zodat het voedsel niet van ver hoeft te komen.

Ecologische duurzaamheid in toerisme

Omdat de luchtvaart verantwoordelijk is voor een groot deel van de mondiale CO2-uitstoot, is het niet verrassend dat CO2-vermindering en CO2-compensatie binnen de reisbranche een hot topic is dat ook ons bezighoudt.

Bewuste routeplanning en accommodatie-keuze

Bij het plannen van onze reisroutes zijn er verschillende manieren waarop we rekening houden met de emissie die een rondreis genereert. Bijvoorbeeld door waar mogelijk uit te gaan van lokale treinen of bussen in plaats van binnenlandse vluchten, door het aantal verplaatsingen te beperken en soms eens wat langer op één plek te blijven, en door waar mogelijk gebruik te maken van eco-hotels. Enkele voorbeelden vindt u in deze Bali en Lombok Eco-tour en in deze bouwsteen Ecolodge in Sapa, Vietnam.

Kleinschalige eco-hotels en -lodges zijn een groener alternatief dan grote (westerse) ketenhotels. Ze zijn vaak gebouwd met respect voor de natuur en van duurzame of gerecyclede materialen. De eigenaren verlagen hun impact door bijvoorbeeld groente en fruit uit eigen tuin te halen, gebruik van plastic te minimaliseren, het zwembad zonder chemicaliën te zuiveren en groene stroom op te wekken. 

Intercontinentale vluchten en Trees for All
Sinds 1 maart 2021 werken wij samen met Trees for All, een stichting die zich inzet voor een groene en gezonde aarde. Hoe zij dat doen? Bomen planten, bomen planten en nog eens bomen planten! Jaarlijks plant Trees for All honderden hectares bos. Al hun bossen worden duurzaam beheerd. In de buitenlandse bosprojecten werken ze samen met de lokale bevolking, waardoor het inkomen van boeren wordt verbeterd en tropische bossen worden hersteld. Momenteel sparen wij voor het ArBolivia-project, een project in het noordoosten van Bolivia dat bijna duizend boeren een duurzaam inkomen biedt en de strijd aangaat tegen de ontbossing van de Amazone.            

Voor vluchten binnen Europa, naar de Kaukasus en het Midden-Oosten rekenen wij €15 per persoon per retourvlucht bovenop uw vluchtprijs. Voor vluchten naar Azië, m.u.v. eerdergenoemde regio’s, rekenen wij €25 per persoon per retourvlucht. Deze bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde uitstoot van een retourvlucht naar de betreffende regio’s. We hanteren een maximum compensatiebedrag van €50 per boeking.

Uiteraard geven wij graag het goede voorbeeld en compenseren wij bij Dimsum Reizen ook iedere vlucht die wij maken via Trees for All.  

Lees hier meer.

Waar mogelijk bieden wij rechtstreekse intercontinentale vluchten aan, zonder tussenstops. Een vliegtuig stoot de meeste CO2 uit bij het opstijgen en landen. Een rechtstreekse vlucht is dus niet alleen sneller en comfortabeler dan een vlucht met tussenstop, het scheelt ook enorm in de uitstoot van de vlucht.

Duurzaam ondernemen partners in Azië (sociaal en ecologisch)

We blijven altijd met onze lokale partners in gesprek over sustainable & responsible tourism en we merken dat deze thema’s ook in Azië steeds belangrijker worden.

Travelife-certificaat voor duurzaam ondernemen
Meerdere van onze lokale agenten bezitten het Travelife-certificaat. Dit is een internationaal management- en certificeringsprogramma voor reisorganisaties die duurzaam willen ondernemen. De strikte standaarden voor deze certificering zorgen ervoor dat we zeker weten dat deze partners daadwerkelijk duurzaam werken en goed zijn voor mens en aardbol. Meer info: https://www.travelife.info.

De volgende lokale Dimsum-partners zijn inmiddels al Travelife-gecertificeerd:
- China
- Nepal
- Maleisië
- Indonesië
- Cambodja

Onze agenten in de Filipijnen, Laos, India, Myanmar, Georgië, Oezbekistan en Sri Lanka zijn inmiddels Travelife Partner.

Lokale projecten in Azië
Niet al onze lokale agenten hebben dus een Travelife-certificaat maar dat wil niet zeggen dat zij niet duurzaam zijn. Onze lokale partners dragen op allerlei manieren bij aan duurzaam en verantwoord toerisme. Zie hier enkele voorbeelden:  

Lokale agent in China:

Onze Chinese lokale partner compenseert alle CO2-uitstoot van al het lokale transport dat wordt geboekt voor onze Dimsum-klanten tijdens hun reis in China. Zij berekenen de emissie met hulp van Southpole.com en investeren in projecten die emissie tegengaan via dezelfde organisatie. In 2018 investeerden ze in het Huoshui Group Small Hydro project en doneerden 4000 bomen die geplant werden in de Tengger Woestijn.

Lokale agent in Nepal:
Hun bekroonde community homestay-project genereert inkomsten uit het toerisme die rechtstreeks uitkomen bij Nepalezen in afgelegen, landelijke gebieden in het land en creëert bovendien meer banen voor vrouwen waardoor hun positie wordt verbeterd.              
                 Ze hebben inmiddels enkele elektrische auto’s in hun bezit die worden bestuurd door vrouwelijke chauffeurs.            
                 Ook zijn ze de campagne ‘Say No to Plastic Bottles’ begonnen waardoor het gebruik van flesjes water voor éénmalig gebruik wordt teruggebracht. Alle medewerkers, gidsen en dragers verbonden aan het agentschap zijn voorzien van aluminium waterflessen voor hergebruik. De accommodaties waar onze agent mee samenwerkt krijgen regelmatig informatie en suggesties hoe dit ook in de hotels en trekking-lodges te verbeteren, waardoor het aantal waterpunten om de flessen te hervullen blijft groeien.

Lokale agent in Orissa, India
Ze hebben een eigen gemeenschapstoerisme-project opgezet waarbij de lokale stammen in de Koraput-vallei rechtstreeks profijt hebben van de inkomsten uit het lokale toerisme. De focus ligt op het verbeteren van de positie van vrouwen die onder de armoedegrens leven, door hen training te geven over verschillende vormen van levensonderhoud en lokale ambachten. De inkomsten uit lokale hotelovernachtingen worden rechtstreeks geïnvesteerd in de organisatie van educatieve campagnes en van allerlei duurzame activiteiten zoals het schoonmaken van de weekmarkten. Ze zijn lid van de Eco Tourism Society of India.

Dimsum Reizen & Duurzame goede doelen
Wij doneren elk jaar een vast bedrag per boeking aan een duurzaam doel. Zo doneerden we eerder aan WakaWaka en de Plastic Soup Foundation,  Schone Kleren Campagne, voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. In 2020 en ook in 2021 spaarden we eur 3,- per boeking voor de Noord Indiase Kalap Trust die gemeenschapstoerisme ontwikkelt in noord Indiase gemeenschappen.

Wilt u meepraten over de keuze voor onze sociale en ecologische duurzaamheidsprojecten? We horen graag van u.

Dimsum Reizen 2024

Duurzaam op reis - informatie per bestemming

We zijn ervan overtuigd dat reizen op een verantwoorde manier een positieve bijdrage levert aan een duurzame wereld. We doen ons best om in iedere bestemming bij te dragen aan de bescherming en ontwikkeling van de lokale natuur en bevolking. Op onderstaande pagina's kunt u per bestemming terugvinden wat wij in die bestemming doen op het gebied van duurzaam reizen en geven wij tips voor onderweg. 

Europa:


De Balkan
Turkije | Baltische Staten |

Azië: 

GeorgiëJapanVietnamSri Lanka
Oman | Iran

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube