Reistips buiten de massa

Ontvang elke maand onze gratis inspiratiegids

Header achtergrondafbeelding

Proef Azië

Deze maand nemen we je graag mee naar de geuren, smaken en geluiden van lokale eettentjes, nightmarkets en verborgen straatjes in Azie, waar de wok vlam vat en bezoekers het restaurantje uitrennen vanwege de walm van de heftige pepers uit de keuken. Maar ook waar we genieten van een umami-bom aan smaken, soms grof dan weer verfijnd. De diversiteit aan smaken van de keukens in Azie verslaat alle records. Wie spreekt dat tegen?

Stap binnen in een onopvallend Chinees restaurant

Je zou er zó aan voorbijlopen. Achter een onopvallende deur kom je via een smalle trap de eerste of tweede verdieping en beland je midden in een kakofonie aan geluiden. Aan de grote ronde tafels wordt druk gepraat, hard gelachen en gesmakt. Iedereen houdt z’n jas nog aan, want gezellig warm is het hier zelden.


De serveersters schreeuwen elkaar iets toe van de ene naar de andere kant van het restaurant, terwijl dampende schalen onafgebroken langskomen. Langzaam gaan de jassen uit – die Sichuanpeper doet z’n werk, je krijgt het vanzelf bloedheet.


De heerlijke geur van de gerechten, het getik van eetstokjes en het geslurp om me heen maken me hongerig. Gelukkig vult onze tafel zich ook snel met zoveel lekkers. En zoals het hoort in een goed Chinees restaurant blijft er nog van alles over. Met een voldaan gevoel en een rond buikje stap ik een uur later weer naar buiten. Aan papieren zakdoekjes in mijn tas gelukkig geen gebrek want de keuken van Sichuan doet je neus lopen.

Geschreven door Sharon, reisspecialist China


Wil je zelf zo’n lokale ervaring? Boek dan onze Streetfoodtour in Chengdu!

Duik in de magie van de nightmarkets in Taiwan

Duik in de magie van de nightmarkets in Taiwan
Zodra de zon ondergaat komen de nightmarkets in Taiwan tot leven. Overal kraampjes met eten, spelletjes, kleding en prullaria die je niet nodig hebt, maar tóch wilt hebben.
Maar het leukste zijn de “xiaochi”. Dit zijn kleine hapjes waarmee je de hele avond kunt blijven proeven. Lokale favorieten zijn de oesteromelet, pittige varkensbuns met peper en de populaire “little sausage in a big rice sausage” – een worst verpakt in een kleefrijstworst. Alles ziet er verrukkelijk uit!

Tussen het eten door kun je je geluk beproeven bij een dartspel, flipperkast of grijpmachine.

De sfeer is vrolijk, druk en een beetje chaotisch, eigenlijk precies zoals het hoort. Trek je comfortabele schoenen aan, kom met een lege maag en dompel je onder in avond vol smaak, sfeer en gezelligheid.

Geschreven door Vera, reisspecialist Taiwan

Taiwan bezoeken?

Ginnan uit Japan

‘T is niet wat je denkt

In Japan eet je naar het seizoen, dus aangezien ik nu - eind oktober - in Japan ben, zie ik de herfstgroenten regelmatig op prachtig opgemaakte schaaltjes verschijnen.

Vandaag ligt er een stukje pompoen naast een wortel in de vorm van een bloemetje en een schijfje aubergine op een blauwwit schaaltje voor mijn neus. Er ligt een rood gekleurd esdoornblaadje naast. Herfstiger kan het niet.

Naast dit schaaltje staat een rieten mandje met ginnan, smaragdgroene vruchtjes die de kok aan stokjes heeft geprikt. De heldere kleur groen valt meteen op. Is dit nou een druif of een olijf misschien?

Geschreven door Christel, eigenaar Dimsum Reizen en foodie

Meer lezen?

Rendang in de achterstraat

Op een warme middag liep ik door de straten van Georgetown, op zoek naar echt Maleis eten. In een smal straatje viel mijn oog op een klein hawkerstalletje vol etende Maleise families. Dat kon maar één ding betekenen: hier moest het geweldig zijn.

Ik schoof aan bij een wiebelig plastic tafeltje met een vork, lepel en wc-rol als servet.
Na een korte rij stond ik voor een buffet vol viscurries, gewokte groenten, sambaleieren en nasi putih. Alles rook naar verse specerijen en zag er heerlijk uit. Mijn bord stond al bijna te vol toen ik aan het einde van de tafel een pan rendang ontdekte.

Mijn lievelingsgerecht, dus ik ging zonder nadenken voor ronde twee. De rendang was zacht, kruidig en perfect ingedikt in kokosmelk. Met hete rijst en een beetje sambal was elke hap een smaakbom.
Toen ik met een bijna barstende buik afrekende, wist ik: dit was de beste rendang in tijden.

Geschreven door Sarah, reisspecialist Maleisië

Zelf Rendang maken?

Een kom vol comfort

Voor me stond een zware metalen kom gevuld met perfect gerangschikte groenten. Op een bed van rijst lagen spinazie, taugé, zeewier, shiitake en  onkerrode blaadjes. Naast de kom stonden schaaltjes kimchi en een bakje felrode gochujang.

Ik schepte een lepel van die pittige pasta in de kom en begon alles door elkaar te mengen. Het voelde een beetje stout, alsof ik mijn eten door elkaar prakte. Maar hier is dat precies de bedoeling.

De warme rijst, knapperige groenten en pittige saus vormden samen pure comfort food. Officieel hoort er ook een rauw ei of wat vlees bij, maar dat miste ik niet. De smaken waren perfect in balans en ontzettend vers.
Bibimbap blijft voor mij met stip op één in de Koreaanse keuken.

Geschreven door Sarah, reisspecialist Zuid-Korea

Meer zien, meer proeven op reis

Wij zijn echte lekkerbekken en dat laten we graag terugkomen in onze reizen. Vandaar dat we op elke Dimsum - bestemming een ruime keuze hebben aan activiteiten waar foodies harder van gaan lopen. Van geurige straten in Penang tot drukke markten in Taiwan, van lawaaiige restaurants in China tot het genieten van de finesses die de Japanse Kaiseki keuken te bieden heeft. De échte magie ervaar je pas wanneer je zelf aan tafel schuift of samen met een thuiskok de keuken in duikt.
Ontdek onze rondreizen met aandacht voor het kleine wat elke reis onvergetelijk maakt en laat je meenemen door onze reisspecialisten naar de mooiste smaken en ervaringen in Azië.

Alle bestemmingen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.


Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Twitter Instagram Youtube