Wat vonden andere reizigers van Indonesië?

Indonesië Reviews | Klanten Ervaringen over onze Indonesië Reizen


We kunnen natuurlijk heel veel zeggen over onze reizen, maar liever laten we de mensen aan het woord die de afgelopen jaren met ons mee zijn geweest!

Sulawesi, april 2024

We hebben in totaal 9 dagen door Sulawei gereisd. We kunnen niet anders zeggen dan dat dit geweldig geregeld was. Alle hotels waren prima en goed verzorgd. Ook wordt er goed vinger aan de pols gehouden.

De gemaakte route was heel goed te doen. Fijn dat ze meedenken en aanpassingen doen om echt een reis op maat te maken. Zo wilden wij meer natuur op het programma hebben en hebben we onder andere het Karstgebergte bezocht. Ook was er op Toraja land heel veel natuur om van te genieten.

Bedankt voor de goede organisatie en wellicht tot ziens!

September, 2023

Wij hebben een prachtige reis gehad. Hoe mooi alle bekende highlights onderweg ook waren, het meest hebben we genoten van de lange wandelingen die we samen gemaakt hebben, zowel in de steden als op het platteland. Het feit dat het mogelijk was, buiten de "gebaande paden' te gaan, heeft onvergetelijke ervaringen opgeleverd. Het was dus heel fijn dat het samen met jullie opgestelde programma daar ruimte voor bood. Maar ook het feit dat je in Indonesië als individuele toerist zo veilig overal kunt ronddwalen, was een bijzondere ervaring.

Hotels Allemaal uitstekend. Speciaal willen we noemen: Rumah senang in Kalibaru en Villa Bantes in Bulian. De persoonlijke aandacht en het contact met de eigenaars waren hier erg leuk. Ook bieden beide locaties erg goede excursies in de directe omgeving aan. Chauffeurs Op Java hadden we 2 geweldige chauffeurs, je kunt ze gerust gidsen noemen. - van Jakarta tot Bandung mr. Nanang - van Yogya tot Bali mr. Satrya Op Bali hadden we iedere dag een andere chauffeur (komt door ons programma, geen aaneengesloten dagen). Zij waren oké, met uitzondering van de chauffeur die we de laatste dag in Ubud hadden (mr. Bob Bali). Hij reed zich vast in doodlopende straten, schold op scooterbestuurders en bekeek op weg naar het vliegveld Tiktok filmpjes. Route Wij vonden de Puncak pas erg tegenvallen. We hebben het reisschema laten aanpassen om die te kunnen rijden, maar achteraf was dat niet de moeite waard. Daardoor waren we nu op maandag in Yogya en dat was minder, omdat die dag alle musea en bezienswaardigheden gesloten zijn. Gelukkig was onze chauffeur bereid om ons op zondag naar de Kraton en de Taman Sari te brengen, voordat we de Prembanan tempel bezochten. Voor de maandag heeft hij een erg leuk alternatief bedacht waarvoor we hem een dag extra hebben geboekt.

We hebben geen contact gehad met de lokale agent maar alle afspraken werden keurig nagekomen. Ook toen er problemen waren door branden bij de Bromo vulkaan. Alleen de laatste dag verliep anders dan verwacht. Onze vlucht vertrok om 00.55 op woensdag vanuit Denpasar. Op jullie aanraden hadden we onze hotelkamer in Ubud ook voor die nacht gereserveerd, zodat we nog konden douchen en relaxen voor vertrek naar het vliegveld. We hebben dat 's morgens ook zo gecommuniceerd met de chauffeur. Hij stelde voor om 20.00 uur naar Denpasar te vertrekken. Maar toen we om 16.00 uur terug waren bij het hotel, zij de chauffeur dat hij maar 10 uur geboekt was (dat klopt ook) en dat we dus extra moesten betalen, tenzij we om 19.00 uur in Denpasar waren. Dus hebben we maar snel gedoucht en gepakt en zijn om 17.00 uur vertrokken.

Als jullie een reis hebben in een ander land, waar we ook als individuen te voet op ontdekking kunnen gaan, zullen we zeker een volgende reis met jullie organisatie overwegen.

Augustus, 2023

We zijn gisteren teruggekomen thuis na een mooie reis naar Indonesië!

De kwaliteit van de chauffeurs was zeer goed. Ze reden netjes, niet te hard, waren aardig en betrouwbaar, op tijd en dachten mee.Grote complimenteren voor het feit dat alles klopte. De chauffeurs stonden overal heel tijdig te wachten, wisten precies wat de bedoeling was. Ook bij de hotels was alles geregeld en waren geen verrassingen. Daarvoor heel veel dank!!

Sumatra, augustus 2023

Tijdens onze reis was een stuk ruimbagage zoekgeraakt op Istanbul Airport en telkens was de lokale agent uitstekend bereikbaar en reageerde direct (ook buiten kantoortijden). Ze waren behulpzaam en oplossingsgericht. Klasse!

Alle chauffeurs en gidsen waren goed. We hadden tien dagen dezelfde chauffeur/gids, namelijk Ismail. Ismail heeft een heel belangrijke rol gespeeld in het feit dat we terugkijken op een geweldige reis. Ismail was, zonder overdrijven, de beste chauffeur/gids die we ooit gehad hebben. Hij was enorm deskundig, hartelijk (hartverwarmend), geduldig, betrokken en professioneel (vriendschappelijk, maar tegelijkertijd ook "professioneel distant" op momenten dat dat paste). Wat een fantastische medewerker is dat! Ik kan zonder overdrijven zeggen dat we hem een beetje missen nu onze reis is afgelopen.

De hotels waren een fijne mix tussen basic locaties "buiten de bewoonde wereld" en comfortabele locaties in de steden. Het was de eerste keer dat ons gezin een georganiseerde privéreis heeft geboekt, en het beviel ons uitstekend. Er werd goed met onze wensen meegedacht en de communicatie tijdens het plannen verliep erg snel. We hebben in drie weken een onvergetelijk mooie reis door Sumatra gemaakt. Indonesië heeft ons hart veroverd en we dagdromen over reizen naar andere Indische eilanden.

West-Papoea, Juli 2023

super bedankt voor het samenstellen van onze onvergetelijke reis!

Wij hebben van dag 1 tot aan de laatste dag genoten van alles wat wij hebben gezien en ervaren. Deze reis vergeten wij echt nooit meer. Bedankt voor de service. Alles is echt goed verlopen van onze vliegtuig transfers, taxi's tot aan onze verblijven.  Al de mensen die ons op stonden te wachten en die ons van a naar b moesten brengen waren heel behulpzaam en vriendelijk.  Dus bedankt bedankt! Wij zullen jullie ook echt aanraden aan vrienden en bekenden als ze een reis willen gaan maken waar jullie iets bij kunnen betekenen.

Mei, 2023

"We hebben een heerlijke 30 daagse reis gehad door Indonesië (Sumatra, Java, Bali & Flores) ! Bij aankomst de in Medan werden we opgehaald door chauffeur Mile. Deze chauffeur was werkelijk toppy!!! Heeft ons heel veel verteld en laten zien en op de laatste dag zelfs uitgenodigd om bij hem thuis te komen eten, dat was helemaal te gek! Alle andere chauffeurs waren ook goed, maar dit is gewoon niet te toppen. 

Sinabung hotel in Berastagi was heel goed. Toba Cottages was zeer goed, zowel de accommodatie alsook de service, personeel, ontbijt en de verdere keuken. Duta Garden hotel Yogyakarta was eveneens zeer goed, heeft geen eigen restaurant, alleen voor ontbijt, maar op loopafstand heel veel restaurants, midden in de stad en toch heel stil. De treinreis was een heel goed idee, indien mogelijk meer inplannen, want de reistijden zijn toch wel lang, gemiddeld 5 tot 7 uur in de auto…… Merbabu Guest House in Malang, klein maar ok, zeer vriendelijk personeel, goed ontbijt, geen restaurant , maar ook hier veel restaurants in de onmiddellijke nabijheid.  Rumah Senang was helemaal top, klein maar zeer smaakvol en mooi, kok vroeg wat wij wilden eten, gind dan naar de markt inkopen, was voortreffelijk, zeer vriendelijk, en rustig gelegen. Puri Lumbung Cottages Munduk, was ook goed na het wisselen van ons huisje (ivm luide muziek uit het dorp), voor de rest alles naar wens, een goede gids en een goede keuken! Ubud Valley Boutique Resort, was het mooiste van onze reis, zeker 5 sterren waard!…..Hier was alles meer dan perfect, een echte aanrader!!!

En dan de Boottocht door Komodo Nationaal Park……Een oude omgebouwde vissers boot met charme…...De crew was perfect, eten was goed. De Komodo gids was helemaal top! Ook de flying foxes waren eenmalig om te zien.   Wij hebben regelmatig dezelfde mensen getroffen onderweg, die niet zo tevreden waren over hun organisaties en accommodaties, en nagenoeg elke dag tot 8 uur in de auto zitten…...

Dim Sum organisatie ……in een woord “ CHAPEAU” !!!   De route was heel goed gekozen, indien mogelijk bij de langere afstanden een trein in plannen? Reisbescheiden waren heel goed! Zeker zullen wij in de toekomst graag gebruik van Dim Sum reizen."

Mei, 2023

"We zijn zeer tevreden over de organisatie van onze reis. Alles was tot in de puntjes geregeld! 

De lokale agent heeft de vragen die we hadden snel en goed opgelost. heel fijn. De chauffeurs op de verschillende eilanden voldeden uitstekend. Ze waren altijd op tijd en zeer bereid om dingen te regelen en uit te leggen, ook al was hun Engels beperkt. De gids bij de jungle-tour wist veel te vertellen, sprak goed Engels en was zeer behulpzaam en zeer begaan met de natuur. Heel tevreden zijn we .

De hotels waren allemaal boven gemiddeld. We hebben erg van de locaties genoten. Heerlijk dat er vaak een mooie tropische tuin met zwembad was. Ook was er vaak een mooi uitzicht.

Ook de route had niet beter gekund. Heel fijn dat we rustmomenten ingebouwd hadden en fijn dat er accommodaties op hoger gelegen locaties ingepland waren. Heerlijk koel. 

We zouden zeker weer gebruik willen maken van DimSum, is ons zeer goed bevallen!"

November, 2022

We hebben een ontzettend mooie reis gehad. Allereerst willen we benadrukken dat we de organisatie echt als super hebben ervaren, zowel van tevoren als tijdens de reis zelf. De transfers met de chauffeurs (fijne en comfortabele auto's ook), hotels en excursies waren tot in de puntjes geregeld.

Sumatra was gaaf, met de avonturen in de jungle en ook omdat het gewoon nog niet zo toeristisch is. Het slapen in de jungle was echt een unieke ervaring!

In Java hebben we ook een fijne tijd gehad. De chauffeur was ontzettend attent, vriendelijk en flexibel. Het hotel in Yogyakarta is ons wel bijgebleven, hier hebben we echt een fijne ervaring gehad. Het ontbijt was super en het had een fijn zwembad. Ook was de ligging echt fijn, waardoor we snel in het centrum waren en ook in de buurt veel restaurantjes hadden om een hapje te eten.

Al met al een mooie reis gehad en nogmaals: de organisatie vóór en tijdens de reis was echt super!

September, 2022

Wat ons eigenlijk het meest heeft verbaasd, was het feit dat alle afspraken, chauffeurs, hotels etc klopten. Alle chauffeurs waren op tijd en gaven geen gedoe.
De reis was goed opgebouwd, de eerste 2 weken wel een zwaar programma met enkele (zeer) vroege activiteiten maar daarna uitblazen in een zeer ontspannen Bali.
Topper was Hotel Wapa di ume in Sideman. Kwalitatief meer dan goed, erg smaakvol.
Een bijzondere reis al met al, goed verzorgd, duidelijke instructies.

Augustus, 2022

''Wij hebben een fantastische reis gehad!!! 
Vanwege covid-19 was het nog erg rustig overal en dat was voor ons geweldig.

Wat is Flores een mooi eiland. Aardige mensen, de zee, de bergen en ga zo maar door. Onze gids op Flores - Donatus - een heel aardige man. Begrijpt als je gewoon wilt zitten in de auto en wilt kijken. Er is zoveel te zien. Zijn kennis van het Engels was ruim voldoende. Hij heeft ons naar een paar mooie plekken gebracht om te lunchen.

De gids Joseph - bij de dorpen Bena en Luba . Hier heb je echt een kundige gids nodig. En dat was hij, zijn kennis van het Engels was perfect!!! Wij hebben echt genoten van de dag met hem.

De mannen op de boot trip rond Komodo - Sandry is een topper!!!!! een goedlachse jongen, niets is te veel. Zijn Engels was voldoende. De kapitein en de koksmaat spraken minimaal
Engels, maar dat gaf niet. We hebben het heel leuk gehad.

Wij zijn dus heel tevreden over de reis.''

Java en Sumatra, juli 2022

Alle andere gidsen waren uitmuntend, super behulpzaam en ontzettend aardig.
We hebben een ontzettende leuke tijd gehad met de gidsen en chauffeurs. We hebben heel wat af gelachen.
we hebben zaken gedaan met Sarah en haar was niets teveel, omdat het een complexe reis was hebben we veelvuldig contact met haar gehad, telkens nam ze de moeite om alles gedetailleerd uit te leggen. SUPER!!
We zijn zeer tevreden over de gemaakt route, de diversiteit maakte het voor ons een hele interessante reis.

Java, Bali en Sumatra, juni 2022

''We hebben een prachtige reis gehad, dank daarvoor. Alles bleek perfect georganiseerd. De chauffeurs Nirwan (Sumatra), Sakria en Sam (Java) en Bagus (Bali) waren top. Ze deden alles om het ons naar de zin te maken. De geselecteerde hotels waren goed tot heel goed.
Het programma was prima en gaf voldoende ruimte voor eigen invulling, Zo zijn we naar het natuurpark Alas Purwo in Oost Java geweest. Een aanrader als je van natuur houdt. Kortom we hebben niks te klagen en kijken terug op een zeer geslaagde vakantie!''

Sulawesi 2019

“Wij hebben een fantastische reis achter de rug! Ik wil zeker ook Dimsum Reizen nogmaals bedanken voor de goede zorgen en voortreffelijke communicatie. Het sympathieke kaartje nu bij thuiskomst maakt het dan ook helemaal af!  

We zijn zeer tevreden over de gemaakte route. Het was een goed evenwicht tussen natuur, actie, ‘detox’ en cultuur. Het was fijn de verschillen tussen Zuid en Noord Sulawesi gaandeweg op de route te ontdekken. We hadden zeker wel wat langer in Tana Toraja willen verblijven, wat was het hier prachtig! Ook een week ultiem ontspannen, zonder bereik en wifi op de Togian-eilanden was heel fijn.  

We zijn steeds omringd met vriendelijke en sympathieke gidsen en chauffeurs. Onze absolute topper was Ramadhan. Met hem zijn we dan ook het langst onderweg geweest. Ook de overige gidsen aren heel fijn met wie we graag op stap waren.  De lokale agent heeft ons ook een aantal keer gecontacteerd of alles in orde was. We konden enkel maar zeggen: ja hoor, alles tiptop! Als we extra vragen hadden, heeft ze die ook telkens zo snel mogelijk proberen te beantwoorden naar onze wensen. 

Op vlak van hotels zijn we enorm verwend. Deze kwaliteit ben ik in ieder geval niet gewend van mijn eerdere (iets eenvoudigere) reizen. Ik heb er dan ook extra van genoten, omdat het kon! We zijn super  tevreden over de organisatie door Dimsum Reizen! Alles was perfect geregeld met de agent in Indonesië en vooraf zijn we steeds zeer vriendelijk en behulpzaam te woord gestaan. We hebben echt enorm van de reis genoten.”

Sulawesi 2019

“Wij zijn al eerder met Dimsum Reizen op reis geweest, maar deze reis naar Indonesië sprong er positief uit qua informatievoorziening: het uitgebreide draaiboek (met contactgegevens) en de achtergrondinformatie. Onze complimenten. Zeer goed georganiseerd!

Over de gidsen en chauffeurs zijn wij goed te spreken: op tijd, prettig in de omgang en goed geïnformeerd. De chauffeur ‘Nur’ die ons de eerste 10 dagen heeft gereden was zeer prettig in de omgang. De chauffeur (een andere man) die ons naar de boot naar Bunaken heeft gebracht was zeer attent. We moesten eigenlijk een aantal uren wachten bij de haven. Daar was niet veel te doen, dus hij heeft ons voor een aantal uur bij een winkelcentrum afgezet, waar we konden lunchen en ons daarna naar de boot gebracht. Twee gidsen sprongen er positief uit: de heer Enos in Torajaland (deskundig en prettig en flexibel in de omgang) en de vrouwelijke gids op het Posomeer (zeer deskundig).

Qua accommodatie sprongen Gardenia en Tandebono (Posomeer) er uit. Gardenia is prachtig gelegen, op wandelafstand van het dorp en heeft een meer dan uitstekend restaurant. Zeer prettige sfeer en ontvangst. Echt een toplocatie, waar we nog wel een nachtje hadden willen blijven. Ook Tandobono was heerlijk (o.a. door de fijne zwemmogelijkheid en het lekkere eten).

Kortom, we hebben een uitstekende vakantie gehad, bedankt!”

Molukken December 2018

Jan reisde met Dimsum naar de Indonesische Molukken.
"De route van Dimsum was divers en de activiteiten waren interessant. De gidsen spreken vlot Engels en hebben veel kennis. Veder zijn ze professioneel, flexibel, vlot in de omgang en heel klantvriendelijk. Soms moet je een beetje flexibel zijn in dit soort landen maar alles werd altijd direct goed opgelost!

Wat mij vooral is bijgebleven is dat de bevolking ontzettend vriendelijk en behulpzaam is! Ik reisde alleen maar dankzij de gidsen en lokale mensen voelde ik me nooit alleen. Veder was accommodatie in het Cilu in Banda top! Nieuw, grootse koloniale stijl, in ‘t centrum van het stadje. Het personeel zorgde voor de perfecte opvang!

Op de organisatie van Dimsum heb ik niets aan te merken. Ik doe in de toekomst graag nog een keer beroep op jullie diensten!"

West-Papua, oktober 2018

" We hebben een geweldig mooie reis achter de rug door West Papua. Manukwari was heel bijzonder. Veel ontmoetingen met Papua’s en de zoektocht naar het verleden is echt heel geslaagd. We hadden een geweldige gids, die zijn uiterste best heeft gedaan te informeren bij mensen in instanties om locaties te kunnen achterhalen die wij graag wilden bezoeken. Hij was fantastisch. Mede door zijn inzet is de zoektocht naar het verleden voor Joop en Ans zeer geslaagd. Joop heeft b.v. nog in zijn eigen schoolbank gezeten, van 60 jaar geleden! Dit was zeer indrukwekkend en riep ook bij de ontmoette Papuas emoties op. Dat troffen we overigens meer aan tijdens onze reis als ze het verhaal hoorden.   

De inzet van de lokale agent was super. De eigenaar is een geweldig gedreven en aardige man. Hij zorgde goed voor ons en controleerde regelmatig of de reis helemaal goed verliep qua vervoer et cetera.  

Via zeer slechte wegen zijn we naar het Arfak gereden, maar met een goede chauffeur. Ook hier deden we een bijzondere ervaring op! Onze gids die kennelijk wereldberoemd is (o.a. door National Geographic) heeft ons begeleid! Dit was fantastisch. Op zijn voorstel de trekking aan te passen om zoveel mogelijk in korte tijd te kunnen zien en doen, zijn we dan ook ingegaan. De volgende ochtend erg vroeg eruit om de Bowerbird te zien. We kregen een zware afdaling te doen maar de gids deed het rustig aan en kapte bijvoorbeeld blad waar nodig was. Ze hadden ook voor stokken gezorgd zodat we wat steun hadden tijdens het lopen. Hij liet ons ook vruchten proeven onderweg. Kortom ook geweldig. Enkele paradijsvogels gezien maar wel veel vogels gehoord. De afwisseling primitief en dan weer heerlijk in een beter verzorgd onderkomen was helemaal goed!  

Sowa was ook geweldig leuk, erg mooie plek waarbij we sliepen bij mensen thuis.  Nieuwe matrasjes, kussens, klamboe. De vrouwen hadden heerlijk gekookt.  2x Naar Bagans geweest en gezwommen met walvishaaien. Was ook een van de hoogtepunten.  

Trekking Baliemvallei was ook een leuke ervaring, maar wel wat zwaar. Overal hekjes en stroompjes en steigen en dalen, maar wederom erg behulpzame mensen onderweg. We kwamen mensen tegen die het fysiek niet meer konden opbrengen, waaruit blijkt dat de nadruk op goede conditie wel erg belangrijk is. Het eerste overnachtingsadres was een traditionele hut. Geweldig mooi gemaakt, slapen met z’n vijven op matrasjes. Was super! Onderweg zijn wij vele mooie Dani dorpjes gepasseerd. Bij stammen geweest en de oorlogsdans in kleine setting gezien en het varkensfeest. We waren gelukkig de enige toeristen en we hadden daardoor leuk contact met het dorpshoofd. Die vond ons historisch verhaal ook wel interessant en ze deden ontzettend hun best alles goed te laten zien van hun bezigheden.  

Raja Ampat was een droom. We hebben er 2-4 x per dag op verschillende locaties gedoken en gesnorkeld, zelfs een nachtduik gemaakt. Het koraal bij Raja Ampat op vele locaties was erg mooi en we hebben veel mooie vissen gezien. De duikspullen waren in goede staat en werden goed verzorgd. Elke dag hebben we nieuwe dingen gedaan. Voor vogels kijken hebben de mannen ook een keer een uitstapje gemaakt met de boot en een gids. Ook hebben we twee dagtrips gemaakt waarbij het hotel voor een lekkere lunch hadden gezorgd. Het eten in het restaurant was overigens zeer goed. En de zonsondergangen waren ook zo mooi. We missen het nu al.  

Kortom; het was een zeer geslaagde reis door een prachtig groen land.  We zijn erg blij met de route die we vooraf hadden afgesproken met Dimsum. We zullen er nog lang van genieten.."

Sumatra, Flores & Java, juli 2018

"We kunnen niets anders zeggen dan dat de reis uitstekend georganiseerd was. Ook vanuit het lokale agentschap in Indonesië werd er zeer pro actief gehandeld. Zo hoefden we nergens te vragen hoe laat de chauffeur ons op kwam halen. Alles (en de chauffeur dus) was steeds op tijd, echt heel goed! Ook de accommodaties evenals de locaties waren prima. 

De week met de boot (Al Isra) is zeker een aanrader. Het is wat basic, maar daarom des te authentieker. We hebben de hele week boven op het dek geslapen en genoten van de sterrenhemel. Erg leuk!"

West Papua, februari 2018

'' Inmiddels zijn wij alweer terug van onze Arfak trip (West Papua) en het was erg de moeite waard om hier naar toe te reizen! Hans was onze gids gedurende de reis en hij sprak erg goed Engels. Het was leuk om een paar dagen met hem op te trekken.  

Tijdens ons verblijf in Arfak hebben wij echt prachtige paradijsvogels gezien, zoals Western Parotia, Black Sicklebill en de Magnificent Bird of Paradise (zowel mannetjes als vrouwtjes). Ook hebben we erg mooie tochten door de jungle gemaakt, gezwommen in watervallen, naar de markt in Manokwari geweest en we hebben tevens een bezoekje gebracht aan het dorpje Kwau.  

Wij bezochten het Arfak in de regenperiode. Tijdens de regentijd dansen de paradijsvogels (in principe) niet en er komen dan ook mindere, andere vogels (zoals papagaaien) voor. We hebben gelukkig nog wel een jonge Western Parotia Mannetje wat danspassen zien maken en dat was erg ontroerend om te zien.  

We kijken zeker terug op een zeer mooie reis door Indonesië!'' 

Kookcursus in Bakas, Bali. September 2017

" De kookcursus was erg leuk! We werden al vroeg opgehaald door onze chauffeur Little Wayan. We reden met hem naar de markt van Gianyar, een lokale markt, je ziet hier geen toeristen. Op de markt ontmoeten we zijn vrouw, gezamenlijk hebben we inkopen gedaan. Allerlei groentes, verse kruiden, kip, vis en ook spullen om offertjes te maken. Daarna reden we naar het huis van Little Wayan in Bakas. Hij woont met zijn gezin en familie bij elkaar. Het is gebruikelijk op Bali dat als de vrouw  trouwt, zij met haar man bij zijn familie gaan wonen. We werden verwelkomt met koffie en thee en lekkere zoete gestoomde rijsthapjes. We maakten kennis met een aantal andere leden van de familie, zij hielpen ook met het bereiden van de maaltijd, ze waren allemaal erg gastvrij, alleen Little Wayan sprak wel Engels. We begonnen een soort curry te maken van allerlei verse kruiden, uien en knoflook. De curry werd gebruikt voor de soep, maar ook om het vlees te marineren. Uiteindelijk hadden we een soep gemaakt : Kuah Balung, een kipgerecht Ayun Betutu Alu Ayu, een visgerecht Pepes Ikan, een groentegerecht Jukut Piecing en een nagerecht Pisang Goreng. We hebben de recepten meegekregen, we gaan het zeker thuis ook maken. Voordat we aan tafel gingen, moesten er overal op hun erg nog offertes geplaatst worden. Daarna gingen we het gezellig met z'n allen eten. Het smaakte heerlijk en het was een geweldige dag! We maakten van dichtbij mee hoe de familie leeft en het eten bereidt. Little Wayan is sterk betrokken bij de samenleving in zijn dorp. Hij heeft er o.a. voor gezorgd dat kinderen in zijn dorp Engelse les krijgen. "

Java, Bali, Gili Meno, Nusa Lembongan September 2017

" We zijn meer dan zeer tevreden over hoe de lokale agent alles heeft geregeld voor ons. Onze chauffeurs spraken goed Engels, reden keurig, waren erg beleefd en vriendelijk en drongen niks op. Zij overlegden met ons wat wij onderweg nog wilden bezoeken, gaven advies wat mooi en leuk was om te bezoeken. Het was alsof wij ze al jaren kenden, echt aan te bevelen!  De gidsen die we hadden bij de trekking door de rijstvelden en bij de mountainbiketocht waren ook zeer vriendelijk en behulpzaam en spraken goed Engels. 

De kwaliteit van de hotels was zeer goed. Wij hadden mooie kamers, vaak zeer mooi gelegen, goede bedden, lekker eten en gastvrij personeel. Zelfs de bungalows op Gili Meno waarvan werd gezegd dat ze wat eenvoudiger waren vonden wij zeer aangenaam! Uiteraard was alles ook zeer goed geregeld door Dimsum Reizen. Ook de vluchten met Qatar, een eer goede maatschappij met vrij nieuwe toestellen. In verband met de lengte van Richard hadden we bij alle vluchten een stoel bij de nooduitgang. 

De route hebben we samen in overleg met Susanne gemaakt. Het verblijf op Gili Meno was erg fijn, mede doordat wij daar ook heerlijk gesnorkeld hebben en zelfs schilpadden hebben gezien! Nusa Lembongan vonden we wat drukker, veel dagjes mensen uit Sanur. We hadden wel het geluk dat er op één dag een ceremonie was, de stranden en zee waren heilig en er mochten zelfs geen boten varen! Daardoor was het heerlijk rustig op het eiland.

De reisbescheiden waren zeer compleet, met veel informatie, een draaiboek van dag tot dag, suggesties voor excursies etc. Wij willen best nog wel in de toekomst met Dimsum Reizen. De wijze van reizen zoals wij dat hebben gedaan, vonden wij erg fijn. Lekker op jezelf, niet met een grote groep. Ook jullie slogan "meet a local" sprak ons zeer aan, leuk om de gewoontes en gebruiken van het vakantieland te leren kennen. "

Java, Bali, Lembongan September 2017

" Onze chauffeurs waren echt heel fijn! Ze spraken heel goed Engels en hadden leuke ideeën. Heel gezellig en vertrouwd. Ook het koken bij Wayan thuis en het bezoek aan de markt was echt een hoogtepunt. Het fietsen was makkelijk. Het was erg leuk om de dorpjes en omgeving van de andere kant te zien. Ook onderweg nog even gewandeld en wat dingen bekeken. De mensen in Bali waren echt heel vriendelijk maar ook erg trots op hun cultuur. De onderkomens waren heel verschillend, maar prima. Vaak ook met prachtige tuinen. Het was precies goed qua route, na een paar dagen steeds weer wat nieuws. Leuke wandelingen. Ons onderkomen op Lembongang was het mooiste, toch vond ik dit eiland wat minder qua natuur en was het vrij druk. We hebben hier met een brommer het eiland verkend, dat was erg leuk! De contacten met de lokale agent waren prima. Een geweldige vakantie gehad! Bedankt!! "

Sulawesi, Java en Gili Meno, september 2017

"Inmiddels zijn we al een paar dagen terug van de fantastische (roots) reis. Ik wilde je even laten weten dat we genoten hebben van bijna alles! De tocht die we gemaakt hebben en al de bezienswaardigheden. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Ook onze chauffeur was geweldig. Niks was hem teveel. Als we ergens even wilde stoppen omdat we iets zagen of wilde doen, geen probleem. Zijn Engels was zo goed als mijn Bahasa, dus dat was soms lachen, maar we kwamen er altijd uit!

De trip naar Toraja was fantastisch. Door de bergen met fantastisch uitzicht.  Onze gids kon ons vertellen dat er een ceremonie was op de dagen dat we er waren. Hij sprak goed Engels en had ons uitgelegd wat we konden verwachten en liet het bij ons of we dit wilden meemaken, maar natuurlijk wilden we dat. We werden er goed ontvangen. De ceremonie was spectaculair. Verder was alles geweldig, kleine paradijsjes, heerlijk eten. We waren al snel gewend aan nasi goreng voor het ontbijt. Drie keer per dag warm eten was voor ons geen straf.  Alle verblijven waren geweldig en erg mooi. De gidsen waren allen erg goed en we hebben er leuk contact mee gehad. We kregen veel uitleg en ik ben een stuk wijzer geworden van de lokale mensen en hun levensomstandigheden. Het valt soms niet mee, maar op een of andere manier lijken ze heel gelukkig met het weinige dat ze hebben. 

Ook Surabaya was prachtig! Wat een geweldig hotel. De laatste week op Gili Meno was in een woord: heerlijk! Bijkomen van 3 weken uit de koffer leven konden we nu echt genieten van een mooi klein eiland, witte stranden, prachtige lodge, direct aan het strand. We hebben genoten van het eten aan het strand, heerlijk lauw zeewater en even helemaal niks. 
Dankjewel Susanne voor deze schitterende geplande reis! Om nooit te vergeten."  

Sulawesi, September 2017

"Wij hebben genoten van de hele mooie en goed georganiseerde vakantie! Alles is goed verlopen. de lokale agent had alles goed geregeld.

Gidsen en chauffeurs waren prima op tijd en ook goed. Pak Lisa heeft ons vooral erg goed door de bergen geleid. Prima chauffeur! Ook zeer plezierig in de omgang. De gidsen spraken goed Engels en hebben ons goed begeleid, zoals bij de mountainbike tocht en in Toraja land.

We hebben genoten van de lunches bij de lokale mensen en deze waren ook heel aardig. De hygiëne van de lunches was ook goed! Het eten gedurende de hele reis was gevarieerd en van goede kwaliteit.

De kwaliteit van de verschillende hotels was over het algemeen goed. Voornamelijk de Villa's in de rijstvelden waren geweldig!
We hebben zeker interesse om nog eens met Dimsum te reizen. Top geregeld en met lokale mensen, wat ons zeer aanspreekt."

Sumatra, augustus 2017

"De organisatie van Dimsum is prima; dit is inmiddels al onze derde reis met Dimsum! In Nederland kregen wij altijd snel antwoord op onze vragen en in Indonesië ontvingen wij een uitgebreid reispakket met veel info.

Wij hebben genoten van de reis. Het hoogtepunt van de reis was toch wel het zien van de orang-oetang van dichtbij. Het was zeer bijzonder en zeker de ruim 5-uur durende trekking waard!

Wij waren zeer tevreden over onze chauffeur/gids gedurende re reis. Zijn naam is Armen. Hij deed veel moeite voor ons en we konden hem altijd om advies vragen. Zijn Engels was goed en hij dacht altijd met ons mee. Ook de overige lokale gidsen waren prima. De hotels en guesthouses waren zoals wij hadden verwacht."

Java, Bali, Flores & Lombok, Juli 2017

"Dimsum heeft voor ons gezin voor de tweede keer een prachtige reis georganiseerd. In 28 dagen hebben wij een veelheid aan tours, transfers en gidsen gepland op Java, Flores en Bali – en elke dag stond iedereen op het juiste moment weer voor ons klaar. Ook een kleine wijziging op ons verzoek onderweg werd uitstekend verzorgd door de Nederlandssprekende, lokale vertegenwoordiging. Bij een volgende reis nemen we zeker weer contact op met Dimsum."

Molukken Februari 2017

Inmiddels ben ik gezond teruggekeerd van mijn reis door de zuidelijke Molukken in Indonesië. Zoals beloofd stuur ik je hierbij een algemene appreciatie van de reis.  

Laat ik vooropstellen dat het een fascinerende belevenis is geweest, die goed aansluit bij jullie adagium om vooral ook buiten de gebaande paden te gaan. Tijdens de hele reis ben ik alleen op Kei Kecil in de Coastal cottages een handjevol andere toeristen tegen gekomen en verder nergens. Dat lag wellicht deels aan het seizoen, maar ik begreep toch uit veel gesprekken en uit het bekijken van gastenboeken in zowel Kei, Aru als ook Tanimbar dat het tourisme in deze regio nog uiterst beperkt is. Dat betekent dat het contact met de mensen hier gelukkig nog primair gekenmerkt wordt door oprechte belangstelling voor de ander en niet door overwegingen van economisch gewin, zoals op veel andere plaatsen het geval is.   Het was zeker geen reis die geschikt is voor mensen die tijdens hun vakantie belang hechten aan luxe en comfort of die zich ongemakkelijk voelen als de reis niet geheel volgens de planning verloopt. Terecht waarschuwen jullie ervoor dat in dit soort gebieden soms ad hoc aanpassingen nodig blijken. Voor de avontuurlijker ingestelde reiziger, die vooral interesse heeft in de natuur en in de cultuur, tradities en leefwijze van de mensen is dit evenwel een prachtige reis vol verrassingen en onverwachte ontmoetingen.   

Transport
De binnenlandse verplaatsingen zijn over het geheel prima verlopen. Vertragingen bleven beperkt tot maximaal twee uur. Het brengen naar en ophalen van havens en luchthavens verliep vlekkeloos. De enige tegenslag was dat de ferry van Dobo terug naar Tual om onduidelijke reden (volgens zeggen zware golfslag) meerdere dagen uit de vaart was genomen. Gelukkig hebben jullie dat met vliegtickets voor Air Trigana prima en vlot opgelost, zodat het tijdsverlies beperkt bleef. Hoewel de maatschappij, ook bij de bevolking ter plaatse) geen al te beste reputatie heeft, verliep de vlucht uitstekend. Na terugkeer bleek overigens dat enige dagen later ook alle Air Trigana toestellen aan de grond bleven vanwege technische problemen. Een beetje geluk moet je hebben. De bootreis naar Dobo was, zoals te verwachten, geen luxe cruise. Aan boord had je meer het gevoel rond te lopen in een dorp inclusief locale markt dan op een passagiersschip. Een boeiende ervaring. Het transport op de verschillende plaatsen verliep uitstekend. Op Kei Kecil en Yamdena was dat auto met (bekwame) chauffeur. Op Aru vonden de verplaatsingen vrijwel allemaal met de boot plaats, een enkele keer achter op de brommer. Op Kei Besar was alleen verplaatsing per brommer mogelijk. Op de steile, hobbelige weggetjes was dat een spannend avontuur. Gelukkig had Victor een tweetal voorzichtige en bedreven jongens geïdentificeerd.   

De gidsen
Voor beide gidsen, Victor en Nelis, geldt dat zij ongelooflijk hun best hebben gedaan om de reis goed te laten verlopen. Alle complimenten daarvoor. In het geval van Victor was het uiteraard een weerzien. Wij delen belangstelling voor natuur en cultuur en ook eenzelfde gevoel voor humor, waardoor het reizen met hem een waar genoegen is. Hij is behulpzaam, zorgzaam en creatief. Je krijgt sterk het gevoel dat hij de reis net zozeer een interessant avontuur vindt dan jijzelf. Met Nelis was het uiteraard even wennen, maar ook hij kwam al snel los toen hij een idee kreeg van waar mijn belangstelling naar uitgaat. Hij was wat minder zorgzaam dan Victor en keek bijvoorbeeld van een afstandje toe hoe ik het er af bracht bij het in en uitstappen van schommelende bootjes of het lopen over gammele en glibberige bruggetjes, hetgeen mij uiteraard niet meer zo vlot afgaat als een jonge vent van 20. Daar staat tegenover dat hij zelf ook meedacht over het programma en met leuke voorstellen voor tochtjes en bezoekjes buiten het bestaande programma aankwam, zoals een schooltje, een werkplaats van houtsnijwerk en een coöperatie op datzelfde terrein. Hoewel de taalvaardigheid in het Engels van Victor zeker niet geweldig is, is die toch aanmerkelijk beter dan van Nelis, zodat het doorvragen over de betekenis van gebruiken en riten toch maar beperkt mogelijk bleek. Ik heb hem dan ook aangeraden te investeren in het versterken van zijn kennis van het Engels, omdat hij zegt graag zijn werk als gids te willen uitbreiden.  

De accomodaties
Het hotel Coastal cottages in Kei Kecil is uiteraard charmant vanwege de fraaie locatie, maar minder praktisch voor een kort verblijf omdat het tamelijk ver buiten de stad gelegen is. Het is schoon, het sanitair functioneert, maar wifi ontbreekt. Het hotel in Langgur Ofilia(?) is in die zin wel praktischer. Keurig, maar uiteraard een beetje saai. Het hotel in Dobo was zeer eenvoudig en beduidend minder schoon (groezelige lakens, kakkerlakken). Er is geen wifi, althans niet functionerend. Amans hotel in Ambon is een behoorlijk middenklasse hotel. Schoon, goed sanitair, wifi en ook een redelijk restaurant. In tegenstelling tot vorig jaar had ik deze keer gelukkig een kamer aan de rustige kant. Hoogtepunt was zonder twijfel het hotel in Saumlaki. Prachtig gelegen aan de baai, fraai terras met veel groen, mooie kamers in het houten deel, schoon, functionerende wifi, uitstekende keuken en vriendelijke personeel. Enige basale kennis van Bahasa Indonesia is wel handig want niemand spreekt Engels.  De homestays waren uiteraard van een andere orde. Het ontbreken van comfort werd daar echter in alle gevallen ruimschoots gecompenseerd door ontroerende gastvrijheid, waardoor je in de meeste gevallen al heel snel het gevoel had deel van het gezin te zijn. Je eet samen, drinkt samen koffie, kinderen kruipen bij je op schoot en omdat vrijwel iedereen wel een verre verwant in Nederland heeft of anderen kent met een dergelijke verwant is er altijd voldoende gespreksstof. Het is in de toekomst wel aan te raden reizigers te suggereren om een lakenzak en een eenvoudige reisklamboe mee te nemen. Ik had beide meegenomen en dat kwam goed van pas.  

De bezoeken
We hebben vrijwel het gehele voorziene programma kunnen afwerken. Slechts twee bezoeken moesten vervallen, beide in Aru. Het bleek niet mogelijk de eigenaar van de parelkwekerij te vinden, wiens toestemming noodzakelijk was om de kwekerij te kunnen bezoeken. Als alternatief hebben we een extra tochtje gemaakt naar een vissersdorp op Wokam en langs de traditionele visfuiken. De tocht naar Wakua bleek niet haalbaar vanwege de hoge golfslag. Volgens de bootsman zou de tocht met de longboat een te groot risico opleveren. Ik heb geleerd dit soort adviezen te respecteren. Zij kennen dat gebied immers beter dan ik. In overleg met Victor en mij is toen besloten de rivier bij het dorp Tunguwatu op Wokam een flink stuk op te varen. Dit bleek een prima alternatief. Het dorpshoofd voer met ons mee en toonde ons de plaatsen waar het dorp voorheen was gelegen, voerde rituelen uit met de tabak die we voor hem hadden meegenomen om de voorouders gunstig te stemmen en begeleidde ons op verschillende plaatsen aan land bij aan de rivier gelegen gehuchtjes. De natuur is er van een ongekende schoonheid, indrukwekkende mangroven, vogels, vlinders, orchideeën en zelfs een enkele krokodil. Het programma was in zijn totaliteit boeiend en afwisselend en overeenkomstig mijn wens gericht op genieten van de schoonheid van de natuur en kennisnemen van de geschiedenis en cultuur van de locale bevolking, zoveel mogelijk via rechtstreeks contact. Een van de hoogtepunten van de reis was zonder meer het bezoek aan het eiland Matakus, voor de zuidkust van Yamdena, tegenover Saumlaki. De bevolking had voor een ceremoniële ontvangst gezorgd met rituelen, zang en dans. Na een heerlijke barbecue met vis op het strand hebben we onder de sterrenhemel tot in de kleine uurtjes feest gevierd op het strand.  

Tot slot
Er is uiteraard nog veel meer te vertellen over deze reis, maar ik hoop dat dit in ieder geval een aardige indruk geeft van mijn ervaringen. Ik wil jullie in ieder geval tot slot hartelijk danken voor alle inspanningen om van deze op maat gesneden reis een succes te maken. Daar zijn jullie naar mijn overtuiging volledig in geslaagd.

Sulawesi februari 2017

De kwaliteit van de lokale agent, gidsen en chauffeurs was buitengewoon goed. Waren altijd bereid om alles te laten zien en meemaken. Het is handig om te vermelden dat in het laagseizoen (regentijd) het kan voorkomen dat je de enige gast bent op de meeste locaties. Wij hebben dit niet als een probleem ervaren, behalve op het Poso meer. Dit was wat minder prettig want er was niemand die Engels sprak. Daarnaast is dit hotel alleen per boot bereikbaar en zijn er weinig voorzieningen op de kamer. We zijn erg tevreden over de route maar als het zwaar heeft geregend is een jungle tocht helaas niet te doen. Wij zijn als alternatief in het mooi en prima Gardenia hotel gebleven. Goed geregeld. We zouden in de toekomst zeker weer met Dimsum op pad gaan! Gezien onze leeftijd , inmiddels met wat méér comfort.  Japan?! Nogmaals buitengewoon tevreden over de organisatie en het reisplan en informatie. Als mijn fotoboek klaar is stuur ik U een link om onze ervaringen te zien. Bedankt!

Oktober 2016, Java en Bali

"We zijn weer terug van een geweldige reis! Veel variatie, goede chauffeurs en gidsen, kortom: wij hebben genoten. De gidsen waren zeer goed. Ze spraken voldoende Engels. De gids tijdens het snorkelen behoort tot de betere klasse. Hij lette goed op dat je de perfecte uitrusting kreeg en begeleide ons prima. We zijn ook tevreden over de chauffeurs. Vooral de chauffeur die wij op Java meer dan een week ter beschikking hadden. Hij had een goede rijstijl, was vriendelijk en sprak goed Engels. De kwaliteit van de hotels was prima. We zijn erg tevreden over de gemaakte route, er was veel variatie in activiteiten en excursies. Wij zullen zeker in de toekomst overwegen nogmaals met Dimsum op pad te gaan. Hartelijk dank voor de zeer goede organisatie."

september 2016

"Hallo !
   
We zijn net terug uit Indonesië en kijken terug op een onvergetelijke trip. We waren al eens eerder in Indonesië geweest, maar nog niet eerder voor twee maanden en ook nog niet op de eilanden die we nu bezocht hebben. Het was een prachtige reis, erg gevarieerd, met onnoemlijk veel nieuwe indrukken en ervaringen.

De reis was mede zo fijn, omdat deze prima was verzorgd. Een uitgebreid en duidelijk draaiboek, goede hotels, veilige en vriendelijke chauffeurs, de auto's reden lekker en de transfers en binnenlandse vluchten waren top geregeld. En als er eens een plooi was, werd deze door jullie meteen gladgestreken. Zo konden we elke dag doen waarvoor we gekomen waren: genieten van een geweldig land!

We willen jou en het hele team van harte bedanken voor al het werk dat jullie voor ons verricht hebben en wensen jullie veel succes voor de toekomst. En wie weet tot ziens!"

Indonesië juli & augustus 2016

"We zijn net terug uit Indonesie en kijken terug op een onvergetelijke trip. We waren al eens eerder in Indonesie geweest, maar nog niet eerder voor twee maanden en ook nog niet op de eilanden die we nu bezocht hebben. Het was een prachtige reis, erg gevarieerd, met onnoemlijk veel nieuwe indrukken en ervaringen.

De reis was mede zo fijn, omdat deze prima was verzorgd. Een uitgebreid en duidelijk draaiboek, goede hotels, veilige en vriendelijke chauffeurs, de auto's reden lekker en de transfers en binnenlandse vluchten waren top geregeld. En als er eens een plooi was, werd deze door jullie meteen gladgestreken. Zo konden we elke dag doen waarvoor we gekomen waren: genieten van een geweldig land!

We willen jou en de agent van harte bedanken voor al het werk dat jullie voor ons verricht hebben en wensen jullie veel succes voor de toekomst. En wie weet tot ziens!"

Bali, augustus 2016

"De kwaliteit van de lokale agent, gidsen en chauffeurs was prima!  In het eerste hotel lag een goed verzorgde informatiemap klaar. Chauffeurs reden prima en het was erg plezierig om tijdens de vervoerdagen zelf ons programma te kunnen aangeven. Helemaal naar onze zin!

De hotels waren uitstekend! La Taverna in Sanur had een heel gezellig Balinees huisje, mooi rustig strand met lekkere stoelen en lag heel centraal.De Ecostay was geweldig, echt heel bijzonder. Prachtig wandelgebied en paradijselijk mooi. Het eten was er ook heerlijk! Mooi als afwisseling met de drukte. Village Hotel in Ubud was echt goed, net gerenoveerd en luxe. Fijn zwembad, heerlijk ontbijt en 's middags thee op het dakterras met lekkere hapjes!

Ondanks de drukte van Ubud ( wisten we..) was het een leuke afsluiting. Dank voor de goede organisatie en wellicht weer tot een volgende keer."

Java, augustus 2016

"Graag willen we jou en je collega’s hier en in Indonesië heel hartelijk bedanken voor de verzorging van onze reis: het verliep allemaal perfect eigenlijk, en we kijken met veel plezier en voldoening terug op een mooie “memory-tour” voor onze (schoon)moeder en een mooie kennismaking met het land voor ons!

Bij aankomst in Alila in Jakarta lag er een enveloppe met alle reisbescheiden en nadere algemene en praktische informatie voor ons klaar, waar we ook dankbaar uit geput hebben. Niets dan lof over de hotels en over de chauffeurs van de ingeschakelde vervoerders: goede en nette kamers, zeer vriendelijke en correcte dienstverlening, lekkere maaltijden, punctueel en kundig en veilig vervoer door het gekrioel. Echt met vakantie dus!

We hadden natuurlijk wat aparte wensen om plaatsen te bezoeken die persoonlijk van betekenis waren en niet alleen de bekende highlights, wat soms even zoeken en/of navragen was voor de chauffeurs: waar ze zich dan voor verontschuldigden, maar wat voor ons geen enkel punt was omdat we zo nog meer van het echte land zagen. We konden dat voorafgaand aan en tijdens de rit goed met hen overleggen, en regelmatig kwamen zij dan ook met suggesties hoe we onze indeling misschien beter konden inkleden of van plaatsen die daarbij voor ons ook weer interessant waren.

Ook het reizen met de trein verliep goed: de chauffeurs verzorgden de tickets zoals afgesproken, en vervoer naar en van het hotel was in orde.

Al met al een prima verlopen reis dus, en in onze verhalen daarover zullen we Dimsum zeker niet onvermeld laten!"

Molukken, februari 2016

"Mijn reis door de Molukken is uitstekend verlopen. De lokale organisatie had gezorgd voor een uitstekende en creatieve gids, die moeiteloos het programma wist aan te passen aan mijn specifieke wensen ten aanzien van historie en cultuur. De chauffeurs waren betrouwbaar en voorzichtig. De hotels, ook de eenvoudige resorts, waren over het geheel prettig. De route was aantrekkelijk en afwisselend, waarbij Ceram zonder meer een hoogtepunt vormde. De boottochten zijn goed verlopen. Het is een verstandige beslissing geweest om niet de Pelniboot, maar de sneldienst naar Banda te kiezen.

Ik overweeg zeker in de toekomst opnieuw van uw diensten gebruik te willen maken."

Sumatra, oktober 2015

"We hebben een prachtige tijd gehad op Sumatra. Het eerste deel van de reis hadden we en chauffeur die beperkt was in zijn Engels, wel een aardige man die ons veel heeft laten zien. Het tweede gedeelte van berastagi naar lake toga kregen we een chauffeur die heel goed Engels sprak en heel aardig was. Ook de auto die hij had was erg luxe. De accommodaties waren allemaal in orde, maar de shock was wel even aanwezig na het zien van de junglelodge in tangkahan! De omgeving zorgde er uiteindelijk wel voor dat deze plaats een 10 kreeg van ons!

De reis was mede door de verschillende gebieden erg mooi. Het ene moment zit je tussen de apen, dan zit je op een olifant, dan beklim je een vulkaan.....

Java en Bali, oktober 2015

"We zijn gister teruggekomen uit Indonesië en we kunnen niet anders zeggen dan dat we een fantastische reis hebben gehad! We hebben in 20 dagen veel gezien. De reis was zeer gevarieerd en bovendien perfect georganiseerd! Jullie agent heeft het ter plaatse goed voor elkaar. Complimenten ook voor onze Javaanse chauffeur Ostik!

Dit was onze eerste ervaring met Dim Sum en die was zeker voor herhaling vatbaar! Mochten we in de toekomst naar een van jullie andere bestemmingen gaan, dan zullen we zeker jullie site weer bekijken. Nogmaals, alles was TOP."

Sumatra en Maleisië, september 2015

"We hebben een fantastische reis gehad op Sumatra! Een reis die we niet snel zullen vergeten.Tangkahan en Bukit Lawang vonden we erg bijzonder en mooi. Daarnaast hebben we ook Orang Oetangs gezien, wauw wat een ervaring!

Een andere plek welke ons erg is blij gebleven is de Harau vallei. Dit is een erg mooie en bijzondere plek. We hebben hier overnacht in de hometsay van Ikbal; eenvoudig maar schoon, gelegen tussen de mooie kloven van de Harau vallei. Ook hebben we hier bij familie van onze gids Ricky gekookt, erg bijzonder!

We hebben onze reis afgesloten op het paradijselijke Cubadak. Dit is voor iedereen die van snorkelen/duiken, lekker eten en mooie strand houdt een absolute aanrader. Bedankt voor deze fantastische reis!"

Sulawesi, augustus 2015

"We hadden een geweldige reis door Sulawesi! Alles was prima georganiseerd, goede chauffeurs (we hadden in Zuid Sulawesi 10 dagen een super chauffeur: Pak Rusli) en prima gidsen. Hele goede informatiebrochures van de lokale agent. De hotels waren prima, eten was super, kortom we zijn zeer tevreden!

Een paar kleine opmerkingen nog: De fietstocht was zo leuk bij Makassar dat we die iedereen kunnen aanraden. Hele goede fietsen ook en een mooie tocht met leuke stops. Als we de reis van Noord naar Zuid zouden maken dan zouden we Bira uit het programma halen. Wel leuke plaats maar valt weg bij de andere strand plekken. De villa in Malino heeft kookgelegenheid, misschien handig om van te voren te weten. Het was zo'n mooie plek dat we er nog wel een nachtje hadden willen blijven.

De Togian eilanden waren heel mooi, ging prima met de boten. We zijn nu vier keer via jullie in Azië geweest, elke keer weer super.

Uiteraard weten we jullie weer te vinden mocht er een volgend keer komen!   Heel erg bedankt voor de organisatie."

Java en Bali, augustus 2015

"Het duurde even, maar hierbij onze reactie op jullie vraag om een evaluatie. Wij kunnen alle vragen positief beantwoorden. Bij enkele vragen staan wij graag nog even uitdrukkelijk stil.

Wij vonden de hotels super, in positieve zin sprong Amertha Bali Vilas in Permuteran eruit (daar waren we graag wat langer gebleven). In negatieve zin sprong helaas Candi Beach Cottages in Canidasa eruit, we vonden de sfeer daar nogal kil en de gebouwen zit veel beton / grijze kleuren (geen koloniale sfeer).  

Bent u tevreden over de organisatie door Dimsum Reizen? Zeker. Dank nogmaals voor de aangeboden kookexcursie, hebben we erg van genoten!  

Zou u in de toekomst nogmaals met Dimsum Reizen op pad gaan en in welke bestemmingen bent u geïnteresseerd? Zeker. We zouden weer naar Indonesië willen, maar dan niet meer naar Java (te druk, te vol)."

Sumatra en Bali, juli 2015

Vanmiddag weer thuis. Wij hebben een fantastische vakantie gehad. De afwisseling was hartstikke leuk. Sumatra vonden we het leukst. Tangkahan is heel speciaal en guesthouse Back to Nature was een belevenis op zich. Alleen al de wandeling erheen is heel speciaal. De mensen zijn  er enorm vriendelijk en ze doen zo hun  best. We hadden hier nog wel langer willen blijven. De jungle tocht was vermoeiend maar het wel waard. Veel Oerang Otangs gezien. Het hotel in Medan was helaas minder goed. Alle andere hotels waren heel goed. Soms heel basic maar altijd schoon en het had wel wat. Sri bungalows was heel erg mooi en Oceans 5 top. Heel relaxed sfeertje. Al met al hebben we overal van genoten en echt een hele speciale vakantie gehad. Heel erg bedankt voor het uitzoeken.

Java en Bali, juli 2015

"De reis was fantastisch. We zijn inderdaad vanmorgen weer in Nederland teruggekomen. De gidsen en chauffeurs waren goed. De gidsen deden hun best om ons leuke dingen te laten zien en niet altijd de meest gebruikelijke plekken. De chauffeurs waren aardig en probeerde ons ook altijd weer wat te vertellen of te laten zien.

De lokale agent had alles prima verzorgd en alles was op tijd. Hotels waren prima. Bandung viel iets uit de toon. Het ontbijt was erg summier of je moest Indisch willen eten. Hadden problemen met warm water ( werd elke keer  wel weer snel opgelost!) en omdat het zwembad min of meer inpandig was veel muggen in de avond.    Gili was top! Heerlijk strand en veel gesnorkeld. Laatste hotel op Bali was ook een oase van rust. Met behulp van hotel daar nog twee dagen een auto met chauffeur gehad om omgeving nog wat te verkennen.

Complimenten hoe jullie dit voor ons geregeld Hebben precies hoe wij het wilde. Zeker zullen wij in de toekomst met volgende reizen indien mogelijk weer van jullie diensten gebruikmaken.

We zullen jullie ook aanbevelen bij anderen. Onze volgende verre reis wordt waarschijnlijk Maleisië. Nogmaals dank voor het verzorgen van deze onvergetelijke reis."

?Huwelijksreis Bali, juli 2015

"Eventjes om jou te laten weten dat we een fantastische huwelijksreis achter de rug hebben! Bedankt om alles voor ons te regelen!"

Bali en Lombok, juli 2015

"Graag wil ik je laten weten dat wij onze reis naar Indonesië (we zijn afgelopen vrijdag teruggekomen) fantastisch hebben gevonden. Misschien wel de meest bijzondere reis die we ooit gemaakt hebben. Alles was ter plekke perfect geregeld , en helemaal naar onze wens: de ideale verhouding van avontuur, cultuur en relaxen.

Ook hebben wij de informatie over onze familie (een van de redenen dat we gingen) kunnen vinden. Heel erg leuk. En waar het niet helemaal goed ging (wat altijd een keer voorkomt) is het heel goed opgelost door jullie locale agenten (Mr. Gede) en de organisatie op Lombok (Mr. Yogi).

Veel dank daarvoor. Ook waren we erg tevreden over onze chauffeur Dedeng die heel wat dagen met ons is meegereisd."

Java en Bali, juni 2015

"Wij kijken terug op een fantastische reis. We hebben veel gezien, veel gedaan maar ook zeker uitgerust. De reis was prima georganiseerd. Onze chauffeur op Java was leuk en bijzonder betrouwbaar. Hij was altijd op tijd en bij eventuele wijzigingen in het programma overlegde hij altijd netjes met ons. De gidsen spraken altijd goed Engels of zelfs Nederlands.

De lokale agent heeft (via de chauffeur) tijdens de reis nog contact opgenomen om te vragen of alles naar wens verliep en of we nog vragen hadden, erg netjes dus.De hotels waren stuk voor stuk prima. Met name de hotels bij Ijen, in Ubud en op Nusa Lembongan waren echt top! Het hotel in Lovina was erg prettig om bij te komen van alles wat we op Java hebben gezien. Er is een mooi zwembad aanwezig, maar hoewel het hotel direct aan zee ligt, is er geen strand beschikbaar. Het hotel in Surabaya was een echt zakenhotel, met ruime kamers, maar geen balkon, terras of zwembad.

Voor een tussenstop in de reis (wat het nu was) prima, maar minder geschikt voor langere tijd.De gemaakte route was prima, met voldoende tijd om alles te zien en te doen wat we wilden. Achteraf hadden we wel langer bij de Ijen willen verblijven, met name vanwege het fijne hotel op een schitterende locatie.

Kalibaru was ook een bijzondere fijne locatie (goede tip van jouw zijde).

Bedankt voor het verzorgen van deze reis, we hebben het contact als erg prettig ervaren.Voor een volgende verre reis zullen we zeker weer bij Dimsum rondkijken."

Sulawesi, juli 2015

"Wij hebben het geweldig goed naar ons zin gehad in Sulawesi! Alles liep op rolletjes, het was uitstekend georganiseerd, met voldoende ruimte om ons op sleeptouw te laten nemen door dochter, bv op zoek naar kleine eettentjes ed.

Ik zal jullie zeker aanbevelen bij anderen en ook zelf weer bij jullie aankloppen voor advies over een reis."

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube