Onze locals aan het woord

Bijzondere groepsreizen en individuele reizen Azië, Tibet, Bhutan, China en Vietnam

Ondertussen in Azië: Onze locals aan het woord

De wereld en zeker de reiswereld is volledig op z’n kop gezet. Dat wat begon op een markt in Wuhan, is een pandemie geworden die de hele wereld treft. Met grote gevolgen. Voor u als reiziger en voor ons, als reisorganisatie, waar we met 13 mensen met veel plezier werken. 

Maar ook voor al die honderden mensen in heel Azië met wie we samenwerken. Van lokale reisagenten tot mensen die enthousiast streetfood-tours doen. Van nomaden waar we vaak overnachten, tot kleine hotelletjes waar we al jaren klanten met veel plezier brengen. Van lokale chauffeurs die al heel veel klanten van ons alle uithoeken van hun land hebben laten zien, tot lokale gidsen die graag hun kennis deelden met u.

We werken overal met kleinschalige, lokale ondernemingen. Dat past bij de manier van reizen die we voorstaan, een sociaal duurzame manier van reizen, waar overal in Azië mensen direct een bestaan uit kunnen opbouwen. Maar dat is nu stilgevallen, ook voor hen.

We hebben dagelijks contact met onze partners in diverse landen in Azië. En daar is meestal geen overheid met een vangnet voor ondernemers. Daar hebben de ziekenhuizen nog veel grotere tekorten dan hier. Daarom hebben we het idee opgevat om een aantal van hen het woord te geven. Hoe het met ze gaat, wat ze aan het doen zijn en hoe ze tegen de situatie aankijken.

Laten we bruggen blijven bouwen, ook al kunnen we er even niet naar toe!

Lokale chauffeuse Ms. Shanti Ghising in Nepal

"Hallo, ik ben Shanti en ik ben een privéchauffeur in Nepal. Ook al ben ik lichamelijk gezond, ik voel mij erg verdrietig door de hele situatie. Autorijden is mijn belangrijkste vaardigheid. Ik bedoel, dankzij het autorijden verdien ik de kost voor mijn familie. Ik rijd al 7 jaar voor hetzelfde agentschap in Nepal, sinds een tijdje in een elektrische auto, en ik ben trots om voor dit bedrijf te werken omdat duurzaamheid zo hoog in het vaandel staat. Steeds als ik nieuwe mensen ontmoet, en waardering krijg voor mijn werk, brengt dat een lach op mijn gezicht.            

Ik woon met 5 familieleden in één ruimte. De eerste periode van de ‘lockdown’ verliep probleemloos, maar als de situatie niet snel verandert, wordt het moeilijk om mijn familie nog van voldoende eten te voorzien en de huur te betalen. We proberen hier nog niet teveel over te stressen en positief te blijven: We zijn gelukkig nog steeds allemaal in goede gezondheid.”

Lokale host Ms. Yoko Inagaki voor kookworkshops in Osaka, Japan

“In het hoogseizoen ontvang ik zeker één keer per week gasten van Dimsum in mijn appartement in Osaka. Samen doen we boodschappen en koken we bij mij thuis – vaak één van mijn lievelingsgerechten met wagyu beef. Nu er geen reizigers meer naar Japan komen, ben ik online Engelse lessen gaan geven. Mijn hele leven staat eventjes op z’n kop! Sinds een tijdje ben ik fulltime kook-docente dus het is nu onmogelijk om mijn werk te doen. Ik probeer positief te blijven en denk veel na over een nieuwe carrière-switch. Ik oefen mijn Engels regelmatig en experimenteer met nieuwe gerechten. De eerste online lessen Engels en online kooklessen heb ik al gegeven, dus wie weet welke kant dat op gaat!”

Lokale host Ms. Mari Tan voor kookworkshops in Tokyo, Japan

"Ik ben Mari en ik geef kookworkshops, bentobox-workshops en broodbak-workshops voor Dimsum. Het gaat goed met mij en ik blijf zoveel mogelijk thuis. Overdag ga ik enkel naar buiten voor boodschappen. ’s Nachts ga ik naar buiten om hard te lopen.            

Sinds het najaar heb ik maar liefst 22 keer Dimsum-gasten thuis ontvangen! Ik vind het zo leuk omdat het niet gemakkelijk is voor buitenlanders om het lokale leven in Japan echt goed te ervaren. Die mogelijkheid geef ik ze dus wel. Ze leren van mij maar ik ook zeker van hen! Met veel gasten ben ik nog steeds in contact.            

Door de corona-crisis zijn niet alleen al mijn workshops gecanceld, ook mijn eigen reizen kunnen niet doorgaan. Ik hou van verre reizen en ga zelf ook regelmatig op pad in bijvoorbeeld Europa. Door de crisis ben ik het gewone leven zoals ik het gewend ben, extra gaan waarderen. Ik mis het contact met mijn familie, vrienden en studenten. De situatie in de wereld momenteel zet me veel aan het denken en ik ben extra dankbaar voor alles wat ik heb. We moeten elkaar waarderen en goed zijn voor elkaar, en geen oorlogen meer voeren. We zien dat we met z’n allen compleet machteloos zijn tegen zo’n ramp als deze en juist dan moeten we met z’n allen sterk zijn.            

Buiten al deze diepe gedachten probeer ik toch positief te blijven. Ik heb meer tijd om te schilderen, te studeren en brood te bakken. Laten we hopen dat alles snel beter wordt zodat we weer kunnen gaan en staan waar we willen en natuurlijk weer op reis kunnen!”

Lokale chauffeur Mr. Lasha Berishvili, Georgië

“Hi, ik ben Lasha en ik ben een chauffeur. Ik werk veel voor Dimsum-reizigers en ik hou van mijn werk. Ik ben dol op mensen en natuur, maar heb ook een passie voor auto’s en dus is privéchauffeur in de toeristische sector mij op het lijf geschreven. Ondanks verschillende aanbiedingen heb ik er nooit over getwijfeld van beroep te veranderen.            

Ik ben een erg drukbezet, actief persoon en de coronacrisis heeft een grote impact op mijn leven. En niet alleen op mij maar op iedereen in deze wereld, dat realiseer ik mij. Ik maak mij veel zorgen om mijn medemens en ik volg alle regels om mijzelf en anderen te beschermen. Ik zie dit virus als een grote uitdaging die ik heb geaccepteerd en ik doe mijn opperste best om ertegen te vechten. Ik ben vrijwilliger geworden bij het Rode Kruis en werk lange dagen. Elke dag is anders. Vandaag heb ik bijvoorbeeld ouderen geholpen door eten en medicatie naar hen te brengen. Ik hoop dat deze crisis door ieders inspanningen snel over is zodat we weer terug kunnen naar ons normale leven.”

Lokale gids Ms. Tamuna Aspanidze, Georgië

“Ik heb mij altijd zo gezegend gevoeld dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Ik hou van reizen, van andere culturen en van ontmoetingen met nieuwe mensen. Ik vertel mijn reizigers niet alleen graag over mijn geliefde Georgië, maar ik vind het minstens zo leuk om zelf te leren over andere landen en culturen van de reizigers die ik ontmoet en rondleid. Het coronavirus is dus een nachtmerrie met grote gevolgen voor de invulling van mijn bestaan en voor de toeristische industrie in Georgië. Ik blijf nu thuis en doe alles wat ik kan om veilig en gezond te blijven. Tijdens mijn thuisquarantaine is het enige wat ik doe: Lezen, lezen en lezen.”

Lokale host Mr. Thanh voor kookworkshops in Hue, Vietnam

“Al een tijdje ontvang ik Dimsum-reizigers bij mij thuis voor kookworkshops tijdens welke we typische lokale gerechten uit Hue maken. Ik neem mijn gasten mee naar de markt van Dong Ba, dan gaan we bij mij thuis aan de slag. We eten in mijn woning waar ik erg trots op ben: Ik woon in een voormalig koloniale residentie gebouwd in 1920 die wordt omgeven door een weelderige tuin met fruitbomen.            

Ik ben erg blij dat mijn hele familie nog steeds gezond is. Met mij gaat het gelukkig ook nog steeds goed. Ik denk dat dat komt door de goede maatregelen die in heel Vietnam worden getroffen door de overheid. Met alle extra vrije tijd die ik heb door het corona-virus, weet ik tot nu toe wel raad. Ik ben mijn keuken een make-over aan het geven zodat ik daar straks – als dit allemaal voorbij is – nog prettiger kan koken met mijn gasten. Ook heb ik allerlei ideeën voor nieuwe recepten die ik wil gaan oefenen, en dagelijks probeer ik wat aandacht te besteden aan het verbeteren van mijn Engels.”

Lokale gids Mr. Mojtaba Hajiebrahimi in Teheran, Iran

“Mijn naam is Mojtaba en ik werk al enkele jaren als gids in Iran. Het coronavirus heft de hele wereld in zijn greep en zelf zit ik in thuisquarantaine sinds de overheid mensen heeft verplicht om binnen te blijven. Ik heb vele van jullie klanten mogen begeleiden in Teheran en ik hou van mijn werk! Ik kan echt niet wachten tot ik dit weer kan oppakken zodra dit onwelkome virus de wereld is uitgeholpen. Nu ik thuis zit, gebruik ik mijn tijd om de Franse taal te leren. Mijn familie woont ver weg, en als gids had ik het altijd vrij druk, dus de extra tijd thuis kan ik ook mooi gebruiken om (online) bij te praten met mijn familie. Ik hoop dat deze pandemie uiteindelijk zal eindigen in een wereld met meer solidariteit en vrijgevigheid.”

Lokale gids Mr. Fariba Feyzbar in Fars provincie, Iran

“Gelukkig gaat het goed met mij en mijn naasten. Ik ben een gids in Fars provincie, waarvan Shiraz de hoofdstad is. Als lokale gids maar ook als persoon met een grote liefde voor de Iraanse cultuurgeschiedenis, kan ik wel zeggen dat Fars provincie de mooiste en interessantste van het land is. De historische bezienswaardigheden gaan terug tot de Elamite dynastie (>5000 jaar geleden), de Achaemenid dynastie (2500 jaar geleden, bijv. Pasargade, Persepolis en Necropolis) en de Sasanid dynastie die het Romeinse Rijk versloeg. Deze laatste dynastie ligt in Kazeroon en hier vlakbij ligt een kleine plaats genaamd Bishapour: onlangs opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst en tot nu toe slechts gedeeltelijk opgegraven. Ik kan gewoon niet uitleggen hoe awesome deze plek is!

Shiraz in Fars provincie is natuurlijk een hoogtepunt van een bezoek aan Iran met de mooie tuinen, de tombes van de wereldberoemde dichters Hafez en Saadi, de Vakil Bazaar en de Roze Moskee en ga zo maar door. Maar ik kan niet vaak genoeg zeggen dat Fars provincie heel veel meer te bieden heeft!            

Ik heb inmiddels met heel veel plezier zo’n 10 verschillende klanten van Dimsum Reizen begeleid. Ik vertel het liefst over de Iraanse geschiedenis, en dan met name de pre-Islamic era. Ik hou van mijn werk omdat ik mensen van over de hele wereld kan ontmoeten en als ik merk dat ze dankzij mij ook een beetje verliefd worden op Iran dan word ik daar heel gelukkig van.”

Lokale gids Mr. Sandy in Zuid-Sulawesi, Indonesië

“Hoi, ik ben Sandy en ik begeleid regelmatig Dimsum-reizigers in Sulawesi. Mijn favoriete bezigheid tijdens het gidsen is het begeleiden van wandeltochten, fietstours en kookexcursies. Momenteel heb ik geen werk door de coronacrisis, waardoor ik geen inkomsten heb om voor mijn gezin te zorgen. Om in onze dagelijkse behoeften te kunnen voorzien, heb ik geld geleend van vrienden en familie. Gelukkig mag ik alles na de crisis zonder rente aan ze terugbetalen. Mijn vrouw verkoopt soms kleding op de markt. Dit is ze nu wat meer gaan doen en ik help haar daar nu bij. We zijn gelukkig nog gezond maar hopen wel dat de situatie snel verbetert.”

Lokale gids Mr. Wayan Malendra in Bali, Indonesië

“Mijn naam is Little Wayan en ik werk als gids op Bali. Ik vind het erg leuk om Dimsum-klanten te begeleiden omdat we dan vaak allerlei activiteiten in kleine, onbekende dorpjes ondernemen zoals kookworkshops bij lokale families en dorpswandelingen. Van juni tot september komen er veel reizigers van Dimsum naar Bali! Het is ongelofelijk wat er nu in de wereld gebeurt. Omdat ik nu geen werk heb, ben ik begonnen met het verkopen van lokale cakejes die mijn vrouw thuis bakt. Ik hoop dat ik snel weer kan gidsen. Niet alleen vanwege de inkomsten, maar ook omdat ik mijn werk zo leuk vind. Ik ben trots op mijn werk en op de Balinese en Indonesische cultuur en ik kan niet wachten tot ik dit weer kan delen met reizigers uit andere delen van de wereld.”

Ontvang onze nieuwsbrief!

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy