India Reviews | India Reizigerservaringen | Dimsum Reizen

Feedback van India Reizigers bij onze India Reviews.

Wat vonden Dimsum reizigers van India?


India Reviews | Klanten Ervaringen over onze India Reizen


We kunnen natuurlijk heel veel zeggen over onze reizen, maar liever laten we de mensen aan het woord die de afgelopen jaren met ons mee zijn geweest!
december 2017

Arunachal Pradesh - Nagaland (NO- India)

Dimsum-reizigers Piet en Nanda stuurden ons dit leuke bericht met prachtige foto's van hun reis door Arunachal Pradesh en Nagaland (Noordoost-India). Bedankt dat we het mogen delen!

"Het hoogtepunt van onze reis (eigenlijk één van de vele hoogtepunten) was het Hornbill festival in Kohima. Aangezien Nagaland 17 verschillende stammen telt, organiseren ze ieder jaar begin december gedurende 10 dagen het Hornbill festival.
Dit vindt plaats in het openluchtmuseum waar iedere stam zijn eigen gemeenschapshuis heeft. We waren bij de officiële opening door de nieuwe president van India: Ram Nath Kovind, wat natuurlijk gepaard ging met veel politie en militair vertoon!

Alle stammen stonden langs de kant van de weg om hem toe te roepen en er waren natuurlijk heel veel sprekers. Maar ook prachtige dansen in de arena. Dit festival is 18 jaar geleden ontstaan om de cultuur van alle verschillende stammen in stand te houden en toerisme te ontwikkelen. Het is leuk te zien hoeveel Indiërs uit verschillende staten hiernaar toe komen en natuurlijk veel van buiten India.

We hebben het festival 3 dagen bezocht en iedere dag weer andere optredens gezien. Het is geweldig om al hun verschillende dansen en prachtige kleding, sieraden en hoofdtooien te bewonderen net zoals hun traditionele zang en muziekinstrumenten."
India, november 2017

“Het was een fantastische reis en alles was perfect georganiseerd!

Allahabad is een parel. De honderden boten vol met pelgrims en het samenvloeingspunt van de Yamouna in de Ganges was erg boeiend. Wij voelden ons echt onderdeel uitmaken van de hele happening.     

Varanassi is echt een aanrader! Het gehele stadje is vrij van enig toerisme, behalve wat Indiase toeristen. De markt is een plaatje. 

Chittakrut is een heel klein, maar prachtig plaatsje, het voelt bijna Mediterraan aan. Wij waren hier de enige toeristen: wij zouden het zeker aan raden!  

Wij vonden Khajuraho een vriendelijk stadje met een laidback sfeer. Het was een topper om een bezoek aan het Panna Tiger Reserve te brengen. Het landschap is er ronduit spectaculair en wij hadden mazzel: de wildsafari pakte prachtig uit.  

Wij vonden Orchha de grootste ontdekking: er is veel te zien en alles was op loopafstand. Onze homestay in Orchha maakte ons bezoek compleet.”
Orissa, februari 2017

De Sunderbans excursie was fantastisch. We hadden daar bovendien een leuke gids.
Er dreigde nog wat fout te lopen met ons verblijf in Kolkata voordat de nachttrein naar Bubaneshwar vertrok maar dat is op tijd onderkend en prima opgelost. Omdat de tijd tussen aankomst in Kolkata en het vertrek van de trein erg lang was kregen wij een appartement in een resthouse aangeboden. We konden daar rusten totdat we om 21.00 gehaald werden om naar  de trein gebracht te worden. Complimenten voor deze oplossing.    

Ons verblijf in Desia Eco Resort was bijzonder aangenaam. Goede kamer met een hele bijzondere badkamer en heel vriendelijk personeel. Een echte plus!      
Onze gids had een prima interactie met de bevolking (in het stammengebied) en onze chauffeur reed fantastisch. Wij zijn niet in Koraput geweest, maar daar staat tegenover dat we wel andere extra programmapunten aangeboden hebben gekregen van onze gids. Een bijzonder aardige en kundige man net als onze chauffeur. Over het algemeen zullen wij met veel plezier terugkijken op deze mooie reis.
Januari review India 2017

Beste Michel,

We hebben een uitstekende reis gehad. Het was erg prettig dat we alles goed voorbereid hadden, bijv. we hadden foto’s van de plaatsen en objecten die we wilden bezoeken e.d. In niet-toeristische gebieden weten de chauffeurs (prima mensen) de locaties die we graag wilden bezoeken, vaak niet goed te vinden. Uiteindelijk is alles gelukt, vonden we de sleutelhouders van afgesloten Nederlandse begraafplaatsen en gingen alle gewenste hekken open. Het Indiase reisbureau verdient veel lof, de agenten leefden dagelijks mee en gaven goede suggesties. Willen jullie dit nog een keer extra aan ze doorgeven.

De hotels waren goed, op Macchilipatnam na, maar daar kon geen andere keuze gemaakt worden..
In deze plaats hebben we 10 km het binnenland in een vergeten Nederlandse loge (de ruïne van een VOC-kantoor met tuin en klokkentoren) teruggevonden. Door onze zoektocht kwamen we in prachtige plattelandssituaties terecht. Cultuurhistorie en natuur gingen hier dus samen.

In de komende tijd werk ik de ervaringen uit. Uiteindelijk zal er ook een publicatie volgen. Mijn kleinzonen - in India dacht men dat ik de vader was - hebben eveneens genoten en hebben ervaringen voor het leven opgedaan. Wij zijn niet ziek geweest en er was voldoende ontspanningstijd.   Jullie heel erg bedankt voor de bemiddeling. Hulde!
Zuid-India, juli 2016

"Het was een prachtige reis. Zeer indrukwekkend om de rijke Indiase cultuur en natuur zo te mogen beleven. Wat een pracht, wat een heerlijk eten, en wat een geweldige vriendelijke mensen met humor. 

Lokale agenten, gidsen en chauffeurs: goed, soms zelfs boven verwachting. Op de lange stukken (agra-khajuraho en sanchi-aurangabad hadden we heel prettige chauffeurs.

De hotels variërend van zeer luxe tot eenvoudig (maar dat wisten we), prima dus. Enige minpuntje was hotel in Sanchi. Wij vonden de toevoeging van Bhandavgarh geweldig. Hebben zelfs een tijger gezien, maar was sowieso prachtige natuur, en leuke afwisseling met alle cultuur in de rest van de reis."
Zuid-India, juli 2016

"Het is inmiddels alweer een week geleden dat ik terugkwam uit India. Dus hoogste tijd om je nog even te mailen. Ook deze keer ben ik zeer tevreden over hoe jullie alles geregeld hebben.

Ik werk zelf ook in het toerisme en weet als geen ander hoezeer je overgeleverd kunt zijn aan plaatselijke agenten. Zeker als er grote cultuurverschillen zijn. Het vergt geduld, inspanning en subtiliteit om agentschappen voor je te 'winnen' en ze de reizen uit te laten voeren zoals je dat graag zou willen. Het is duidelijk dat jullie daar erg goed in zijn! Zowel in Indonesië als nu in India was alles perfect geregeld. Alles werd uitgevoerd volgens afspraak en op tijd. En dat mogen wij heel gewoon vinden, maar zeker in landen als India is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend.Zeker omdat ik deze keer alleen reisde was het nog prettiger om een goed agentschap 'achter de hand' te hebben! Heel veel dank; ik heb wederom een geweldige reis gehad! "
Zuid-India, juli 2016


-------------------

"Ik wil je even laten weten dat Dim Sum 2 zeer tevreden klanten erbij heeft.
Gister zijn we teruggekomen van onze reis door Zuid-India. Vol lof over de agent en de chauffeur.
Wij waren ook aangenaam verrast door de kwaliteit van de hotels.
Hoogtepunt en tevens dieptepunt voor mij was: Vincent heeft een tijger gezien en ik keek ergens anders naar...."
"De kwaliteit van de lokale agent was uitstekend. Hij belde meerdere malen tijdend onze reis of alles goed verliep etc. Wij hadden twee prima chauffeurs."

"ik heb een fantastisch en onvergetelijke reis gehad. Misschien niet zo verwonderlijk in een wonderlijk spectaculair ander land als India. Zeker het deel dat wij hebben gezien vond ik qua land en bevolking bijna ongelooflijk en aandoenlijk mooi en ging al mijn verwachtingen te boven. Vermoedelijk ben ik nu verwend wat betreft het begrip groepsreis want deze groep (groepje) voelde voor mij als een warm bad. De gids vond ik, zeker gezien zijn leeftijd, van ongekend niveau. Hij wist iedere keer goed in te spelen op de grillige wensen van ons verrassende clubje eigenheimers. Bovendien had hij zelf ook een goed 'niveau’ en erg veel kennis van zaken en daarnaast ter plaatsen een goed netwerk."

"Het was een fantastische reis vol avontuur en ik zou aanraden om zo op pad te gaan. De gids en chauffeur waren uitstekend, echt ervaren."

“Het was met recht een bijzondere reis, waarin we van alles hebben meegemaakt.”
"Een fantastische reis gehad door Arunachal Pradesh. De kwaliteit van de lokale agent, gidsen en chauffeur was voortreffelijk. De route was logisch en goed doordacht. Dim Sum heeft er een paar zeer tevreden klanten bij.In de nabije toekomst hopen we weer met jullie op pad te gaan. Noord-Birma staat hoog op de agenda."

"Het is een mooie reis om naar terug te kijken. Dank voor de organisatie van de reis. Ik ben blij dat ik het door jullie heb laten organiseren."

''Een week geleden teruggekomen in Nederland.
Bij deze wil ik u laten weten dat we een fantastische reis hebben gehad, alles liep op rolletjes.
Overal werden we keurig opgewacht door een gids en chauffeur.
Slechts één keer treinvertraging gehad vanwege de Common Wealth spelen, maar zelfs hier werd een alternatief aangeboden door de lokale agent. Verder bleek het verblijf in Ranthambore NP niet all-inclusive te zijn.
Wij zijn zeer tevreden over deze reis en kunnen deze zeker aanbevelen bij onze vrienden en kennissen.
Wij kunnen terugkijken op een hele mooie reis.''

LOKALE AGENT : zeer vriendelijk onthaal op dag 1 in plaatselijk kantoor, overhandiging van de vouchers en de nodige uitleg bij de rondreis. Er werden ook telefoonnummers bezorgd waar we terecht konden bij vragen of problemen.
3X tijdens de rondreis werden we via de GSM van de chauffeur gekontakteerd door Hi-tours of alles oké was en volgens de verwachtingen verliep...
GIDSEN : Steeds op tijd – de ene gids al beter dan de andere – de ene sprak beter Engels dan de andere – interessante gidsen met telkens een zeer goede bagage over de onderwerpen.

CHAUFFEUR :Vriendelijk, beleefd, steeds zeer stipt op tijd, op de luchthaven stipt aanwezig met naambordje (terwijl onze vlucht vertraging had en onze bagage op zich liet wachten), tips om extra zaken te bekijken in steden onderweg, bv voorstel olifantenrit, ayurvedische massage,in Kerala “plaatselijke gevechtsport” bijwonen van een voorstelling ‘s avonds, wisselen geld,....
De uitstekende rijvaardigheid van onze chauffeur om ons veilig door het hectische verkeer te loodsen ... (!)

-HOTELS: Zeer tevreden, altijd een zeer fijne welkom met drankje en bloemenkrans; mooie kamers.
India, december 2015

"Eventjes laten weten dat we het zeer goed gesteld hebben in India! De deelnemers zijn SUPER tevreden – alles was tot in de puntjes geregeld... We hadden ook een zeer goede driver – Hari, een ervaren en rustige man. Ik had er ten volste vertrouwen in – al vanaf het eerste uur.    

Het onthaal in Mallapuram (Karem) was ook heel goed. We brachten ook een bezoekje aan het bureel van de agent. De gidsen in de steden vielen heel goed mee – heel punctueel en vriendelijke mensen. Indien ik de reis in de toekomst herhaal zal ik zeker terug met Dimsum (met jou) samenwerken."
India, februari 2015

"Wat hebben wij een super mooie reis gehad! Heel hartelijk dank voor jullie organisatie. 

Over de reisorganisatie ter plaatse zijn we ook heel tevreden. Alles was goed geregeld. Gidsen en chauffeurs stonden overal klaar. En bij problemen werd alles goed en snel opgelost. Alleen in Mumbai hadden we eerst een mindere ervaring met de chauffeur waarbij we 2 kleine ongelukjes hadden mee gemaakt. Maar de agent heeft dit goed opgelost! We kregen de volgende dag een andere chauffeur.   

De kwaliteit van de hotels was ook erg goed! Het strandhuisje op Goa was heel gaaf alleen wat primitief. En 's nachts hadden we erg slecht weer met onweer, wind en veel regen. Dus het was soms een beetje griezelig. De douche gaf alleen ook koud water. Maar voor een paar dagen prima! Verder was alleen in Suba Palace en in Meraden Grand de wifi niet heel sterk. Maar goed in de andere hotels wel, dus wij waren al lang blij!   

We zijn erg tevreden over Dimsum! De reis was heel goed geregeld. Alleen de eerste dag dat we aankwamen in Delhi, hadden we maar 30 minuten de tijd in ons hotel en moesten hierna meteen door voor een tour. Dit was erg zwaar en hebben van Delhi ook niet veel kunnen onthouden hierdoor. Achteraf hadden we Goa aan het einde van onze reis willen hebben. Dit hebben we zelf niet goed doordacht. We hadden namelijk in het noorden veel stadstouren en toen Goa. Na Goa viel het even tegen om weer in het ritme te komen van de stadstouren.   

We zijn trouwens ook nog naar het kindertehuis geweest waar ik vandaan kom, dit was een hele mooie dag! We zouden in de toekomst zeker weer voor Dimsum kiezen. Was echt geweldig! En wat hebben wij veel gezien! Bedankt daarvoor!  

Dimsum, bedankt voor het regelen van onze droomreis! We vonden het fantastisch."
India, november 2015

"Ten opzichte van eerdere reizen via jullie valt ons op dat we dit keer in paleizen geslapen hebben, vooral in Neemrana en Khimsar was het geweldig! We hebben 1 nacht in een super de luxe tent in Rohet geslapen. Het eten in dit tentenkamp hebben we van jullie agent gekregen en was super.

Een deel van de vakantie hebben we zelf samengesteld en op laten nemen in het programma, het betreft de 6 dagen en 5 nachten Camel-safari in Jaisalmer. De safari was nogal primitief van aard (slapen in een tent met dun matras en koude nachten), echter gezien ons ruige campingverleden hebben we dit goed doorstaan. Wij raden achteraf niemand 6 dagen en 5 nachten aan, dit is lichamelijk zeer zwaar, behalve als je dit gewend bent''
India, maart 2014

Hartelijk dank voor het organiseren van onze prachtige reis door onvergetelijk India. We werden altijd verwelkomd door de lokale agent in het hotel die ons dan vroeg of we tevreden waren met de tour en of hij iets kon doen. Dat hoefde nooit, want we waren blij met alles.De lokale gidsen waren kundig en goed op de hoogte, soms was de hoeveelheid informatie wat overweldigend en het Engels was niet altijd goed te volgen door het accent, maar dat was ook weer charmant. Iedereen was er op uit het ons naar de zin te maken. Ze proberen je wel naar een winkel te krijgen, waar we niet op in gingen, maar het is begrijpelijk dat ze het proberen. De chauffeur, Nige was in een woord geweldig. Zorgzaam, rustig en geen moeite was hem teveel. Uitstekende chauffeur die ons ondanks het hectische verkeer nooit in angst heeft laten zitten. Volkomen ‘under control’ en zeer goed op de hoogte van wat er in zijn land speelt. We hebben ook regelmatig met hem gelachen en grappen gemaakt. De kwaliteit van de hotels was zeer goed, met als hoogtepunt Rohet en als dieptepunt Royal Orchid. Geen prettige sfeer in het hotel, wel een mooie kamer. Pushkar vonden we het minst interessant, erg toeristisch.De route was zeer de moeite waard met alle forten en prachtige paleizen en cultuur. De organisatie was in een woord: af! En we zullen Dimsum zeker aanbevelen bij vrienden. Het zou zo maar kunnen dat we nog eens teruggaan naar India en dan gaan we ons absoluut bij jullie orienteren.Nogmaals dank! 

--------------------

Wij kijken met een heel goed gevoel terug op onze reis. Het was fijn om met onze dochter en haar man samen de reis te maken en de plek waar ze wonen te bezoeken. Het was een fantastisch mooie en afwisselende reis. We zijn heel tevreden over de organisatie ervan door Dim Sum en hebben ervaren dat er heel goed is ingespeeld op onze wensen en mogelijkheden. Tevreden over de gemaakte route. De begeleiding door Travel XS was prima. We hadden een goede chauffeur, hij reed veilig en hield goed rekening met onze wensen. Was steeds op tijd en erg behulpzaam. Zijn baas belde bijna elke dag om te vragen of alles goed ging. Ook goede gidsen. Wij zullen in de toekomst vast nog wel eens met Dim Sum op pad gaan"
Arunachal Pradesh en Assam, 2015

Niets dan lof over de lokale agent.We werden zelfs uitgenodigd thuis in Ziro bij de baas en hebben daar lekker gegeten en gezellig gebabbeld.Alles wat betreft transfers, ophalen van vliegveld, de permits, de begeleiding door de 2 gidsen, de chauffeur, de maaltijden en de accommodatie: prima in orde!Beide gidsen waren prima. Allebei afkomstig uit de respectievelijke gebieden.Ze hadden waardevolle contacten bij de verschillende stammen en heel vaak zijn we door de locals bij het haardvuur ontvangen met kopjes thee of rijstbier, als er weer eens wat te vieren viel.Het lijkt ons een duidelijk pluspunt als je, zoals wij, met z'n tweeën reist. Je hebt zo een makkelijker entree bij mensen thuis. In een groep wordt dat veel lastiger.Goede jeep, bijna nieuw, en een betrouwbare, aardige chauffeur.Januari is specifiek de periode dat er getrouwd wordt. We hebben veel meegekregen van de voorbereidingen voor zulke feesten, inclusief de slachtingen en het verwerken van het vlees en alle bijbehorende rituelen.Achteraf zijn we blij dat we Tawang niet hebben opgenomen in ons reisschema: Koud! en onbegaanbare wegen.Ook over de organisatie van DimSum alle lof.Wel is het zaak in de voorlichting duidelijk te vermelden dat veel van het oorspronkelijke aan het verdwijnen is. Tijdens festivals (die wij allemaal misten, maar dat ook wisten) zie je nog stammen in hun traditionele uitdossing.Als je een goede gids hebt, zoals wij, willen met name de oudjes, na het uitwisselen van wat beleefdheden nog wel eens enthousiast hun oude krijgstenue tevoorschijn halen en gewillig poseren voor een foto.In ons programma wqs het achteraf mogelijk geweest het zgn. Riverfestival in Along bij te wonen. We kwamen daar net een dag te laat aan. Jammer, dat hadden we graag in ons programma opgenomen gehad.Individueel reizen met DimSum is ons goed bevallen. Voorheen waren het voornamelijk groepsreizen. Mogelijk doen we in de toekomst weer een beroep op jullie. Dank voor alle goede zorgen en we houden jullie nieuwsbrieven goed in de gaten."Kwaliteit lokale agent/gidsen/chauffeurs; Buitengewoon goed. Op een schaal van 1 tot 10 een 11. We reisden met Baro als gids en kanak als chauffeur en was fantastisch. Niet alleen regelden ze alles goed, ze gingen ook echt voor ons op pas om mensen te ontmoeten en het te regelen als we bepaalde dingen wilden zien. Daarnaast zijn het ook twee heel aardige mensen, waar we veel plezier mee hebben gehad en ook een goed contact mee hebben opgebouwd. Als we ooit weer die kant opgaan, zouden we zeker weer om hen vragen.Kwaliteit gebruikte hotels: prima gezien het gebied waar we door reisden. In de briefing vooraf werd aangegeven dat we rekening moesten houden met het feit dat het zeer primitief zou zijn, maar dat vonden we reuze meevallen. In de meeste gevallen was het gewoon comfortabel te noemen en daar waar het wat eenvoudiger was, was het prima te doen.""Inderdaad, we hebben een onvergetelijke reis gemaakt. Totaal anders dan het normale India. Prachtige natuur en super vriendelijke, behulpzame mensen.Misschien omdat het toerisme hier nog in zijn kinderschoenen staat enwij ook totaal niet lastig werden gevallen. Hebben in Aranuchal Pradesh zelfs geen andere toeristen gezien!Werden zelfs door onze gids uitgenodigd om bij hem thuis (Ziro) te komen dineren – wat een ervaring.Tijdens bezoek stammen ook geïnviteerd voor lokaal bier en hapjes (zoals in programma vermeld)Safari’s Kaziranga fantastisch en tot grote verbazing zelf de Bengaalsetijger gezien!!
Orissa, 2015

De gidsen waren uitstekend, alle drie waren goed op hun eigen manier, waarvan gopi het beste. Hij was erg begaan met alle mensen van de minderheidsgroeperingen. Hij voelde ook haarfijn aan, wat wij leuk vonden. Ook de zorgen voor ons eten waren uitstekend. Vooral tijdens de trektocht hebben we ontzettend goed gegeten en zo gevarieerd. Niemand van ons is ziek geworden van het eten. ""De reis was goed georganiseerd en we waren heel erg tevreden met onze gids Jitu en chauffeur Harry. Het klikte erg goed en ze hebben goed naar onze wensen geluisterd, hoewel de cultuurverschillen en andere verwachtingen toch af en toe om de hoek komen. We kwamen een groep tegen op een van de markten en een paar leden klampten ons aan hoe we dit zelf gedaan hadden. Ze waren verbaasd over deze mogelijkheid en de prijs (slechts een paar honderd euro duurder als je alles meerekent, want we kregen zelfs cai en fruit aangeboden, hoewel eten in de dhaba's (die wij preferen) natuurlijk bijna niets kost).""Iedere minuut hebben we beiden genoten. Zeer professioneel uitgevoerd.""Ben net terug van een werkelijk fantastische reis. Ik heb genoten. De gidsen waren super. Ik reis al meer dan 25 jaar maar heb nog nooit z'n goede gids als Gopi gehad in Orissa. Hij had niet alleen oog voor ons maar een groot hart voor de mensen van Orissa. Ondanks dat hij dit werk al 12 jaar of meer doet, zag hij nog steeds hoe mooi het land is. Hij is zo begaan met de bevolking. Hierdoor konden wij naar hartelust fotograferen.Daarnaast is het reizen in z'n kleine groep echt super, de mensen zijn best een beetje angstig maar met Gopi is het ijs snel gebroken. Ook Assam was goed en Rajan een zeer goede gids. Zijn engels was perfect dus dat geeft dan ook weer een extra dimensie.""Wij zijn tevreden over de gemaakte route, hoewel de reistijden wat langer waren dan we dachten. Aan de andere kant was het landschap boven verwachting afwisselend, zodat we ons prima vermaakt hebben.""Wij zijn ondertussen van gisteren thuis en zijn nog steeds aan het bekomen van een zeer beklijvende , maar mooie reis naar indiaDe organisatie was perfect , wij hadden een jong duo als gids en chauffeur ( pravat en Hari ), zeer vriendelijk en behulpzaam, zorgzaam en heel goed op de hoogte van alles kortom een heel goede gids en een schitterende chauffeur aangezien de heel slechte staat van het wegdek ! De lokale agent was heel vriendelijk en we hebben in zijn restaurant trouwens schitterend gegeten , je mag dat zeker aan alle klanten aanbevelen;De hotels waren goed , wij denken het beste wat er in die deelstaat te bieden is.
Gujarat, 2015

Wat een prima idee om deze reis in jullie programma op te nemen! We waren een beetje proefkonijnen, maar het is echt geweldig geweest.De " grote baas'' is na 5 dagen bij onze groep gekomen om deze eerste reis mee te maken. Hij heeft een paar wijzigingen aangebracht, met name de laatste 2 dagen. We brachten die door aan een mooi meer ongeveer 20 km buiten Bhuj, een prachtige locatie met de leukste hotelkamers/huisjes van de hele reis. Een hele goede plek om de reis af te sluiten.De reis was heel afwisselend, we hebben ontzettend veel gezien en meegemaakt, festivals, tempels, steden, veel natuur teveel om op te noemen. Ik denk dat we nu in een goede tijd in Gujarat zijn geweest, ze zijn er helemaal nog niet op toeristen ingesteld dus voor ons wel erg prettig.De begeleiding was erg goed, we kregen van onze gids Pradeep veel achtergrondinformatie. Leuk was dat hij een vogelaar is en dat we nu heel wat weten van Indiase vogels.Kortom, geweldige reis, goed georganiseerd, prima hotels, iedereen aan te raden.
Ladakh, 2015

Gistermiddag rond 12 uur kwamen wij thuis van een zeer geslaagde reis door Himachal Pradesh en Ladakh.  Wij willen jullie hartelijk danken voor de goede zorgen, want mede door jullie kundige adviezen is het zo'n mooie reis geworden. Voor ons gevoel zijn het eigenlijk 2 verschillende reizen geworden; eerst twee weken door Himachal Pradesh met de auto en daarna twee weken in Ladakh waarbij de trekking centraal stond. De opbouw in hoogte is ons heel goed bevallen, wij hebben dan ook totaal geen last gehad van hoofdpijn of misselijkheid. Helemaal super! De rondrit met Razinder is, zoals we Astrid al in Manali hebben verteld, heel erg goed gegaan. Hij is een rustige, kundige en veilige chauffeur, maar laat zich ook weer niet 'van de weg drukken'. De plekken die we aangedaan hebben waren ook de moeite waard. Vooral het klooster in Tabo was erg indrukwekkend, letterlijk om kippenvel van te krijgen als je de hoofdtempel binnenstapt. Maar ook de tempel Sarahan, de wandeling in Kalpa en het klooster van Dankhar waren de moeite waard. En waar wij sowieso altijd erg van genieten is het gewone leven op straat in dit soort landen en natuurlijk van de prachtige omgeving; je kijkt je ogen uit. Ook over de gekozen hotels/guest houses hebben wij geen opmerkingen. Wij hebben deze twee weken gebruikt om lekker uit te rusten en bij te komen van onze drukke werkzaamheden. Ook het goede weer werkte hieraan mee.De trekking in Ladakh was in een woord geweldig. Helaas moest op het laatste moment de hele route aangepast worden, omdat het de 2 dagen voor de trekking hevig geregend had. Hierdoor durfde de gids niet door de kloof naar Shillakong. In 2010 hebben hier diverse trekkers dagen vastgezeten door het snel stijgende water en dat willen ze kosten wat kost voorkomen. Wij hadden daar alle begrip voor en hebben later met eigen ogen gezien (we zijn later vanaf de bovenkant een stuk de kloof ingelopen) dat het gezien de omstandigheden van dat moment niet onterecht was.De crew die we hadden was echt fantastisch. Tashi, de gids van 26 jaar, is echt een talent op dit gebied. Hij weet een hoop te vertellen en is erg sociaal. Maar voelde ook goed aan als wij even op onszelf wilden zijn en respecteerde dan onze privacy. Norbu, de kok van 28 jaar, kon werkelijk toveren op de 2 pitjes die hij tot zijn beschikking had. Elke avond was er soep en 3 verschillende gerechten. Chai was er in overvloed, heerlijk. Ook het ontbijt en de lunch waren goed verzorgd en gevarieerd. Tinnu, de paardenman van 25, was zoals veel paardenmannen heel rustig en wat meer op de achtergrond. Maar ook hij deed zijn werk vakkundig. Daarnaast was het contact met Lobsang, de eigenaar van het terkkingbureau prima. Alles ging in goed overleg en met veel uitleg. Wij kunnen niet anders dan heel tevreden zijn over deze organisatie.Ook het hotel in Leh, Mansarover, is prima bevallen. Waarbij het personeel (eigenlijk zoals bij alle plekken waar wij gelogeerd hebben) heel vriendelijk en behulpzaam was.De laatste 2 dagen in Delhi, in het Ashok Country Resort waren heel erg lekker. We zagen er in eerste instantie een beetje tegenop, omdat we aan het eind nogal wat rustdagen hadden, maar met lekker luieren aan en in het heerlijke zwembad, een uur massage en lekker eten was het geen probleem om de tijd om te krijgen. Ook de sfeer, in het NRC aangeprezen als 'een beetje vergane glorie', viel bij ons in goede aarde.Zoals jullie merken hebben wij echt een fantastische vakantie gehad. Nogmaals dank daarvoor en wellicht tot een volgende keer.