India, Darjeeling en Sikkim reis

Theeplantages en bergpieken

Bezoek het verrassende Sikkim samen met een van India’s bekendste hillstations. U begint de reis in de theeplantages van Darjeeling met op de achtergrond de besneeuwde Himalayapieken. Maak een rit per stoomtrein, bezoek Tibetaanse kloosters en geniet van de zonsopkomst over de Himalaya. Vervolgens bezoek je het boeddhistische bergstaatje Sikkim met z’n groene valleien, kloosters en vergezichten op de Kanchenjunga, de op een-na-hoogste berg ter wereld. U eindigt de reis bij de grensplaats Phuentsholing, waarvandaan u rondreis door Bhutan begint. Wilt u liever alleen Sikkim bezoeken, dan kunt u u ook laten afzetten op de luchthaven van Bagdogra of het treinstation van New Jaipalguri.

Lees meer

Theeplantages en bergpieken

Bezoek het verrassende Sikkim samen met een van India’s bekendste hillstations. U begint de reis in de theeplantages van Darjeeling met op de achtergrond de besneeuwde Himalayapieken. Maak een rit per stoomtrein, bezoek Tibetaanse kloosters en geniet van de zonsopkomst over de Himalaya. Vervolgens bezoek je het boeddhistische bergstaatje Sikkim met z’n groene valleien, kloosters en vergezichten op de Kanchenjunga, de op een-na-hoogste berg ter wereld. U eindigt de reis bij de grensplaats Phuentsholing, waarvandaan u rondreis door Bhutan begint. Wilt u liever alleen Sikkim bezoeken, dan kunt u u ook laten afzetten op de luchthaven van Bagdogra of het treinstation van New Jaipalguri.

Kort Reisplan India, Darjeeling en Sikkim reis (6 dagen / 5 nachten)

Dag 1: Bagdogra – Darjeeling

Dag 2: Darjeeling

Dag 3: Darjeeling – Pelling

Dag 4: Pelling – Yuksom via Pemayangste, Rabdentse en Khecheopari meer

Dag 5: Yuksom – Gangtok via Tashiding

Dag 6: Dag 6 Gangtok – Phuentsholing via Rumtek

Sfeerafbeelding 20081019 bhutan sikkim 001

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Bagdogra – Darjeeling

20081021 bhutan sikkim 007

U komt aan op de kleine luchthaven van Bagdogra, in de Indiase deelstaat West-Bengalen. U wordt opgewacht door de lokale reisbegeleiding met privévervoer en rijdt in ongeveer drie uur naar Darjeeling. Een mooie tocht, waarbij u langzaam steeds hoger klimt naar het nostalgische Britse hillstation Darjeeling, gelegen op 2134 meter. Onderweg passeert u de eerste theeplantages, waar de regio rondom Darjeeling zo bekend om is. In de verte doemt de Himalaya op en bij helder weer ziet u de eerste besneeuwde pieken. Een prachtig gezicht; de groene theeplantages, de Himalaya op de achtergrond en daartussen ligt Darjeeling. Niet voor niets was dit een van de populairste hillstations in de Britse tijd. De ambtenaren uit het Brits-Indische rijk trokken zich gedurende de zomermaanden terug in de hillstations, om de Indiase hitte te ontvluchten en het land werd dan vanuit deze hillstations bestuurd. Nog steeds ademt Darjeeling een nostalgisch-Britse sfeer uit. Er zijn diverse kostscholen, ’s avonds flaneert iedereen over de ‘mall’ en treinliefhebbers stappen in het oude treintje met z’n stoomlocomotief. En er zijn diverse luxe koloniale hotels waar u een ‘high tea’ kunt gebruiken.

Darjeeling

20081009 bhutan sikkim 165

Er valt van alles in Darjeeling en omgeving te doen. U kunt een van de theeplantages bezoeken en een ritje met de stoomtrein maken. U kunt bijv. uitstappen bij het stationnetje van Ghoom en daar het Tibetaanse klooster Yiga Chooling bezoeken. Het nabijgelegen klooster van Bhutia Busty is ook een bezoekje waard. In de omgeving van Darjeeling wonen veel Tibetaanse vluchtelingen, vandaar dat u hier ook enkele Tibetaanse kloosters aantreft. Treinkaartjes voor het stoomtreintje kunt u ter plaatse in Darjeeling kopen, reken op ongeveer 10 euro voor een kaartje.

Darjeeling – Pelling

20081018 bhutan sikkim 021

Liefhebbers staan in alle vroegte (circa 04.30) op om vanaf Tiger Hill de zonsopkomst over de bergreus Kanchenjunga (8598 meter) te bewonderen. Bij helder weer kunt u daarbij een groot deel van de Himalaya zien, inclusief de Mount Everest! Het is een prachtig gezicht om deze witte piek als eerste door de zonnestralen verlicht te zien. In een uur of vijf reist u daarna door naar Pelling en maakt u voor het eerst kennis met de Indiase deelstaat Sikkim. De rit voert udoor een prachtig berglandschap vol theeplantages en zakt uiteindelijk af naar de Teesta Rivier. In het voorjaar ziet u hier veel rododendrons en in de wintermaanden bloeien hier reusachtige rode kerststerren. Pelling is prachtig gelegen op 2150 meter. Het kleine dorpje bestaat tegenwoordig voornamelijk uit hotels en restaurants, maar biedt een schitterend uitzicht over de Himalaya met als uitschieter de bergreus Kanchenjunga die je vanmorgen al in alle vroegte hebt bewonderd. ’s Middags kunt u het Sangachoeling klooster bezoeken, het op één na oudste klooster van Sikkim, gelegen op een heuveltop. Het is mogelijk om vanaf het klooster terug te wandelen naar Pelling. ’s Avonds kunt u misschien ergens ‘chang’ drinken, het lokale roggebier, gemaakt van gegiste rogge waarop heet water wordt gegoten. Het brouwsel smaakt een beetje naar Japanse sake!

Pelling – Yuksom via Pemayangste, Rabdentse en Khecheopari meer

20081019 bhutan sikkim 025

’s Ochtends bezoekt u eerst het indrukwekkende kloostercomplex van Pemayangste. Dit is een van de oudste, mooiste en belangrijkste kloosters van Sikkim. Het klooster behoort tot de Nyingma-stroming, de oudste stroming binnen het Tibetaanse boeddhisme. Vervolgens rijd u verder naar Rabdenste, dat van 1670 tot 1814 de hoofdstad van Sikkim was. Hier ziet u de karakteristieke stenen stupa’s met op de achtergrond de machtige Kanchenjunga. Het is hierna nog een uurtje rijden naar het kleine en heilige meer van Khecheopari, waar u uiteraard ook een stop maakt voordat u verder rijdt naar het landelijke dorpje Yuksom. Yuksom is schitterend gelegen op 1780 meter, te midden van bergen, heuvels en meren. Dit was de eerste hoofdstad van Sikkim, gesticht in 1641. Uit deze tijd stamt ook nog de Norbugang Stupa. In de omgeving kunt u mooie wandelingen maken. Een stevige, steile wandeling van een paar uur brengt u naar het Dubdi klooster, hoog gelegen boven Yuksom. Eventueel kunt u er ook met de auto naar toe. Het is een van de oudste klooster in Sikkim en stamt uit 1701. Indien u het klooster wilt bezoeken, probeer dan in het dorp wel eerst de sleutel te achterhalen, want het complex is meestal gesloten. De omgeving van Yuksom nodigt uit tot lange wandelingen. Niet voor niets beginnen enkele van Sikkim’s bekendste trektochten hier.

Yuksom – Gangtok via Tashiding

sikkim tashiding 2

Een kleine twee uur rijden brengt u naar misschien wel het mooist gelegen klooster van Sikkim, Tashiding. Een pad omgeven door gebedsvlaggen voert naar een heuveltop met een uitzicht op de bergen in de wijde omgeving. In de verte kunt u aan de ene kant Ravangla zien liggen, aan de andere kant Pelling en Rabdentse. Het klooster van Tashiding is het heiligste klooster van Sikkim. Rondom het klooster liggen diverse boerderijtjes, wat het een heerlijke, rustgevende landelijke sfeer geeft. Na een bezoek aan dit klooster rijdt u in enkele uren verder over slingerende bergwegen naar de hoofdstad Gangtok. Hoe dichterbij Gangtok u komt, hoe drukker het verkeer. Gangtok is een klein, levendig stadje en heeft net als Darjeeling ook een moderne boulevard (mall) waar u gezellig kunt winkelen. Bij genoeg tijd kunt u ‘s middags naar het Enchey klooster wandelen, dat recentelijk geheel is gerenoveerd. Of u kunt een bezoek brengen aan het interessante Instituut voor Tibetologie, waar u een van ’s werelds grootste collecties Tibetaanse boeken en andere kunstvoorwerpen aantreft. Natuurlijk kunt u ook gewoon lekker wat over de bazaar slenteren. Eventueel kunt u de reis hier verlengen met een bezoek aan het bergachtige Noord-Sikkim. 

Dag 6 Gangtok – Phuentsholing via Rumtek

20081019 bhutan sikkim 015

Vlakbij Gangtok ligt het grootste klooster van Sikkim. Het Rumtek klooster is de thuisbasis van de Karmapa, leider van de Kagypa sekte (de Zwarthoeden). U kunt zowel het oude als het nieuwe klooster van Rumtek bekijken. De Karmapa zelf woont er niet, want India durft het niet aan om de huidige incarnatie op de troon te installeren, uit angst voor problemen met buurland China. Na een bezoek aan de klooster rijd u door naar de Bhutanese grens (Jaigaon), zo’n acht uur rijden van Gangtok. U verlaat Sikkim en bent weer in West-Bengalen. De inwoners zelf zouden overigens liever een zelfstandige Gurkha staat uitroepen, aangezien ze zich benadeeld voelen door de Bengaalse overheid in Kolkata. Deze Gurkha staat zou ook Darjeeling moeten bevatten. U wordt naar de Bhutanese grensplaats Phuentsholing gebracht, maar kunt er desgewenst ook voor kiezen om naar de luchthaven van Bagdogra te reizen of het treinstation van New Jaipalguri. Vanuit Phuentsholing kun je verder Bhutan in reizen met een van onze bouwstenen.

De Reisroute

Onze keuze uit hotels in Bhutan

Onze Dimsum Bhutan reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

  • India, Darjeeling, Himalayan resort

   Goed hotel, centraal gelegen in Darjeeling. Nette kamers met douche en toilet. Gezellig terras met mooi uitzicht.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • India, Sikkim, Darjeeling, Hotel White Yak

   Gelegen in het hart van Darjeeling met een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en valleien ligt het Hotel White Yak. Comfortabele kamer, een restaurant waar lokale en internationale gerechten worden geserveerd en vriendelijk personeel.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • India, Sikkim, Yuksom, Tashigang hotel

   Mooi hotel met grote tuin in het dorpje Yuksom. Ideale basis voor lange bergwandelingen.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • India, Darjeeling, Elgin resort

   Nostalgisch Brits-koloniaal boutique hotel in centrum van Darjeeling. Mooie kamers. Het hotel ademt geschiedenis. Geniet van de open haard.

   + € 85per persoon per nacht

  • India, Sikkim, Darjeeling, Hotel New Elgin

   Centraal gelegen in Darjeeling bevindt zich het Hotel New Elgin die vernoemd is naar de toenmalige onderkoning van India. Hier verblijft u in een comfortabele kamer ingericht in een klassieke stijl en heeft u makkelijk toegang tot bezienswaardigheden in de stad.

   + € 125per persoon per nacht

  • India, Sikkim, Darjeeling, Hotel Viceroy

   Een luxe hotel in het hart van Darjeeling met ruime kamers die voorzien zijn van moderne faciliteiten met ook een spa waar u kunt ontspannen. Geniet hier van het brede scala aan heerlijke gerechten en drankjes terwijl u uitzicht heeft om de Himalaya bergen.

   + € 125per persoon per nacht

  • India, Sikkim, Darjeeling, Hotel Central Point

   Een fijne accommodatie om de stad van Darjeeling te verkennen.

   + € 125per persoon per nacht

  • India, Sikkim, Pelling, The Elgin Mount Pandim

   Origineel gebouwd door de koninklijke familie van Sikkim aan het einde van de 19e eeuw en  gelegen op een heuveltop met panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en valleien. In 2003 werd het omgebouwd tot dit erfgoedhotel die over kamers beschikt met een traditionele Sikkimese stijl met moderne voorzieningen. En in het restaurant kunt u genieten van de continentale en lokale keuken.

   + € 125per persoon per nacht

Excursies in Bhutan

Deze optionele excursies zijn met zorg door onze reisspecialisten uitgekozen om nog meer beleving aan uw reis toe te voegen.

India, Gangtok, dagtocht Phodong, Labrang

 • € onbekend per persoon

India, Gangtok, dagtocht Phodong, Labrang

€ onbekend per persoon

Een extra dag in Gangtok biedt u de gelegenheid om enkele van de bekendste kloosters van Sikkim te bekijken. Het is een kleine twee uur rijden naar het klooster van Phodong, behorende tot de Kagyupa stroming. In dit klooster heeft ooit de beroemde reizigster en schrijfster Alexandra David Neel gewoond en er is een kleine fotocollectie aan haar gewijd. Vlakbij dit klooster liggen de Nyingma kloosters van Phensang en Labrang. Het Labrang klooster heeft de mooiste fresco’s van Sikkim!

Bouwstenen

Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Bhutan uitbreiden met de volgende bouwstenen:

Bumthang Culturele lodge trek

 • 4 dagen
 • vanaf € 1450 per persoon

Druk Path Trektocht

 • 5 dagen
 • vanaf € 2295 per persoon

Haa vallei trektocht

 • 6 dagen
 • vanaf € 2490 per persoon

Reissom

India, Darjeeling en Sikkim reis

6 dagen

vanaf €825,-

Reissom vanaf € 825,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:

-5 nachten tweepersoonskamer standaard hotel met ontbijt
-privévervoer met auto en Engelssprekende gids voor gehele reis

Het arrangement is exclusief:

-fooien en tips
-drankjes
-persoonlijke uitgaven
-lunch en diner in Sikkim
-entreegelden Sikkim
-overnachting Phuentsholing
-toeslag (optionele) comfortabele hotels

Offerte aanvragen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube