Persoonlijke ontmoetingen tijdens uw reis door Azië

Eten en koken bij mensen thuis, ontmoeting bewoners

Meet a local in Azië

Persoonlijke ontmoetingen tijdens uw reis!

Onze meet a local - activiteiten voor individuele reizigers zijn beslist een aanrader! Want wat echt bijblijft na een rondreis door een vreemd land is toch vaak persoonlijk contact, nietwaar? Een gesprek met iemand over het echte leven. Een fijne avond met iemand die net zo graag contact met u maakt en nieuwsgierig is naar u! Zo kunt u op bezoek bij mensen thuis met wie u samen kookt, eet of thee drinkt. Of u gaat mee op pad met een plaatselijke bewoner en ontmoet mensen op straat terwijl u op een krukje met ze kletst, ruikt, proeft en deelt tijdens een van onze streetfoodtours. 

Onze meet-a-local activiteiten bezorgen u niet alleen een onvergetelijke dag, ook draagt u op een positieve manier bij aan wederzijds begrip tussen verschillende culturen en steunt u de lokale economie.  

Voor u het weet is de avond te kort en wordt het een ontmoeting die voor het leven bijblijft!

Ons aanbod is veel groter dan deze voorbeelden en zijn te vinden bij individuele reizen per bestemming onder het tabblad excursies. Hieronder vindt u enkele voorbeelden:
 

Plekken met een ziel in China

GEMEENSCHAPSTOERISME OP HET PLATTELAND VAN CHINA
Leef en werk met dorpsbewoners van drie verschillende plattelandsdorpen in Zuid-China.

Vissen vangen - tofu maken - oogsten- (berg) wandelen - koken - kalligraferen - mijmeren - lezen  - tekenen - fotograferen.

Indien u op zoek bent naar een heerlijke rustige plek op het Chinese platteland is dit ons antwoord. Hier maakt u contact met dorpsbewoners, weg van de massa. Het lijkt onmogelijk in China maar wij hebben drie mooie initiatieven gevonden. 

Het zijn alle drie plekken die worden beheerd door de dorpsbewoners zelf. Het geld dat u betaalt voor het verblijf gaat naar de huiseigenaar die daar weer de huishoudelijke hulp en de beheerder van betaalt. Het voedsel en het drinken komt zo ver mogelijk uit eigen tuin van de dorpsbewoners, het huis wordt zo milieuvriendelijk mogelijk ingericht en onderhouden. De activiteiten die u onderneemt worden verzorgd door de dorpsbewoners die u ook zelf direct betaalt.  Zo heeft iedereen plezier en profijt van uw verblijf, op een eerlijke en eenvoudige manier zonder inmenging van grote ondernemers of Chinese overheden.

U bouwt hopelijk in korte tijd vriendschappen op die uw leven verrijken. In ieder geval is dit een ervaring die langer meegaat dan een vakantie alleen!Het verblijf, het eten en de activiteiten die u onderneemt op zo'n dag staan allemaal in het teken van dat wat men lokaal produceert en eet. Zo blijft toerisme letterlijk dicht bij de bron.

Wij adviseren u minimaal 2 nachten te verblijven. Voor meer informatie kijkt u verder naar deze bouwsteen op onze China pagina's.

Japan - Meet a Local! - koken met Yoko in Osaka Kitchen

Of u nu een culinaire hoogvlieger bent of een echte aardappeleter, een avondje op bezoek bij Yoko in Osaka wordt ongetwijfeld een succes!
Ze nodigt u uit in haar gezellige keukentje en vertelt enthousiast over de bijzonderheden van de Japanse keuken. En terwijl u luistert, ruikt, snijdt en proeft, bereiden jullie samen de lekkerste lokale gerechten voor. Leerzaam, leuk én lekker! En tot slot uiteraard genieten van uw zelfgemaakte Japanse maaltijd. Persoonlijke aanrader: Wagyu roast beef met wasabisausje. U kunt verzoekjes indienen!

Koken en samen eten kan in Japan ook in Tokyo, Matsumoto, Kyoto, Nagano en Hiroshima! 

Vietnam - Meet a Local! – Kookles van Oma

Hoi An staat naast de vele kleermakers ook bekend om het lekkere eten! Een leuke manier om kennis te maken met de populaire specialiteiten van Vietnam is het volgen van een korte kookcursus, onder traditionele leiding van Oma. De kookcursus begint met een bezoekje aan de lokale markt waar alle verse ingrediënten voor de lunch worden gekocht. Ontdek de meest exotische groente en fruit soorten, en vragen stellen kan tot u een ons weegt! De kraambezitters en jullie host vertellen u graag wat ze verkopen en hoe het het beste kan worden klaargemaakt. Hierna maakt u een kort boot tochtje van ongeveer 35 minuten naar een eilandje gelegen te midden van de delta. Leer hier hoe ‘Nem’ (rijstvellen) worden gemaakt waar bijvoorbeeld de Vietnamese Loempia’s van worden gemaakt. Wel goed opletten, want hierna mogen jullie zelf proberen de Nem’s te maken. 

Samen met Oma bereidt u vandaag verschillende lokale specialiteiten zoals Banh Xeo, groene papaya salade en gegrilde, gemarineerde varkensspiesen in overheerlijke saus en peuzelt u die daarna lekker zelf op! Chúc Ngon Miệng, of te wel; eet smakelijk!

Sri Lanka, Batticaloa, Let's Cook and Fish!

Een heerlijke excursie om Batticaloa te verkennen. U ziet niet alleen de stad en maakt kennis met haar bewoners, u leert ook nog hoe u thuis een heerlijke Sri Lankaanse curry kunt bereiden.'s Ochtends gaat u met een lokale familie naar de markt inkopen doen. U gaat samen koken en lunchen bij hen thuis. 's Middags stapt u op de fiets naar de lagune en maakt kennis met de vissers. Samen met een visser stapt u aan boord en maakt een tocht op de lagune en gaat zelf vissen.

Birma - Meet a Local! - per veerboot naar het onbekende Dala

Ervaar het echte leven van Birma met een lokaal dagje uit in Yangon! U reist in 15 minuten per veerboot naar Dala, een klein dorp aan de andere kant van de Yangon rivier. De steiger is al een hele belevenis! Overal proberen verkopers snacks en andere items te verkopen aan de veerboot passagiers. Eenmaal aangekomen in Dala, gaat u per trishaw (fietstaxi) de stad verkennen. De schilderachtige stad is opmerkelijk verschillen van het nabijgelegen Yangon. Dala heeft veel bomen, lokale buurten en is een stuk rustiger. Na een bezoek aan Dala vaart u terug naar Yangon. Bij aankomst in Yangon brengt u een bezoek aan de Botataung pagode en Nanthida steiger.

Bhutan - Meet a Local! - Op bezoek bij een Bhutanese familie

Op aanvraag kunnen we voor u een bezoekje regelen bij de mensen thuis. U bezoekt een traditioneel Bhutanees familiehuis. Het is in de regel een huis op palen, dus met een trap betreedt u het woonvertrek. De kookplaats is apart van het eetvertrek en in de meeste gevallen wordt u in het eet-en woonvertrek ontvangen. Daar drinkt u (melk) thee met de familieleden of u eet mee met de familie. Deze ontmoeting kan voor vertrek worden geregeld door de Dimsum regiospecialist. Het kost verder niets extra's omdat de maaltijden en activiteiten die in Bhutan worden aangeboden reeds in het daggeldbedrag opgenomen zijn.

Sri Lanka - Meet a Local! - kokkerellen in Kandy

Ontdek de Sri Lankaanse keuken tijdens een uniek bezoek aan een familie die vlakbij de stad Kandy woont in een prachtige koloniale villa dat al generaties in familiebezit is. De vrouw des huizes leidt u graag rond en vertelt met trots over haar familie en het land om de villa heen. Eerst brengt u samen een bezoekje aan de lokale markt om de ingrediënten te kopen.  U bent vervolgens van harte uitgenodigd mee te helpen in de keuken en u leert hoe u zelf een overheerlijke curry maakt met diverse kruiden en specerijen. Zo maakt u op een bijzondere en persoonlijke manier kennis met de Sri Lankaanse cultuur en keuken. Een ervaring waar u thuis nog lang van kunt nagenieten!

Indonesië - Meet a local! - Koken bij een familie thuis op Bali

Reactie naar aanleiding van deze activiteit geboekt door Dimsum - klanten:
 

''Wij vonden deze kookexcursie erg leuk. Het was een kennismaking met het echte Bali, weg van de toeristische topplaatsen en midden in de prachtige natuur. Het was erg leuk om door de “moestuin” te wandelen en te zien waar alle ingrediënten vandaan komen en ze in ruwe vorm te kunnen proeven. Het koken was weliswaar niet heel erg uitdagend, omdat alles al erg goed voorbereid was, maar dat vonden wij geen bezwaar. Wel krijg je goed te zien hoe een aantal typische Balinese gerechten worden bereid. De setting van een klein clubje deelnemers (in ons geval 8 personen) creëert een gezellige sfeer en geeft voldoende mogelijkheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.
Kortom als we weer naar Bali zouden gaan, zouden we dit beslist nog een keer doen!"

Cambodja - Meet a Local! - Streetfoodtour met een echte Foodie!

Tijdens deze leuke avondexcursie onder begeleiding van een echte Foodie, maakt u met kennis met het lokale streetfood. 

Het ‘eten op straat’ is een belangrijke aangelegenheid in Cambodja, zeker onder de jongeren. Overal waar u komt en loopt vindt u wel een verkoper staan met een klein eetstalletje. De meeste locals nemen dan ook geen eten mee naar hun werk of naar school, dit kopen ze even snel tussendoor, op straat dus. Begrijpelijk, want wat is er nou lekkerder dan een vers (en super snel) bereide maaltijd! Een populaire lokale ‘streetfood’ lekkernij zijn de ‘Grilled BBQ Pork Skewers’, oftewel gegrilde varkensspiesjes geserveerd met rijst en groenten. Of probeer eens de gestoomde broodjes gevuld met ei en varkensvlees; yum!

Ook snacks zoals gefrituurde kikkers en/of spinnen horen bij de lokale delicatessen. Deze lokale specialiteit is ontstaan tijdens het gruwelijke regime van de Rode Khmer in de jaren ’70. Er was hongersnood, wat het menu van de Cambodjanen heeft doen beïnvloeden. Ze aten wat ze konden vinden en joegen in de rijstvelden op onder andere spinnen en kikkers. Na de oorlog zijn deze snacks op het menu blijven staan, en worden tegenwoordig ‘heerlijk’ bereid met allerlei kruiden en specerijen. 

Kirgizstan - Meet a local! - brood (leposhka) bakken met lokale familie

Overal in het straatbeeld zie je ze, de mooie versierde ronde broden (leposhka of nan). Ze worden vanuit kinderwagens verkocht, in kleine winkeltjes of gewoon rechtstreeks vanuit de oven. Bij een lokale familie leert u zelf deze broden bakken. En tegelijkertijd is dit een manier om op een leuke wijze in contact te komen met de Kirgiezen en hun leefwijze. U kunt dit doen in Tamchi (bij Issyk Kul meer) en in Kochkorka.

Mongolië - Meet a local! - Nomadenverblijf

Een unieke ervaring om Mongolië te verblijven is om enkele dagen bij en met nomaden te leven. Zo ervaart u het echte leven van nabij.  U overnacht in de ger bij de familie, of indien u prefereert in een eigen tent die vlakbij de ger staat. U neemt deel aan het dagelijks leven, het vee verzorgen, melken, paardrijden, eten maken. Kortom, een echte 'Meet a Local' ervaring. U kunt zo'n 2-3 daags verblijf op meerdere plaatsen in uw reis inpassen, o.a. bij het Khovsgol meer, het Terkhiin Tsagaan meer en het Terelj Nationaal Park.

Oezbekistan - Meet a Local! - de geheimen van de Oezbeekse keuken in Tashkent

Nikita woont in Tashkent en kent de stad als zijn broekzak. Hij neemt u graag mee naar zijn favoriete eetgelegenheden waar u zelf kunt proeven van de beste achiq-chuchuq salade, patir-brood, plov, lamskebabs en ontelbaar veel meer bijzondere lokale gerechten! Naar eigen zeggen is lekker eten zijn grootste hobby, en dus weet hij precies waar de beste hapjes en maaltijden te vinden zijn! U kunt kiezen uit een ochtend-, middag- of avondexcursie of een combinatie hiervan. Lekker uit eten combineert hij graag met een wandelingetje langs wat belangrijke bezienswaardigheden in Tashkent waar hij haast even enthousiast over vertelt als over de Oezbeekse keuken. Op verzoek neemt hij ook zijn auto mee om de stad te verkennen.

India, Ladakh – Meet a Local! – Op bezoek bij een lokale familie in Manali

Ontdek hoe de bevolking in Manali (Ladakh, Noordwest-India) leeft door op bezoek te gaan bij een lokale boeren familie. Er zijn verschillende families waar dit mogelijk is maar over het algemeen bestaan de families vaak uit een opa en oma met hun inwonende zonen en hun gezinnen. De vrouwen dragen allen een traditionele Patoo.  Als eerste gaat u samen met de lokale gids een wandeling maken naar de appelboomgaard en de groentetuin rondom het dorp. Hierna wordt u bij traditionele boerenhuis van de familie ontvangen voor thee. ’s Avonds laat eet u samen met de familie een Indiase maaltijd die u ook op de traditionele manier eet, namelijk met uw handen en zittend op de grond. Een geweldige ervaring om op deze manier meer van de cultuur in Ladakh te leren.