Kirgizstan en Kazachstan Reis

Bishkek - Issyk Kul - Karakol - Karkara - Canyon - Kol Sai - Almaty

Kennismaking met de nomaden van het Tien Shan gebergte
Veel afwisseling tussen de natuurschone landschappen en onwikkelde steden; Bishkek en Almaty
Overnachting in klassiek tentenkamp op de Karkara vlakte
Mogelijkheid de omgeving te verkennen met verschillende wandeltochten
Alle transfers op privébasis

Deze afwisselende reis brengt u naar het 'Hemelse Gebergte', het Tien Shan gebergte, dat op de zich uitstrekt over Kirgizië en Kazachstan (en China). U ziet de besneeuwde bergpieken van 4.000 - 6.000 meter hoogte, reist langs het grote Issyk Kul meer, wandelt bij de Kol Sai meren, overnacht op de vlakte bij Karkara en ziet de indrukwekkende Charyn Canyon.
U maakt kennis met het leven van de nomaden, maar bezoekt ook de moderne en snel ontwikkelende steden als Bishkek en Almaty, beide groene steden met uitzicht op de bergen.

Kijk hier hoe onze collega Henk-Jan de Tien Shan gebergte trotseerde:

Lees meer

Bishkek - Issyk Kul - Karakol - Karkara - Canyon - Kol Sai - Almaty

Kennismaking met de nomaden van het Tien Shan gebergte
Veel afwisseling tussen de natuurschone landschappen en onwikkelde steden; Bishkek en Almaty
Overnachting in klassiek tentenkamp op de Karkara vlakte
Mogelijkheid de omgeving te verkennen met verschillende wandeltochten
Alle transfers op privébasis

Deze afwisselende reis brengt u naar het 'Hemelse Gebergte', het Tien Shan gebergte, dat op de zich uitstrekt over Kirgizië en Kazachstan (en China). U ziet de besneeuwde bergpieken van 4.000 - 6.000 meter hoogte, reist langs het grote Issyk Kul meer, wandelt bij de Kol Sai meren, overnacht op de vlakte bij Karkara en ziet de indrukwekkende Charyn Canyon.
U maakt kennis met het leven van de nomaden, maar bezoekt ook de moderne en snel ontwikkelende steden als Bishkek en Almaty, beide groene steden met uitzicht op de bergen.

Kijk hier hoe onze collega Henk-Jan de Tien Shan gebergte trotseerde:

Kort Reisplan Kirgizstan en Kazachstan Reis (15 dagen / 14 nachten)

Dag 1: Aankomst Bishkek

Dag 2: Bishkek

Dag 3: Bishkek - Son Kul / via Suusamyr

Dag 4: Son Kul

Dag 5: Son Kul - Bokonbaeva

Dag 6: Bokonbaeva - Dzhety Oguz

Dag 7: Dzhety Oguz - Karakol

Dag 8: Karakol

Dag 9: Karakol - Karkara vallei

Dag 10: Karkara - Charyn Canyon

Dag 11: Charyn - Kol Sai

Dag 12: Kol Sai

Dag 13: Kol Sai - Almaty

Dag 14: Almaty

Dag 15: Vertrek Almaty

Sfeerafbeelding kirgizstan en kazachstan reis

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Aankomst Bishkek

bishkek kirgizie 2

Bij (de meestal nachtelijke) aankomst op de luchthaven van Bishkek wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van ons lokaal agentschap en naar het centraal gelegen hotel gebracht. De Kirgizische hoofdstad staat bekend om het vele groen, waaronder een paar aangename parken. Twee van de meest interessante parken bevinden zich in het centrum. Het Panvilovpark en het Dubovypark zijn typische stadsparken waar kinderen komen spelen, verliefde stelletjes zwijmelen, personeel de lunchpauze doorbrengt, bewoners even de schaduw opzoeken en bruidsparen zich laten fotograferen. Het Panfilovpark staat vol kermisattracties en het Dubovypark wordt verfraaid door vele beeldwerken. Beide parken zijn gesticht door de botanicus Aleksei Fetisov (1842-1894), die verantwoordelijk is voor het groene karakter van de stad. Een interessant overblijfsel van het Russische verleden is een blauwwitte Russische kerk op Jibek Jolu. Het museum der beeldende kunsten heeft een afdeling met replica's van Griekse, Romeinse en Egyptische beelden, een met tapijten en wandkleden, maar de interessantste afdeling is die met schilderijen. De Osh bazaar is de grootste van het land en een bijzonder plek om de Kirgiezen bezig te zien.

Bishkek

ala archa kirgizie

Een vrije dag in Bishkek. U kunt de stad verder op eigen gelegenheid verkennen of een excursie maken naar het Ala Archa natuurpark in de omgeving van Bishkek.  Twee musea in de stad zijn typische overblijfselen van het Sovjetverleden. Op dit moment is het staatshistorische museum in het in 1927 gestichte Leninmuseum i.v.m. renovatie gesloten. Het andere is het Frunzemuseum. De Kirgiezen hebben dit museum, gewijd aan een beroemde Russische generaal, vooralsnog in ere gehouden. Michael Frunze was een militair die louter successen kende. In 1917 leidde hij de bestorming van het Kremlin, vervolgens veroverde hij Buchara en Khiva en wist hij de basmatsji te verdrijven. Zijn succes vormde echter een bedreiging voor Stalin en in 1925 is hij onder mysterieuze omstandigheden overleden. Het museum is gebouwd rond het huis waar Frunze in 1885 in werd  geboren. De collectie bestaat vooral uit sovjetpropaganda, het meeste direct of indirect ter ere van Michael Frunze. Wilt u de benen strekken maak dan een mooie wandeling naar een van de mooie valleien op een uurtje rijden van de hoofdstad: Ala Archa of Alameddin. U maakt dan per auto en chauffeur een korte trip naar een prachtige bergvallei, op zo'n 40 kilometer buiten Bishkek, waar u een mooie wandeling kunt maken.

Bishkek - Son Kul / via Suusamyr

son kul kyrgyzstan 2

Een lange, maar mooie reisdag brengt u naar 3016 meter hoge gelegen Son Kulmeer. De route brengt u over de bijna 3600 meter hoge Ashuu pas door de Suusamyr vallei naar het plaatsje Kizil oi. Onderweg zult u in de zomermaanden al verschillende nomadenfamilies met hun yurts en kuddes zien. Overal wordt de nationale drank kumis (paardenmelk) verkocht. Het Son Kulmeer is het op één na grootste meer van het land is ook een favoriete plek voor nomaden om hun yurts neer te zetten. Er zijn veel kudden schapen, geiten, paarden en yaks. Het grote, met vis gevulde meer is echter niet geschikt om in te zwemmen. Het meer is trouwens ook moeilijk benaderbaar, want de omgeving is vrij moerassig. Son Kul is een ideale plek om het leven van nomaden gade te slaan, te wandelen of misschien kunt u wel ergens een paard huren. U verblijft hier in een mooi opgezet yurtenkamp aan de rand van het meer met een prachtig uitzicht. U beschikt met 2 personen of één yurt. De verder eenvoudige toiletten en douches deelt u met andere reizigers.

Son Kul

son kul kirgizie 2

Een vrije dag aan het prachtige Son Kul meer. Geniet van de mooie natuur met het meer, de groene graslanden en de besneeuwde bergpieken. Maak een wandeling langs de yurts, waar u zeker uitgenodigd zal worden om even binnen te kijken. U ontkomt er dan niet aan om een kopje 'kumis' mee te drinken. Deze gefermenteerde paardenmelk is de nationale drank van het land. Sommige yurts zijn ware openluchtmusea, bekleed met prachtige vilten tapijten. Begonnen als bedekking tegen de koude, zijn deze tapijten uitgegroeid tot de decoratieve kunst der nomaden. Elke Kirgieze moeder moet zelf een tapijt kunnen maken. Deze tapijten, de eenvoudige alay kiyiz en de meer bewerkelijke shyrdak worden vaak 's zomers in de dzailoo (de alpenwei) gemaakt. Eerst moet er vilt gemaakt worden, wat ook gebruikt wordt voor de yurten en voor de alkalpak, het traditionele witte hoofddeksel van de Kirgies. Vilt wordt gemaakt door wol tot kleine flodders te slaan, dit in dikke lagen uit te leggen, op te rollen, in heet water te drenken en weer heen en weer te rollen tot het vilt is. Vervolgens wordt de vilt geverfd en worden er diverse patronen naast elkaar gelegd, die weer in elkaar gedrukt en heen en weer gerold worden tot het een tapijt is. Deze tapijten hebben karakteristieke motieven als de steile hoorns van wilde bergschapen en steenbokken. Een tapijt wordt meestal door een aantal vrouwen gezamenlijk gemaakt, waarbij de vrouw van wie het tapijt is, voor eten en drinken zorgt.

Son Kul - Bokonbaeva

adelaarsjager bokonbaeva kirgizstan

U rijdt naar de zuidkant van het Issyk Kul meer, naar het plaatsje Bokonbaeva, een uur of zes rijden. Hier overnacht u in een homestay. Het huis staat in een mooie boomgaard. Bij mooi weer is Bokonbaeva een ideale plek om eens een lekkere duik te nemen in het meer. In de omgeving wonen diverse ‘eagle hunters’, een traditioneel, doch uitstervend, beroep in Kirgizstan. Deze mannen trekken er met hun koningsadelaars op uit om te jagen op klein wild. Het is een spectaculair gezicht om deze getrainde vogels door de lucht te zien vliegen en zich plotsklaps op hun prooi storten. Het is mogelijk om zo'n jachtshow met de adelaren bij te boeken.

Bokonbaeva - Dzhety Oguz

7 dimsum kirgizstan djeti oguz 3

Vandaag wordt u naar Jety Oguz gebracht, gelegen zo'n 30 kilometer ten westen van Karakol. In een canyon staan zeven karakteristieke rode rotsen. De overlevering leert dat dit ooit zeven stieren waren, die door de goden in steen zijn veranderd. Zo konden ze de rond trekkende nomaden niet meer lastig vallen. Achter een sanatorium bevindt zich een schitterende vallei, de bloemenvallei, waar men uren kan wandelen. 's Zomers staan hier vele yurts en leven er talloze nomaden. U overnacht er in een yurtkamp (met toiletten en douches). Met een beetje geluk kunnen er paarden gehuurd worden van de nomaden die hier ’s zomers wonen.

Dzhety Oguz - Karakol

5 dimsum kirgizstan rondreis karakol 2

U reist verder naar het nabijgelegen Karakol. In 1869 werd hier door de Russen een fort gebouwd, dat in 1888 de naam Przhevalsk kreeg, naar de beroemde geograaf, zoöloog, botanicus en ontdekkingsreiziger Przhevalsky (1839-88). Na vele expedities in Oost-Turkestan, Tibet, Mongolië en Siberië overleed hij hier in 1888 aan tyfus. Bij ons is hij vooral bekend door de naar hem genoemde Przhevalskypaarden. Iets buiten de stad liggen een aan hem gewijd Przhevalskypark en museum. Rondom de Drieëenheidskathedraal staan tientallen Russische huisjes langs met populieren begroeide lanen. De kathedraal zelf is gebouwd in 1895 op een plek waar de eerste kerkdiensten in een yurt werden gehouden. In de jaren dertig werd de kathedraal omgevormd tot een clubhuis, maar inmiddels is ze weer in ere hersteld. Iets noordelijk van de kerk ligt het oude centrum van Karakol met een aantal winkels en een minibazaar.  Een van de merkwaardigste gebouwen is zonder meer de Dunganmoskee. De Dunganen zijn uit China afkomstige moslims, die hier eind vorige eeuw naar toe zijn gevlucht. Nog steeds wonen er enkele honderden Dunganen in Karakol. De moskee, die meer op een boeddhistische tempel lijkt, is gebouwd tussen 1907 en 1910 zonder ook maar een spijker te gebruiken. In het regionaal museum kun je, indien het geopend is, oude foto's, Kirgizische kunst en Scythische opgravingen bewonderen. De bazaar van Karakol komt vooral op zondag tot leven, maar is ook op andere dagen een bezoekje waard. De universiteit van Karakol is vernoemd naar Kasym Tynystanov, een van de eerste linguïsten en een befaamd dichter en schrijver. Hij staat ook op het briefje van 10 som afgebeeld.

Karakol

img 5741

Rondom de Drieëenheidskathedraal staan tientallen Russische huisjes langs met populieren begroeide lanen. De kathedraal zelf is gebouwd in 1895 op een plek waar de eerste kerkdiensten in een yurt werden gehouden. In de jaren dertig werd de kathedraal omgevormd tot een clubhuis, maar inmiddels is ze weer in ere hersteld. Iets noordelijk van de kerk ligt het oude centrum van Karakol met een aantal winkels en een minibazaar.  Een van de merkwaardigste gebouwen is zonder meer de Dunganmoskee. De Dunganen zijn uit China afkomstige moslims, die hier eind vorige eeuw naar toe zijn gevlucht. Nog steeds wonen er enkele honderden Dunganen in Karakol. De moskee, die meer op een boeddhistische tempel lijkt, is gebouwd tussen 1907 en 1910 zonder ook maar een spijker te gebruiken. In het regionaal museum kun je, indien het geopend is, oude foto's, Kirgizische kunst en Scythische opgravingen bewonderen. De bazaar van Karakol komt vooral op zondag tot leven, maar is ook op andere dagen een bezoekje waard. De universiteit van Karakol is vernoemd naar Kasym Tynystanov, een van de eerste linguïsten en een befaamd dichter en schrijver. Hij staat ook op het briefje van 10 som afgebeeld. Wanneer u nog een dag extra te besteden heeft is het mogelijk interessant om een uitstapje te maken naar de mooie Altyn Arashan vallei in het gebergte nabij Karakol. Dat kan bv met een oude Sovjet legertruck. Kijk hiervoor bij de excursies.

Karakol - Karkara vallei

karkara vallei

U gaat vandaag richting Kazachstan. Dat doet u via de mooie Karkara vallei, een prachtig gebied en een favoriete plek voor nomaden om hun tent op te slaan. U slaapt hier zelf ook in een tentenkamp. Ook hier nodigt de omgeving weer uit tot lange wandeltochten. De volgende dag passeert u de grenspost richting Kegen in Kazachstan.

Karkara - Charyn Canyon

rondreis op maat kazachstan charyn canyon dimsum reizen

Onderweg naar een van de hoogtepunten van een reis door Kazachstan, een bezoek aan de Kazachse Grand Canyon; de Charyn Canyon. Deze canyon is zo'n 150 kilometer lang en op sommige plekken 300 meter diep. Het interessantste gebied is de zgn. Valley of Castles, vol indrukwekkende geërodeerde rotsformaties.Ook bezoekt u de warmwaterbronnen van Ghundzha.

Charyn - Kol Sai

mensen in kazachstan

Wederom rijden we de bergen in, nu naar het dorpje Saty. Hier overnacht u in een guesthouse. Vanuit Saty kunt u de bergmeren van Kol Sai en Kayindy bezoeken. Het eerste Kol Sai meer ligt op 1800 meter. U kunt desgewenst door wandelen naar het tweede Kolsai meer, maar dat is een pittige wandeling van 14 kilometer. Op het Kayindy meer (40 kilometer rijden van Saty) kunt u een boottochtje maken. Het meer is beroemd vanwege de boomstammen die uit met meer omhoog rijzen.

Kol Sai

kaindy lake kazachstan individuele rondreis dimsum reizen 3

Een vrije dag om te wandelen rondom de Kol Sai meren.

Kol Sai - Almaty

almaty kazachstan rondreis dimsum reizen

U komt aan in de voormalige hoofdstad van Kazachstan. Officieel is Nur-Sultan (voorheen Astana) nu de nieuwe hoofdstad, maar Almaty blijft het kloppende hart van het land. De stad is prachtig gelegen aan de rand van het Tien Shan gebergte. Het is een groene stad, met veel parken.Wandel eens door de stad en bezoek het Panfilovtzev Park (gebouwd in 1975 om de 30-jarige overwinning van het Sovjet volk in de Grote Pattriotische Oorlog te herdenken (oftewel de overwinning op de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog).Vlak hierbij staat de beroemdste kathedraal van het land, de Zenkov Kathedral.  Of breng een bezoek aan het Museum van muziekinstrumenten en de Centrale Moskee.

Almaty

ala war memorial panfilov park 2

Een laatste dag op deze reis. Verken Almaty verder of maak een uitstapje naar Shimbulak. Dit was niet alleen ooit de trainingsbasis van het sovjet olympische team voor de winterspelen, maar ook de plek waar de, bij ons o zo beroemde Medeo schaatsbaan is gelegen. Dit was ooit de snelste schaatsbaan ter wereld en is nog steeds de hoogst gelegen schaatsbaan ter wereld.

Vertrek Almaty

De Reisroute

Onze keuze uit hotels in Kazachstan

Onze Dimsum Kazachstan reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

  • Kirgizstan, Bishkek, My Hotel

   Nieuw hotel voorzien van een aantal standaard kamers. De kamers zijn sfeervol ingericht en voorzien van TV, koelkastje, kluis, WiFi en douche en toilet. Hotel ligt op n half uurtje lopen van het centrale Ala Too plein. Ook mogelijk om bussen richting centrum te nemen.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kirgizstan, Bishkek, Asia Mountains

   Asia Mountains heeft twee leuke kleinschalige accomodaties in Bishkek. Het eerste hotel ligt op een rustige plek ten noorden van de spoorlijn. Verschillende kamers in een drietal gebouwen. Het restaurant in het hoofdgebouw doet huiskamerachtig aan. Mooie tuin en het heeft zelfs een zwembad(je).Het tweede hotel ligt ten zuiden van de spoorlijn en is wat moderner ingericht.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kirgizstan, Karakol, Hotel Amir

   Leuk, kleinschalig hotelletje centraal gelegen in dit stadje. Nette kamers met douche en toilet.WiFi op de kamers. beetje gehorig; maar goed opgelost door de dubbele deuren naar de kamers. Vriendelijke service.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kirgizstan, Karkara, yurtkamp

   Dit is een van de meest comfortabele yurtkamps in Kirgizstan. De yurt met comfortabele bedden heeft nl een eigen badkamer yurt, zodat u beschikt over eigen sanitair inclusief warme douche. Er is een algemene eettent waar 3x daags maaltijden worden geserveerd. De omgeving leent zich voor mooie wandelingen. Er bestaan mogelijkheden om een paardrijtocht te maken of te gaan mountain biken.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kazachstan, Almaty, Hotel Kazakstan

   Goede kamers met modern comfort en een mooi uitzicht over de stad en hetAlatau-gebergte. Ze zijn voorzien van een satelliet-tv, airconditioning en geluiddichte ramen. Het hotel heeft een restaurant dat 24 uur per dag Europese en Turkse gerechten serveert. Gratis WiFi.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kirgizstan, Bishkek, Hotel Park

   Prima hotel voor Kirgiese begrippen, centraal gelegen in Bishkek. Hotel ligt in rustige omgeving in centrum. Een van de betere hotels in z'n klasse in het centrum van Bishkek.

   + € 70per persoon per nacht

  • Kirgizstan, Karakol, Hotel Green Yard

   Volgens ons het beste hotel van dit kleine stadje. Dit door een familie gerund hotel heeft 16 modern ingerichte prettige kamers. Kamers hebben allemaal douche en toilet.Tegen een extra toeslag zijn ruime kamers met fraai uitzicht op het Tien Shan gebergte te boeken.

   + € 15per persoon per nacht

Excursies in Kazachstan

Deze optionele excursies zijn met zorg door onze reisspecialisten uitgekozen om nog meer beleving aan uw reis toe te voegen.

Kirgizstan, Bishkek, Ala Archa

 • € 55 per persoon

Kirgizstan, Bishkek, Ala Archa

€ 55 per persoon

Vanuit de Kirgiese hoofdstad ziet u de besneeuwde pieken van het Tien Shan gebergte al liggen. Op een uurtje rijden (40 kiometer) ligt het Ala Archa Natuurpark, een heerlijk uitstapje vanuit de stad. U kunt er even van de frisse berglucht genieten, lekker wandelen of neem een picknick mee! U bent omringd door pieken van 4000 meter!

Kirgizstan, Karakol, Altyn Arashan wandelen en warmwaterbronnen

 • € 60 per persoon

Kirgizstan, Karakol, Altyn Arashan wandelen en warmwaterbronnen

€ 60 per persoon

Een heerlijke, ontspannen ervaring is het om te wandelen in de gezonde berglucht van Tien Shan. Groene valleien, klaterende beekjes, naaldwouden en besneeuwde bergpieken,  overal om u heen! En als kers op de taart: beloon uzelf aan het eind van zo'n mooie dagwandeling met een rustmomentje in één van van de warmwaterbronnen aan het eind van de route. Het kan allemaal, in de vallei van Altyn Arashan. De vallei ligt op een uur of twee rijden van Karakol. De weg er naar toe is erg slecht, een ritje met een ouderwetse Sovjet legertruck is de spectaculairste manier om er te komen. Tip: ga ook op zoek naar verborgen warmwaterbronnen, sommige zitten verstopt in rotswanden met uitzicht op de rivier; een unieke ervaring.

Kirgizstan, Karakol, Oeigoerse lunch

 • € 25 per persoon

Kirgizstan, Karakol, Oeigoerse lunch

€ 25 per persoon

In Kirgizstan wonen niet alleen (uiteraard) Kirgiezen en veel Russen, maar ook Dunganen en Oeigoeren, twee Turkstalige bevolkingsgroepen die ook in China wonen. In Karakol kunt u kennismaken met een Oeigoerse familie, door bij hen een traditionele, Oeigoerse lunch te gebruiken. Samen met de moeder des huizes maakt u laghman, een traditioneel noedelgerecht.

Kirgizstan, Bokonbaeva, Adelaarsjager

 • € 45 per persoon

Kirgizstan, Bokonbaeva, Adelaarsjager

€ 45 per persoon

Een van de mooiste tradities in Kirgizië is die van de adelaarsjagers. Stoere mannen jagen met koningsadelaars, die ze zelf getraind hebben, op klein wild. Hoewel steeds meer adelaarsjagers verdwijnen, zijn er nog enkele actief. U kunt kennismaken met een adelaarsjager in het dorpje Bokonbaeva. U leert meer over de training, de voeding en krijgt uiteraard een demonstratie van het jagen te zien. U kunt kiezen uit een jacht op een (levend) konijn of een vossenhuid.

Bouwstenen

Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Kazachstan uitbreiden met de volgende bouwstenen:

Kazachstan: Almaty

 • 3 dagen
 • vanaf € 150 per persoon

Mangistau Reis Kazachstan

 • 7 dagen
 • vanaf € 1745 per persoon

Kazakhstan, Baikonur

 • 3 dagen
 • vanaf € 1095 per persoon

Reissom

Kirgizstan en Kazachstan Reis

15 dagen

vanaf €2795,-

Reissom vanaf € 2795,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:

 • accommodatie in Dimsum standaard hotels inclusief ontbijt
 • privé transfers

Het arrangement is exclusief:

 • internationale vlucht
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • tips en fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
 • optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
 • toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

Offerte aanvragen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube