Welkom in India in je eigen keuken. Je hebt de QR-code gescand en bent precies waar je moet zijn: klaar om Palak Paneer te maken. Een gerecht dat in veel Indiase huizen bijna dagelijks op tafel staat. Simpel in ingrediënten, groots in smaak.
Palak Paneer is vegetarisch comfort food op z’n best: fluweelzachte spinazie, rijk gekruid met komijn en garam masala, waarin zachte blokjes paneer (Indiase kaas) baden. Een gerecht dat niet alleen voedt, maar ook vertelt. Over de smaken van Punjab, de gastvrijheid van Indiase families en de kunst van kruidige eenvoud.
Koken, proeven, reizen, dat doen we bij Dimsum Reizen het liefst tegelijk. Dus zet de rijst op, verwarm je pan, en laat je keuken ruiken naar India.
2 tl zout
400 g verse spinazie
1 tomaat, grof gehakt
4 tenen knoflook, grof gehakt
3 cm verse gember, grof gehakt
2 groene pepers (rawit of spaans), grof gehakt
4 el zonnebloemolie
½ tl komijnzaad
1 ui, fijngesnipperd
¼ tl kurkuma
1 tl chilipoeder
2 tl korianderpoeder
2 tl garam masala
300 g basmatirijst
400 g paneer, in blokjes
½ tl suiker
2 el ghee of ongezouten boter
1. Spinazie koken
Breng een grote pan water met 1 tl zout aan de kook. Kook de spinazie 8 minuten. Giet af, vang 150 ml kookvocht op en laat de spinazie afkoelen.
2. Puree maken
Pureer de spinazie met tomaat, knoflook, gember en pepers tot een gladde groene saus. Gebruik een staafmixer, blender of keukenmachine.
3. Specerijen laten spreken
Verhit olie in een pan en bak het komijnzaad 1 minuut. Voeg de ui toe en bak 10 tot 12 minuten tot goudbruin. Voeg kurkuma, chilipoeder, korianderpoeder en garam masala toe. Laat even meebakken.
4. Saus laten sudderen
Voeg de spinaziepuree en het opgevangen kookvocht toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken zich kunnen verdiepen.
5. Paneer toevoegen
Schep de paneerblokjes, suiker en ghee erdoor. Laat alles goed warm worden en proef of de balans klopt.
6. Serveren met rijst
Kook de basmatirijst volgens de verpakking. Serveer de Palak Paneer met de rijst, eventueel gegarneerd met een beetje extra garam masala of verse koriander.
Je hebt zojuist een stukje India op tafel gezet. Een gerecht dat elke dag wordt gegeten, maar nooit saai is. Dat voedt, verwarmt en verbindt.
En… smaakt dit naar meer? Onze reisspecialist Anouk weet precies waar je in India de beste Palak Paneer eet, welke markten je niet mag missen en hoe je bij locals thuis kunt koken. Laat haar je helpen je reis te plannen met smaak, ziel en aandacht voor detail.
Voor nu zeggen we: eet smakelijk. Of zoals in Tamil Nadu: Sapāṭu sāppiduṅga!
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de
categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.