Blog voor foodies in Nepal

Persoonlijk reisblog foodies in Nepal door Rosalie

Blog voor foodies in Nepal

Voer voor foodies: Dahl wat? Dhal Bhat!

Door de culturele diversiteit en geografie kent de Nepalese keuken veel invloeden van omliggende landen. Naast de traditionele Nepalese gerechten, zijn er ook veel gerechten met een Tibetaans, Indiaas of zelfs een Thais tintje.  De Nepalese keuken is heerlijk geurig, kleurrijk en voedzaam. Als vegetariër zul je er geen problemen hebben. Veel gerechten zijn zelfs veganistisch en linzen zijn een geliefd ingrediënt. Dahl Bhat wordt gezien als het nationale gerecht van het land. Dit heerlijke voedzame gerechtje wordt door de Nepalezen vaak wel één keer per dag gegeten. Het bestaat uit rijst met een linzencurry, erg voedzaam en gezond! Het woordje Bhat staat voor rijst, dus waar Dahl voor staat kun je wel raden.

Naast dat dit gerechtje veelvuldig wordt gegeten in Nepal, is het ook populair in de landen India en Bangladesh. Hoe eet je dit gerechtje dan op de juiste manier? De rijst wordt apart geserveerd op een bord en de linzencurry krijg je meestal in een kommetje ernaast, je kan het kommetje omgieten over de rijst. In Nepal eten ze met hun rechterhand, ze maken een soort ‘kommetje’ van hun hand en schuiven dan het hapje met hun duim in hun mond. Men gebruikt enkel de rechterhand, omdat ze de linkerhand voor andere zaken gebruiken (bij het toiletteren) en links eten daarom niet hygiënisch is. 

Meteen tijdens mijn eerste dag in Kathmandu was het al raak dat ik van dit heerlijke traditionele gerecht kon smullen! Ik bracht een bezoek aan de Boudhanath stupa, gelegen in het noordoosten van de stad. Dit is een van de grootste stupa’s ter wereld! Rondom de stupa is een levendig pleintje met daaromheen in een cirkel vele gezellige restaurantjes gebouwd, bijna allemaal met een dakterras. Dit leek me wel een ideale plek om te lunchen en ondertussen vanaf het dakterras te genieten van het uitzicht op dit immense bouwwerk. Ik bestelde Dahl Bhat en binnen no time zat ik te smullen! De groentecurry was zo ontzettend lekker! Ik proefde dat er veel verschillende kruiden doorheen zaten zoals koriander maar ook herkende ik gember. De textuur was eigenlijk meer als een dikke soep, een beetje zoals hele dikke erwtensoep. Gelukkig kreeg ik er toch een lepel bij, want dat eet net wat makkelijker. Het gerecht is best wel vullend, ik kreeg m’n bord niet helemaal leeg maar dat was geen probleem.

Ik denk dat ik tijdens mijn reis door Nepal zeker wel één keer per dag dit lekkere maaltje heb mogen eten en ik werd het niet eens zat! Iedere keer smaakte het weer net een beetje anders, de ene keer wat kruidiger dan de andere keer. Soms wordt er in plaats van rijst Nepalees ongerezen plat brood bij geserveerd: roti ( in India bekend als Chapati). Deze heerlijke specialiteit kan ik u maar al te zeker aanraden, ik hoef u geen restauranttips te geven, want op iedere hoek van de straat zult u wel een restaurantje vinden die deze lekkernij serveert.

Recept Dahl Bhat

Zin om dit gerecht thuis te maken? Dat kan zeker! Lees hieronder de bereidingswijze en ingrediënten:

Ingrediënten voor 3-4 personen:
- 200 gr. (rode) linzen
- 1 stukje gember
- 2 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui - gekookte witte rijst voor 3-4 personen
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel korianderpoeder ( en extra verse koriander als je hier van houdt)
- 1 theelepel komijn - 0,5 theelepel currypoeder

Bereidingswijze:  
Snij eerst de ui, knoflook en gember in kleine stukjes en bak dit in olijfolie in de pan. Voeg daarna de (gewassen) linzen toe en bak deze ongeveer twee minuten mee. Daarna giet je 750 ml water in de pan en breng je dit aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het zachtjes doorkoken, ongeveer 15-20 minuten, totdat het meeste water is opgenomen. Hierna voeg je de verschillende kruiden en de tomaten toe, roer het zachtjes door en laat het nog 10 minuten doorkoken. Eventueel kun je tijdens het koken af en toe nog een beetje water toevoegen als het goedje te droog wordt. Serveer de linzencurry met witte rijst en voeg nog extra verse koriander toe. Tip: ook lekker om een stukje limoen uit te knijpen over het gerecht voor een frisse toevoeging aan de smaak.

Rosalie, augustus 2018

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Benieuwd naar onze maandelijkse reistips?