Blog voor Foodies in Armenie

Persoonlijk reisblog foodies in Armenie door Sarah

Reisblog voor Foodies in Armenië

Voer voor Foodies: Harissa festival op de derde zondag in september

Een nationaal en zeér geliefd gerecht in Armenië  is Harissa en komt uit de Araratvlakte. Er zijn ontzettend veel legendes over de oorsprong van Harissa. Een van deze verhalen gaat dat Gregorius de Verlichter (een Armeense heilige) de armen voedde en wanneer er niet genoeg vlees was, hij tarwe aan het vlees toevoegde. Het koren plakte aan de bodem van de pan waarop hij riep: ‘Harekh, Stir It’ -  en zo kreeg het zijn naam. Een ander,  (waargebeurd) verhaal claimt dat Harissa als gerecht, de Armeniërs van Musaler hielp te overleven tijdens hun verzet in 1915 (de soldaten in Musaler waren 40 dagen aan het vechten, zonder genoeg eten en drinken).

Gebaseerd op de gebeurtenissen in Musaler, vindt er een jaarlijks Harissa festival plaats in Armenië, op elke derde zondag van september. Tijdens het festival viert men de overwinning op Musaler, als eerbetoon aan de gevallen helden. Het is een van de meest smakelijke festivals van het land, waarbij de hele dag door het traditionele gerecht Harissa wordt bereidt in grote aardewerken potten. Er wordt de hele dag (en nacht) door gedanst, gefeest, gedronken en gegeten. Tijdens dit festival proef je de allerlekkerste Harissa tér wereld!

Harissa is een heerlijk en vullend gerecht gemaakt van twee eenvoudige ingrediënten: gepelde tarwekorrel en vlees. Traditioneel wordt Harissa gemaakt van geofferd lamsvlees, maar je kan het ook met kip maken. Harissa is eenvoudig te maken alhoewel het véél geduld, tijd en een beetje liefde vraagt.

Ingrediënten
2 à 3 kilo kip (hele kip)
680  gram gepelde tarwekorrels
zout
boter

Bereidingswijze
Kook de kip in een pan met ruim koken water gaar, bewaar het water. Hier maak je later je kippenbouillon van (samen met de overgebleven botten).  Pluk de kip door het vlees van de botten af te halen. Spoel hierna de tarwe af onder onder koud stromend water. Doe de tarwe, te samen met de ‘pulled’ kip vervolgens in een grote pan kippenbouillon  en brengt dit aan de kook.

Kook de Harissa  op middelhoog vuur in 4-5 uur en voeg tot dat al het kip is opgenomen in de tarwe. voeg indien nodig, extra water toe. Dit herhaal je totdat het water weer wordt opgenomen. (bereiding van de Harissa  erg vergelijkbaar met Risotto). Roer regelmatig maar niet al te vaak, dan wordt de gort papperig en zal hij aan de pan blijven kleven. De harissa wordt geserveerd met gesmolten of geklaarde boter en met verse groenten.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy