Reisblog voor foodies in Kazachstan

Voer voor foodies: vijf-vingers-dik vet van de Beshbermak

Spoedcursus Beshbermak: nomadenmaaltijd van de Kazachen

Zoals vele nationale gerechten uit Centraal-Azië vloeit ook dit gerecht voort uit de harde nomadenlevensstijl. Deze gerechten hebben als voornaamste doel de temperatuur van de nomaden op peil houden en bevatten daarom veel  vetten en calorieën.  

De traditionele Beshbermak is rijk aan vol en vet vlees (het liefst 5 vingers dik) met melkproducten, noodles, deeg en uien. Het recept is simpel en de ingrediënten basic, maar het is de manier van eten die het bijzonder maakt! Dit zit namelijk vol eeuwenoude gebruiken en rituelen!. Volgens de Kazachen reflecteren deze Beshbermak-rituelen de ware identiteit van de nomaden en dienen deze te allen tijde te worden gerespecteerd.

Nieuwsgierig? Hierbij een spoedcursus:

Om te beginnen wordt een uitnodiging voor een Beshbermak-etentje beschouwd als een ware eer en daarom zeer onbeleefd om af te slaan. Daarnaast betekent ‘Beshbermak’ letterlijk: 5 vingers, zo dient het ook gegeten te worden. Dus laat je bestek lekker liggen en val aan! Gasten worden nooit uitgenodigd aan een lege tafel te gaan zitten. De Beshbermak wordt gepresenteerd wanneer alle gasten aanwezig zijn en met een beetje show. Daarna mogen de gasten aanschuiven.

Op officiële feesten zoals een bruiloft wordt de Beshbermak met veel aandacht naar binnen gedragen en begeleid door obers, chefs en op traditionele muziek. Bij echte bijzondere gebeurtenissen ligt het hoofd van een schaap op de Beshbermak, deze wordt gepresenteerd aan de meest geëerde gast, meestal de oudst aanwezige man. Deze gast krijgt de eer het vlees te snijden en te verdelen, elk stuk vlees met een andere betekenis. Zo krijgen vrouwen het gehemelte, opdat ze hard zullen werken. Het vlees rondom de ogen wordt gegeven aan de ouderen, opdat ze wijs en waakzaam zijn. En kinderen de oren, driemaal raden waarom ;).

Tot slot wordt gezegd dat een meisje die een goede Beshbermak kan maken, zich geen zorgen hoeft te maken over een goed huwelijk.

Tegenwoordig hoef je je in een restaurant (gelukkig) geen zorgen te maken dat je een schaaphoofd en ingewanden in je Beshbermak vindt. Maar het gerecht zal altijd de authentieke nomadische identiteit van de Kazachen met zich mee dragen en natuurlijk de uitgesproken gastvrijheid.

Door: Lilian Rijksen, ondersteunend reisspecialist bij Dimsum reizen (september 2018)

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media