Blog vooor Foodies in Zuid-Korea

Blog voor foodies in Zuid-Korea

Reisblog voor foodies in Zuid-Korea

Wat zit er vandaag in mijn bibimbap?

Voor me staat een grote zware koperen schaal tot de helft gevuld met kleurrijk lekkers waarvan ik de herkomst op het eerste gezicht niet thuis brengen kan. Dat verdient nadere inspectie en al snel zie ik het knalgroen van gesauteerde spinazie, het wit en zachtgeel van licht gesauteerde taugé, het donkerrood van het jonge blad van weet ik veel wat, het donkergroen van gesneden zeewier en het glimmende bruin van een reepjes shiitake. Allemaal keurig gesorteerd gelegen op een bedje - nee, eigenlijk een kingsize bed - van witte rijst. Het ziet er prachtig en smakelijk uit. 

Naast de kom staan kleine witte schaaltjes met verschillende kimchi - ingelegde groentes in soyasaus wat in geen enkele Koreaanse maaltijd ontbreken mag, en een schaaltje met rode pasta. Deze pasta is de Koreaanse variant van sambal. Het heet gojujang en het wordt dagelijks gebruikt, zo ook in mijn bibimbap. Het idee is dat ik met de twee metalen eetstokjes en lepel de rode pasta in de kom mik en de boel flink door elkaar hussel. Het voelt een beetje verboden. Alsof ik als een kind mijn groente en vlees door de aardappelen prak. Maar in dit geval is het de correcte methode om bibimbap te nuttigen. Husselen en dan lekker met je lepel de inhoud van de kom naar binnen schuiven. Officieel horen er ook stukjes vlees of rauwe vis en een rauw ei bij. Maar die zitten er voor deze keer gewoon lekker niet in. Vind ik niet zo erg. 

Bibimbap staat bij mij met stip op 1 in de lijst van de lekkerste Koreaanse gerechten en betekent heel simpel 'gemengde rijst'.

Christel, juni 2016

Recept Bibimbap
Wat je op reis eet, kan je thuis ook maken, toch? Ja en nee. In ieder geval herinnert het je aan die fantastische hap daar en toen. Proberen maar!

Je vult de kom met warme rijst, je legt er eerst een gebakken eitje op -sunny side up!- en vervolgens schik je de groenten en het vlees er mooi omheen.
En de grap is: voordat je het gaat eten moet je alles goed door elkaar roeren want anders is het nog geen ‘gemengde rijst’. Je kunt dit gerecht heel goed maken van allerlei restjes groente die je nog in de koelkast vindt. Denk aan komkommer, courgette, spinazie, taugé, kool, paksoi, sla of wortel. Bibimbap met rauwe vis heet trouwens Hoedeopbap. Ook een leuk woord! En lekker natuurlijk!

Ingrediënten
100 gr witte rijst
250 gr gehakt (en een restje speklap in reepjes gesneden)1 el sesamolie + extra om de groente in te bakken
40 gr bruine suiker
50 ml sojasaus
2 tenen knoflook, geperst
1/2 tl chili flakes
1/2 tl verse gember, geraspt
1 wortel, julienne gesneden
1/2 komkommer, julienne gesneden
2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
6 shii takes, in reepjes gesneden
80 gr verse spinazie
2 eieren
2 tl Gochujang (Koreaanse chilipasta)

Bereidingswijze
Kook de rijst.Verhit 1 eetlepel sesamolie in een pan en bak het gehakt daarin aan.Maak een saus van de bruine suiker, de sojasaus, de knoflook, chili flakes en gember. Voeg de saus toe aan het vlees zodra het gehakt aan de buitenkant gaar begint te worden. Laat het nu op middelhoog vuur inkoken.Snijd ondertussen alle groente. Bak de shiitakes even kort in een wok. Voeg eventueel een klein scheutje sojasaus toe.Haal de shiitakes uit de wok, zet opzij en bak de spinazie in de wok in een scheutje sesamolie totdat het gaat slinken. Haal uit de pan. Bak in dezelfde wok twee eitjes, doe dit op middelhoog tot zacht vuur en laat de dooier heel.Giet de rijst af en verdeel over twee kommen. Maak er een bolletje van. Leg het gebakken ei bovenop en verdeel het vlees en de groentes eromheen.Serveer met de chilipasta en husselen maar.

NB: Kun je geen Gochujang vinden? Meng dan 1 el hoisinsaus met 1 tl sambal.

zee-ananas

Het ziet eruit zoals je denkt dat het er uit ziet maar dan rood. Ter grootte van een appel. Het is een van de delicatessen uit de havenstad Tongyeong in het zuidoosten van Zuid-Korea. En het smaakt ver-schrik-ke-lijk. Het smaakt zoals het ruikt als je bij eb het wad opgaat om krabbetjes te vangen maar dan in hoog geconcentreerde vorm. Het smaakt verbluffend maar niet per definitie positief. Het smaakte zo verbluffend dat ik een uurtje later op zoek ben gegaan naar een winkeltje om een pakje kauwgum te kopen waaruit ik er drie direct in mijn mond kieperde. Het wad bleef me maar achtervolgen. Ik kijk met terugwerkende kracht met bewonderende verbazing naar mijn Koreaanse buurvrouw Miss Li die tijdens de lunch het hele bakje zee-ananas in haar rijst kieperde en met gesloten ogen hartstochtelijk genoot van deze delicatesse uit de zee door lekker te smakken.

Brrrrrr. Zee-ananas. Moet je geprobeerd hebben.

Christel, juni 2016