Blog voor foodies in Georgie

Persoonlijk reisblog foodies in Georgie door Sarah

Reisblog voor Foodies in Georgië

Voer voor Foodies: smeuïge kaasbroden in de Kaukasus

Als ik aan mijn reis door Georgië terug denk, denk ik aan veel eten en veel wijn. En in het bijzonder aan de Khachapuri: een vers gekneed warm brood, gevuld met verschillende soorten kaas, en dan bedoel ik heel veel kaas. Eten doe je met je handen waarbij je stiekem telkens een beetje extra, smeuïge kaas uit de Khachapuri haalt en op je eigen stukje brood smokkelt. Een grote vette hap maar o zo heerlijk, juist omdat de verschillende kaassoorten zo zacht en lekker versmelten in je mond.

Khachapuri is officieel het nationale gerecht in Georgië en betekent letterlijk 'kaasbrood'. In elke regio wordt dit kaasbrood weer anders bereid. Eenmaal in Georgië kom je er niet meer onderuit. Iedereen maar dan ook iedereen geniet van deze lekkernij. Meestal wordt Khachapuri geserveerd als bijgerecht, maar het wordt ook vaak als snack gegeten. In elk dorpje waar je komt, vind je dan ook wel een bakker, cafeetje of een restaurantje waar je dit kostelijke brood kan eten. Voor alle liefhebbers van Khachapuri, of voor degene die erg nieuwsgierig zijn geworden naar Georgisch meest favoriete snack, vind je hieronder een ‘gemakkelijk’ recept voor een traditionele Khachapuri:

Sarah, oktober 2017

Recept Khachapuri
Uiteraard kan de Khachapuri thuis bereid worden, maar het vraagt wel enige oefening. Eenmaal de technieken onder de knie, dan is het brood ook gerust in een uurtje klaar.

Ingrediënten voor het deeg:

100 ml volle yoghurt
1 ei
200 gram bloem
snuf zout
1 1/3e theelepel bakpoeder
40 gram boter

Ingrediënten voor de Khachapuri
het deeg wat je al eerder hebt bereidt
225 gram mozzarella
170 gram Griekse feta kaas
snuf zout en peper (op smaak)
het eigeel van 1 ei
30 ml water

Bereiding:
Allereerst maak je het deeg. Doe de yoghurt en het ei in een grote kom en mix dit door elkaar heen. Voeg vervolgens 2/3e van het bloem toe, samen met het bakpoeder en zout en mix totdat een glad deeg ontstaat. Zodra het deeg tot een gladde massa is gevormd, voeg je de boter toe en de rest van het bloem. Mix opnieuw tot een stevige deegmassa. Kneed hierna het deeg met de hand voor ongeveer een minuut lang. Dek de kom af met plastic en zet het deeg in de koelkast, laat het een half uur staan.

Verwarm de oven voor op 230 graden en plaats een bord met water aan de onderkant van de oven. Na een half uur haal je de kom uit de koelkast en verdeel je het deeg over 2 gelijke ballen. Hier wordt de Khachapuri van gemaakt. Verkruimel de mozzarella en feta kaas in een kom en kruid de kaas met zwarte peper en eventueel wat zout (op smaak). De kaasvulling mag best wat zoutig smaken, maar het moet natuurlijk wel lekker blijven. 

Zodra de kaasvulling klaar is, strooi je wat bloem uit over je tafelblad, hier ga je de deegballen op uitrollen (rol ze uit tot ongeveer 20 cm in diameter, het komt niet heel nauw). Leg vervolgens de kaasvulling in het midden en wikkel het deeg eromheen, zodat de kaasvulling helemaal is afgedekt. Draai vervolgens het deeg om en rol beide Khachapuri’s voorzichtig terug naar het ronde brood (ong. 20 cm in diameter) wat je eerder al had bereidt.

Leg beide Khachapuri’s vervolgens op het bakpapier. Meng het eigeel met wat water en bestrijk het deeg met het eimengsel. Bak de Khachapuri’s vervolgens voor ongeveer 20 minuten in de oven, tot dat de korst goudbruin geworden is.

Smullen maar!