Blog voor foodies in Tibet

Voer voor foodies: Kopje yakboter thee? Jakkie!

In Tibet gaat er geen dag voorbij dat de Tibetanen een vers kopje Tibetaanse Yakboter thee drinken. Dit bijzondere drankje, in Tibet Po Cha genoemd, wordt meerdere malen per dag maar al te graag gedronken. In het extreme klimaat in Tibet is goed en voedzaam eten natuurlijk van groot belang. Dit kopje thee voedt enigszins de hongerige maag en stimuleert ook de spijsvertering

De Tibetanen spenderen veel tijd buiten en dit drankje houdt ze warm en zorgt voor meer energie. Tegenwoordig gebruiken de Tibetanen vaak ‘gewone’ yakmelk in plaats van de yakboter in de thee, de boter is soms lastig verkrijgbaar en een luxe product. De nomaden die bij de hooggelegen graslanden wonen, nemen wel het liefste de thee met de yakboter vanwege de hoge calorie inname. De yakboter bestaat maar liefst uit 80% puur vet! Dus in de zware leefomstandigheden bij de hoge graslanden kunnen ze wel een extra energie boost gebruiken.  

De Tibetanen geloven dat de combinatie van thee en boter zorgt voor een betere balans tussen lichaam en geest. Juist de combinatie van deze twee ingrediënten samen geven dit effect, dus als je het los van elkaar neemt werkt het niet.    

Wanneer u op reis gaat door Tibet, zult u dit drankje vaak aangeboden krijgen door de gastvrije locals. Natuurlijk neemt u dit uit beleefdheid aan want afwijzen is niet netjes. Waarschijnlijk zult u er na één kopje yakboterthee wel even genoeg van hebben. Want thee met zout is voor ons toch wel even wennen!  Dit drankje is niet voor iedereen weggelegd, maar is wel een voedzaam drankje tijdens uw expeditie door dit fascinerende land!  

Mocht u inderdaad uitgenodigd zijn voor een kopje van dit populaire drankje dan geven we u graag nog een paar tips over de ‘Tibetaanse etiquette’. Als u het kopje thee helemaal leegdrinkt, zal uw vriendelijke gastheer/ of gastvrouw uw kopje blijven volschenken. Grote kans dat er een grote pan met thee is gezet, dus dat doorschenken zal geen probleem zijn. Tenzij u enorme dorst heeft, is het niet de bedoeling om uw kopje thee tot de bodem leeg te drinken, want dan zal u weer een nieuw kopje thee krijgen. Als u genoeg heeft gehad, laat dan uw kopje, met nog wat thee erin, staan tot u weer vertrekt.  

Hoe maken de Tibetanen dit bijzondere kopje thee?
Om de yakboterthee te maken, gebruiken de Tibetanen geen losse theeblaadjes maar geperste thee. Deze geperste theeblokken komen voornamelijk uit de regio's bij Sichuan en Yunnan. De theeblokken worden tot een dunne poeder gestampt en daarna aan kokend water toegevoegd in een grote ketel op het vuur. Nadat het theepoeder goed vermengd is met het water, wordt het drankje in een groot houten vat gegoten. Vervolgens worden de twee onmisbare ingrediënten toegevoegd: boter van yakmelk en zout. Nadat dit ook even heeft getrokken is het klaar om te drinken.

Zin om zelf yakthee te maken?

Ik denk niet dat u thuis een yak in de achtertuin heeft staan om te melken, dus dit recept geven we net een andere draai!  

Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 kopjes water
- 2 eetlepels organische zwarte thee (zoals Lapsang Souchong of Chinese thee)
- ¼ theelepel zout
- 2 theelepels boter
- ½ kopje melk  

Bereidingswijze
Breng als eerste het water aan de kook in een pannetje. Zodra het kookt zet je het vuur wat lager. Voeg dan de thee toe aan het water en laat het zachtjes doorkoken een paar minuten lang. Dan is het tijd om de rest van de ingrediënten aan de thee toe te voegen en roer het zachtjes door. Laat de thee zeker nog zo’n 2 à 3 minuten op het vuur doorkoken, hoe langer hoe beter het zal smaken. Hierna is het klaar om te drinken, schenk de thee in en drinken maar!

Rosalie, september 2018

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube