Reisblog voor foodies in Sri Lanka

Persoonlijk reisblog foodies in ___ door Lilian

Reisblog voor foodies in Sri Lanka

Voer voor foodies: Het geheim van de 'Double Bubble' - koken in Kandy

Authentieke curry koken aan de oever van de Mahaweli rivier

Oef wat is het warm vandaag! Gelukkig bevindt deze knusse homestay zich op een verkoelende plek aan de Mahaweli rivier. Met een Jungle Book-achtig uitzicht nemen we plaats aan een lange tafel bezaaid met potjes kruiden, groenten en andere ingrediënten die ik nog nooit gezien heb. Onze gastvrouw verteld ons wat we vandaag gaan maken: échte Sri Lankaanse curry (uiteraard) en dit gaan we helemaal zelf doen. Voorzichtig kijk ik om me heen op zoek naar de bekende Conimex en Go-Tan pakjes, maar deze staan er niet. Geen pakjes en zakjes voor dit gerecht, maar alleen pure, verse ingrediënten. Stiekem vind ik dit toch best spannend, ik heb geen idee hoe we dit gaan aanpakken!

We krijgen eerst uitleg over de kruiden. Er gaan er namelijk nog al wat in zo'n curry! Niks peper-zout-knoflook, maar welgeteld 11 verschillende potjes met kleurrijke kruiden. We mogen hieraan ruiken en raden wat het is. Trotse ik (en chef-des-huizes) kan er toch 8 herkennen, mijn vriend (chef-afwas) is hier minder sterk in en komt tot 3. 

Vervolgens leren we de basisingrediënten van vrijwel alle curries, namelijk: knoflook, groene peper, curry blaadjes en rode ui. Onze gastvrouw zorgt er vriendelijk voor dat we dit ook niet vergeten. (Ik weet het nog steeds 30-07-2019). Dit mogen we allemaal fijnstampen tot een pasta.

Dan is het tijd voor het andere, vrij voor-de-hand-liggende ingrediënt: KOKOS. Met een schraper vastgeschroefd aan een bank schrapen we de kokosnoot leeg. Scheutje water erbij = kokosmelk. Scheutje melk erbij = kokosroom. Voor curry gebruik je een beetje van beide.

Terwijl wij keurig de groenten snijden, maakt onze gastvrouw het authentiek Sri Lankaanse fornuis van klei klaar. Hier mogen we onze kruidenmengsel en de groenten in de pan gooien met de kokosmelk/room erbij. Mijn eerste instinct is om te roeren, maar dit is niet de bedoeling! Geheim van de chef: pas roeren wanneer de bubbels de rand vullen, na 2x geroerd te hebben is het klaar.

Uiteindelijk hebben we het gepresteerd om in ongeveer 2,5 uur tijd 2 curries te produceren: felgele dahlcurrie (met gele linzen) en vrolijk roze bietencurrie. Aangevuld met gifgroene snijbonen, knapperige papadums, en kokossambal. Smullen maar!

Thotupola Residence en Cookery Class


'We warmly welcome you all to our little home Thotupola Residence situated about five kilometers away from Kandy town. Thotupola residence is a boutique type homestay facing a breath taking view of Mahaweli river and natural landscapes which will provide you the perfect location for relaxing your mind and body.During the stay, you can visit many attractions around Kandy to feel the Kandyan heritage and take a glimpse of the natural beauty of lovely Sri Lanka. While tasting our specially made dishes you can have a chance to enjoy bird watching.Since Thotupola residence is run by a friendly family and located in a calm neighborhood, we assure you that you will experience the warmth of a common Sri Lankan family.'- Thotupola Residence

Het resultaat

Ontvang onze nieuwsbrief!

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy