In Tibet gaat er geen dag voorbij dat de Tibetanen een vers kopje Tibetaanse Yakboter thee drinken.
Dit bijzondere drankje, in Tibet Po Cha genoemd, wordt meerdere malen per dag
maar al te graag gedronken. In het extreme klimaat in Tibet is goed en voedzaam
eten natuurlijk van groot belang. Dit kopje thee voedt enigszins de hongerige
maag en stimuleert ook de spijsvertering
De Tibetanen spenderen veel tijd buiten en dit drankje houdt ze warm en zorgt voor meer energie.
Tegenwoordig gebruiken de Tibetanen vaak ‘gewone’ yakmelk in plaats van de
yakboter in de thee, de boter is soms lastig verkrijgbaar en een luxe product.
De nomaden die bij de hooggelegen graslanden wonen, nemen wel het liefste de
thee met de yakboter vanwege de hoge calorie inname. De yakboter bestaat maar
liefst uit 80% puur vet! Dus in de zware leefomstandigheden bij de hoge
graslanden kunnen ze wel een extra energie boost gebruiken.
De Tibetanen geloven
dat de combinatie van thee en boter zorgt voor een betere balans tussen lichaam
en geest. Juist de combinatie van deze twee ingrediënten samen geven dit
effect, dus als je het los van elkaar neemt werkt het niet.
Wanneer u op reis gaat
door Tibet, zult u dit drankje vaak aangeboden krijgen door de gastvrije locals. Natuurlijk
neemt u dit uit beleefdheid aan want afwijzen is niet netjes. Waarschijnlijk zult
u er na één kopje yakboterthee wel even genoeg van hebben. Want thee met zout
is voor ons toch wel even wennen! Dit
drankje is niet voor iedereen weggelegd, maar is wel een voedzaam drankje
tijdens uw expeditie door dit fascinerende land!
Mocht u inderdaad
uitgenodigd zijn voor een kopje van dit populaire drankje dan geven we u graag
nog een paar tips over de ‘Tibetaanse etiquette’. Als u het kopje thee helemaal
leegdrinkt, zal uw vriendelijke gastheer/ of gastvrouw uw kopje blijven volschenken.
Grote kans dat er een grote pan met thee is gezet, dus dat doorschenken zal
geen probleem zijn. Tenzij u enorme dorst heeft, is het niet de bedoeling om uw
kopje thee tot de bodem leeg te drinken, want dan zal u weer een nieuw kopje
thee krijgen. Als u genoeg heeft gehad, laat dan uw kopje, met nog wat thee
erin, staan tot u weer vertrekt.
Hoe maken de Tibetanen dit bijzondere kopje thee?
Om de yakboterthee te
maken, gebruiken de Tibetanen geen losse theeblaadjes maar geperste thee. Deze
geperste theeblokken komen voornamelijk uit de regio's bij Sichuan en Yunnan.
De theeblokken worden tot een dunne poeder gestampt en daarna aan kokend water
toegevoegd in een grote ketel op het vuur. Nadat het theepoeder goed vermengd
is met het water, wordt het drankje in een groot houten vat gegoten. Vervolgens
worden de twee onmisbare ingrediënten toegevoegd: boter van yakmelk en zout.
Nadat dit ook even heeft getrokken is het klaar om te drinken.
Ik denk niet dat u
thuis een yak in de achtertuin heeft staan om te melken, dus dit recept geven
we net een andere draai!
Ingrediënten voor 2
personen:
- 2 kopjes water
- 2 eetlepels
organische zwarte thee (zoals Lapsang Souchong of Chinese thee)
- ¼ theelepel zout
- 2 theelepels boter
- ½ kopje melk
Bereidingswijze
Breng als eerste het
water aan de kook in een pannetje. Zodra het kookt zet je het vuur wat lager.
Voeg dan de thee toe aan het water en laat het zachtjes doorkoken een paar
minuten lang. Dan is het tijd om de rest van de ingrediënten aan de thee toe te
voegen en roer het zachtjes door. Laat de thee zeker nog zo’n 2 à 3 minuten op
het vuur doorkoken, hoe langer hoe beter het zal smaken. Hierna is het klaar om
te drinken, schenk de thee in en drinken maar!
Rosalie, september 2018
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.