Rond lunchtijd plofte ik neer aan een klein tafeltje van een typisch Thais restaurantje aan het strand, zo’n eentje dat je herkent aan
de felle, met neon-verlichte uithangborden, plastic stoelen en plaatjes op de
menukaart. Wellicht klinkt dit niet heel aantrekkelijk maar inmiddels had ik
geleerd dat het uiterlijk van een restaurant in Zuidoost Azië niks wilt zeggen
over de kwaliteit van het eten, die (over het algemeen) erg hoog is in
Thailand! Na een korte inspectie op de menukaart koos ik voor een gerechtje wat
ik nog niet eerder had gegeten, maar een curry met aardappel en kip klonk mij
wel goed in de oren. Al vrij snel kwam de serveerster met twee enorme kommen
aangelopen. Was dit allemaal voor mij? En jawel, allebei de kommen werden voor
mijn neus neergezet. Eet smakelijk! Mijn kom was tot bijna aan het randje
gevuld met malse kippendij stukken, zacht gegaarde aardappels, grote stukken
ui, pinda’s, knaloranje wortels en courgette stukken. En dat alles was gemengd
in een kruidige specerijenpasta en romig kokosmelk. Nee, in Thailand zijn ze
zeker niet zuinig als het op eten aan komt! Alleen van de overheerlijke geur
van kruiden en specerijen liep het water me al in de mond. De andere kom was
gevuld met hete, witte rijst waar de stoom nog vanaf kwam.
Deze Massamam curry komt officieel uit het zuiden van Thailand, waar het grootste gedeelte van de bevolking islamitisch is. Het kent
dan ook wat Arabische invloeden, door bijvoorbeeld het gebruik van kaneel,
nootmuskaat en komijn - kruiden die niet veel gebruikt worden in de Thaise
keuken. Ik zocht naar een ‘nette’ manier
om deze curry op te eten, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat die er niet
echt is. Ook een extra bordje om mijn curry op te scheppen ontbrak uiteraard,
maar gelukkig komen de tafelmanieren niet zo nauw in Thailand. Ik besloot dan
ook maar om mijn rijst in de kom met curry te scheppen en dit als een soort
soepje op te eten, zo zag ik het de Thaise op het terras het per slot van
rekening ook doen! De curry smaakte verrassend lekker en was niet echt te
vergelijken met andere, typische Thaise curries die ik al eerder gegeten had.
Allerlei smaken rolden over mijn tong: de zoetigheid van de kaneel, pittigheid
van de rode pepertjes, de frisheid van citroengras en dat alles in een sausje
van romige kokosmelk. Zeker een van de meest verrassende en lekkerste curries
die ik in Thailand heb gegeten!
Sarah in Thailand, december 2016
Recept Massamam
Net
op reis geweest en deze Massamam curry niet gegeten? Wees niet getreurd want
het is heel gemakkelijk om zelf te maken! Hieronder vind je een recept waarbij
je ook zelf de Massamam curry pasta maakt, maar deze kan je ook kant-en-klaar
kopen in de Toko of in een grote supermarkt. De curry wordt in principe met kip bereidt maar dit kan je uiteraard vervangen door lam of rundvlees toe te voegen aan de curry. Je serveert deze smaakvolle curry met witte rijst.
Ingrediënten
Voor de currypasta heb je nodig:
4 teentjes knoflook
1 grote ui
Stuk verse gember
1 stengel citroengras
100 ml water
1/4e theelepel chilivlokken (of een rode peper, uiteraard na smaak)
half kopje kippenboullion
1 eetlepel bruine (of palm) suiker
3 laurierbladeren
2 theelepel vissaus
halve theelepel witte peper
1 theelepel tamarindepasta (vaak te
koop in de Toko of in grote supermarkten)
1 theelepel garnalenpasta (ook
vaak te vinden in een Toko of grote supermarkt)
1 theelepel bruine suiken
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
3 kardemon peulen
flinke hand ongezouten cashnewnoten (maar kan en mag uiteraard!)
Bereidingswijze:
Pers de knoflook, snijd de ui en gember in kleine stukjes.
Snijd vervolgens de onderkant van de citroengras stengel weg en haal het buitenste
laagje eraf – dit is vaak niet zo lekker. Je gebruikt overigens slechts alleen
de onderkant van de citroengras stengel dus gooi deze niet weg! Snijd deze fijn. Zet vervolgens de wok op hoog vuur en giet de arachideolie in de wok. Voeg de knoflook, ui, chilivlokken, knoflook en gember toe. Voeg na
ongeveer twee minuten de kippenbouillon, citroengras, laurier, cashewnoten,
koriander, komijnzaad, witte peper, kardemon, tamarinde en garnalenpasta, vissaus
en de suiker toe. Blijf na iedere toevoeging goed roeren en laat het geheel
lichtjes koken.
Ondertussen snijd je de kip in kleine stukken, deze voeg je toe aan het kruidenmengsel. Giet ook langzaam de kokosmelk, aardappels en
wortels toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager zodat nog zo’n
40 minuten langzaam door kan sudderen. Blijf af en toe goed roeren, tot dat de
kip, aardappels en wortels gaar zijn. Snijd de tomaat en voeg dit samen met de
rode peper aan het einde toe. Als de curry helemaal op smaak is haal je de
curry van het vuur. Serveer vervolgens de met witte rijst. Eet smakelijk!
Tip: als je van dunne saus houdt, laat dan de deksel op de pan zitten. Als je van juist een dikkere saus houdt, haal dan de deksel van de
pan. Vind je de curry nog wat te flauw? Voeg dan wat extra vissaus toe. En
mocht je van pittig eten houden kan je altijd een extra peper aan het gerecht
toevoegen.
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.