Een culinaire avond in de hutongs van Beijing
Daar gingen we, een avond vol lekker gerechtjes tegemoet.
De weg naar het verzamelpunt
We namen zelf de metro naar het verzamelpunt. Het fijne vind ik altijd dat in bijna elk land het metronetwerk hetzelfde werkt en je tussen de locals reist. Geen gedoe, de nummers volgen van de juiste lijn - maar wel zorgen dat je de goede kant van de lijn op gaat - en je bent zo op plaats van bestemming. En ik hoefde ook niet moeilijk te doen met kaartmachines, ik kon mijn Alipay QR code scannen en de poortjes door, hoe handig! Uiteraard is het ook mogelijk om een taxi te nemen.
Om half zeven stonden we op het afgesproken punt, klaar voor een culinaire ontdekkingstocht door de hutongs van Beijing. Onze gids stond al op ons te wachten en we werden direct meegenomen, de drukte in.
Van hotpot tot keizerlijke snacks
De eerste stop: een dampende hotpot, waarbij we zelf onze ingrediënten in een kruidige bouillon kookten met een lekkere local craftbeer erbij. Het viel me op dat ambachtelijk bier ook in China erg populair is. Handigheid met stokjes is bij de hotpot toch wel een must! Zo werd het voor mij soms toch wel een strijd om precies dat ene lekkere stukje vlees uit de bouillion te vissen zonder het weer te verliezen.
Een wel erg bijzonder gerecht vond ik de doorknob meatball, geïnspireerd op de decoratieve deurknoppen van de traditionele courtyards. Dit gerecht werd ooit speciaal gemaakt voor keizerin Cixi. Waar ik al aardig vol zat, kon ik het toch niet laten om ook deze even te proeven. Dit gerecht was geïnspireerd decoratieve deurknoppen van de traditionele courtyards, een snack die ooit speciaal werd gemaakt voor keizerin Cixi. Al zat ik aardig vol, ik kon het niet laten om toch een hap te nemen. Het was vooral veel gehakt met een krokante laag bladerdeeg. Lekker, maar ook erg machtig.
En toen… het moment dat ik eigenlijk liever oversloeg: een shotje Baijiu. Dit Chinese destillaat, ergens tussen wodka en jenever in, wordt door de locals metveel enthousiasme gedronken. Ik blijf erbij: het is niet mijn ding. Maar ja, je moet het toch geprobeerd hebben. Dus ganbei!
We eindigen de tour met spring pancakes- een soort dunne pannenkoekjes gevuld met smaakvolle groenten en vlees. Dit gerecht wordt vaak in familieverband gegeten tijdens het Chinese Nieuwjaar. Met nog wat thee buiken we met z'n allen uit.
De hutongverhalen tussen de gerechten door
Tussen de gerechten door gaf de gids ons een inkijkje in het leven in de hutongs. Hier hebben veel huizen geen eigen toilet, dus maken bewoners gebruik van openbare voorzieningen. Handig, want je hoeft nooit lang te zoeken.
De hutongs zelf zijn een bijzondere mix van oud en nieuw: ooit toegewezen aan arbeiders, maar inmiddels trekken ze ook rijke Chinezen aan die complete courtyards opkopen. Zo leven arm en rijk hier letterlijk naast elkaar.
Na een avond vol verhalen, gezelligheid en heerlijk eten dwaalden we terug naar ons hotel door de sfeervolle steegjes van Beijing. De hutongs, met hun rode lantaarns en de rumoerige eetkraampjes, blijven de ziel van deze stad. Een foodtour hier is niet zo maar even een paar gerechtjes proeven, maar het is een reis door de geschiedenis, cultuur en het echte leven van Beijing.
- Dimsummer Vera was in Beijing in augustus 2024
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de
categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.