Reisblog Streetfoodtour Yangon

Streetfoodtour in Yangon - je bent niet in Myanmar geweest als je er niet van de straat gegeten hebt.  
Stipt om vier uur in de middag sta ik klaar op de afgesproken ontmoetingsplek tegenover de kathedraal downtown Yangon. Ik zie van verre Mary en Phun al staan. Mary is initiatiefneemster van deze snacktoer en Phun is onze gids voor vanmiddag. Samen gaan we op zoek naar de lekkerste snacks op straat. Gewoon uit de stalletjes onder de parasols met de kleine blauwe en rode krukjes van plastic.

We lopen langs grote fonduepannen met talloze prikkers keurig in een bloemvorm eromheen gedrapeerd. Bij nadere inspectie prijken er ingewanden aan de prikkers. Een handjevol liefhebbers zit op de lage krukjes om de pan heen en hangt hun prikker in de fondue. Mmm, wordt dit de eerste snack?  

Geheim ontrafeld
Gelukkig stoppen we bij een noedelsalade-barretje waar koude rijstnoedels met gehakte pinda's, smalle uienringen, gehakte koriander en een hoop kruiden uit een potje bij elkaar in een kom worden gemikt door een vriendelijke chubby dame met rode appelwangetjes. De salade wordt door haar met de hand gekneed en dan in kleinere kommetjes geserveerd. Het geheim van de Birmese salades is hierbij ontrafeld. In Myanmar kneedt men de salades met de hand tot een goed gemengd geheel. Wauw, die salade is heerlijk fris en ja, simpelweg sappig. 

Met stip op 1

Bij de volgende stal mag ik kiezen tussen een zoete of een hartige pannenkoek. Ik kies voor de hartige variant en de kokkin gaat met een stralende glimlach aan de slag. Er gaan meer ingrediënten op dan erin en na een boel gesis en gerook, klapt ze de pannenkoek behendig met haar spatel in vieren dicht en schept ze met een vaartje haar gevouwen creatie op een bruin papiertje. Voila! De pannenkoek smaakt geweldig; van buiten zacht en van binnen knisperend met een pittig randje. Alle texturen bij elkaar maakt dit bij uitstek mn favoriete snack. 

We struinen samen met Phun verder over de markt en proeven de gekste dingen gelardeerd met Phuns omschrijvingen over wat het is, waar het vandaan komt en wanneer het wordt gegeten.  In een snikhete noedelshop aan de overkant van de markt wordt me nog een bak overheerlijke Shan noedels aangereikt. De Shan is een volk in Myanmar verwant aan de Thai die overwegend in de Shan staat wonen. Het beroemde Inle Meer ligt bijvoorbeeld in Shan. De Shan staan bekend om hun heerlijke keuken waaronder deze noedels die met stip bovenaan de lijst van lekkerste Shan-gerechten staan. 

Zonder Phun had ik deze shops nooit kunnen vinden, laat staan dat ik dan wist wat hier te bestellen.  Met enige moeite prop ik de laatste sliertjes in mijn mond, leun achterover met mijn hand kloppend op mijn buik. Pff, streetfoodtouren is hard werken en dan heb ik het toetje nog niet eens gehad!

Christel, mei 2017

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media