Blog voor foodies in Bhutan

Voer voor foodies: Peperliefhebbers opgelet! Heerlijk smullen van Ema Dhatsi

U zult versteld staan van de veelzijdige Bhutanese keuken.Veel reizigers verwachten dat het vergelijkbaar is met de keuken uit Nepal en India, maar deze bestemming heeft vele eigen unieke gerechten! De ‘roots’ van de Bhutanese keuken liggen oorspronkelijk in Tibet, dus u zult wel wat Tibetaanse gerechten hier vinden. De gerechten zijn over het algemeen vrij eenvoudig, veel vegetarische gerechten maar ook vlees- of visgerechten. De Bhutanezen hebben daarnaast een grote liefde voor pepers! Bijna in ieder gerecht in Bhutan zitten deze pittige smaakmakers wel verwerkt. Dit is misschien wel het enige land op aarde waar men pepers als groente beschouwd en niet als kruid.

Zonder twijfel is Ema Dhatsi het meest beroemde gerechtje uit Bhutan. Dit zult u waarschijnlijk elke dag wel een keertje eten. Het gerecht bestaat uit kaas en natuurlijk uit het onmisbare ingrediënt : pepers!  Een heerlijke combi, maar wel erg pittig, dus niet voor iedereen weggelegd.

De pepers die worden gebruikt zijn verse groene pepers of gedroogde rode pepers, die in de lengte zijn doorgesneden en worden gekookt met Datshi, Bhutanese kaas en een grote lading boter. De kaas wordt van yak / of koemelk gemaakt. Maar toch smaakt dit gerecht overal anders, want iedereen geeft er z’n eigen draai aan. Het smaakt nog beter als u in gezelschap bent. De bevolking in Bhutan is over het algemeen ontzettend vriendelijk en gastvrij, u zult vast en zeker bij mensen thuis worden uitgenodigd voor een kopje thee of een maaltijd. De leus op de website van het Bhutaanse tourism board is niet voor niets Bhutan – Happiness is a place.

Wanneer u in Bhutan eten aangeboden krijgt dan hoort u de eerste keer het netjes af te wijzen en uw hand voor uw mond te houden. De Bhutanezen zeggen dan : ‘Meshu Meshu’. Als u het dan nog een keer aangeboden krijgt, mag u het accepteren. Het is gebruikelijk om dus niet direct het aangeboden eten aan te nemen.

Als u dan toch van de heerlijke Ema Dhatsi aan het smullen bent, eet niet alles helemaal op maar laat nog een klein beetje op uw bord over. Anders komt het over alsof u niet genoeg heeft gekregen. Netjes uw bord leegeten zoals hier het gebruik is, wordt in Bhutan niet gewaardeerd.

Recept Ema Dhatsi

Heeft u ook zin om dit thuis te maken? Lees dan verder!

Ingrediënten
- 10 chilipepers (groene en/of rode)
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel ongezouten boter
- 250 gram geraspte kaas ( een combi van feta, en koeienkaas is extra lekker)
- een vleugje zout
- 1 kopje water (om de groentes in te koken)
- 1 tomaat naar wens

Bereidingswijze:
Warm de pan op en voeg de boter toe. Zodra de boter is gesmolten, voeg de gesneden ui, tomaat en gesneden pepers toe (snij ze in de lengte open). Voeg het kopje water toe en naar wens een vleugje zout voor de smaak. Zodra de pepers een beetje zacht zijn geworden doe dan het vuur weer uit. Voeg de kaas toe aan de pan en roer het zachtjes door zodat alles door elkaar smelt. Dan is het klaar om te serveren! Zo makkelijk en snel gaat het. Lekker om met witte rijst te eten.

Tip: Liever iets minder pittig? Verwijder dan de kleine pitjes uit de pepers, dit scheelt weer!

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media