Reistips buiten de massa

Ontvang elke maand onze gratis inspiratiegids

Header achtergrondafbeelding

Wie ben ik?

in het jaar 2000 ben ik Dimsum Reizen begonnen omdat ik het idee had iets extra's te kunnen bijdragen aan het idee ''vakantie''. Als student sinologie reisde ik zelf veel door China en als reisbegeleider door dit immense land merkte ik dat ik vakantiegangers iets mee kon geven wat reisbureaus toentertijd niet lukten. Juist door mijn persoonlijke ervaring met de mensen, hun taal, leefgewoontes en niet te vergeten mijn plezier in de onverbeterlijke Chinese humor. Ziezo. Een eigenwijze reisorganisatie lag in het verschiet.  

Ik specialiseerde me in mijn studie verder in de materiële cultuur van China en studeerde af bij het Museum voor Volkenkunde. Sinds mijn jonge jaren ben ik al verzot op Azië. 

Omdat ik het zo heerlijk vind om te doen, geef ik af en toe een presentatie of een korte lezing over allerlei uitingen van materiele cultuur uit China of Japan en je kan me zomaar tegenkomen in het Rijksmuseum. Daar loop ik graag rond met mensen die wat meer willen weten over Aziatische Kunst in het mooiste museum van ons land.

Japan is de laatste 10 jaar het land waar ik veel mee bezig ben. Ik kook graag Japans, wil alles weten over de oude ambachtelijke fermentatie- en kooktechnieken van de Japanse chefkok en ben verzot op de oude Anagama (asglazuur) stookwijze van handgedraaide keramiek. Voortvloeiend uit deze liefhebberij en door mijn vriendschap met de Japanse thuiskok Yoko, schreef ik samen met haar een kookboek boordevol recepten en persoonlijke verhalen uit Japan. Het kookboek ligt vanaf november 2022 in de boekhandel uitgegeven door Becht (HarperCollins).

Christel's specialisme: 
China en Japan, kunst, ambacht en cultuur uit heel Azie en mede-eigenaar Dimsum Reizen.

Waar ben ik specialist in?

Ik ben een specialist in het onderzoeken van raakvlakken tussen ontmoeten en kunst, cultuur, ambacht en eten. Ontmoeten doe ik op reis in mijn geliefde Azie.

En tijdens die ontmoetingen leer ik graag van die persoon waar hij zijn hart aan heeft verpand. Zo ontmoet ik thuiskoks, chefkoks, pelgrims, monikken, asceten, kunstenaars, architecten, pottenbakkers, wevers, textiel-ververs, timmerlieden, schilders, moestuinliefhebbers, mos-fanaten, slangenbezweerders en bomenknuffelaars. En die verbind ik graag aan reizigers. Reizigers met een koffer en paspoort in de hand en reizigers thuis op de bank.

Als ik reizigers en hun gastheren en - vrouwen blij kan maken met steeds weer nieuwe ontmoetingen, dan is mijn missie geslaagd.

Hoe lang zit ik in het vak?

Sinds mijn 11e jaar ben ik bezig met onderzoeken hoe een ander aan de andere kant van deze wereld leeft, spreekt, denkt en doet. Hoe onbekender, hoe spannender. Dus tja, ongeveer vanaf die tijd. 


Bij elke nieuwe kennismaking leer ik meer en zie ik in hoezeer ik gevormd ben door mijn eigen geboortegrond.  En bij elke ontmoeting geniet ik van het mooie effect van de uitwisseling. Het plezier dat we hebben met elkaar,  de herkenning in gezamenlijke verwondering blijft betoverend. Vandaar uit nieuwe reizen in elkaar zetten voor nieuwsgierige reizigers, dat doe ik tot op de dag van vandaag en ik hoop dat nog lang te kunnen doen.

Welke landen heb ik bezocht?

In Azië heb ik geloof wel alle landen bezocht behalve de Filipijnen, Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. T is wat.

Wat zijn mijn favoriete bestemmingen?

Dit is een heel erg lastige vraag, maar als ik écht moet kiezen, dan kies ik voor:

China
want hier is het toch allemaal begonnen. Ik ben Chinees gaan studeren omdat ik nieuwsgierig was naar dat grote land daar op de wereldkaart. een land waar we eigenlijk nauuwelijks iets van wisten. Deng Xiaoping had met zijn open-deur-politiek wel wat in gang gezet en ik wilde dat met eigen ogen wel eens gaan bekijken. En zo geschiedde.
Het China vanvandaag is niet meer het China van de jaren 80 en 90 maar nog steeds even interessant en prikkelend. Ik ga er met plezier steeds weer naar terug.

Japan
Na vele Japan reizen kan ik niet anders zeggen; ik kijk al weer reikhalzend uit naar de volgedne reis. Ik ga elke keer een stukje dieper Japan in, op zoek naar de oorsprong van de Japanse keuken, kunstuitingen en ambachten. En steeds weer na een nieuw tempelbezoek, denk ik dat ik toch echt eens een jaar het klooster in moet, ergens ver weg in het Japanse niks. Niet dat ik dat dan ook echt doe, maar ik ben er elke keer wel vol van.

Mongolie
De leegte. Het licht dat het landschap steeds van kleur doet veranderen. De rauwheid en de warmte in de ger of je eigen tent na een lange dag rijden.  Het landschap van Mongolie raakt mijn stiekeme verlangen naar eenvoud en het primitieve eerlijke leven. Heerlijk.

Zin om zelf op reis te gaan?

Ik denk graag mee over bijzondere reisprojecten met een bepaald thema. Laat maar weten en ik zet mijn ervaring en kennis heel graag voor u in.

email direct: christel@dim-sum.nl

 

Alle bestemmingen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.


Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Twitter Instagram Youtube