Kazachstan Rondreis

Natuurparken, bergen, meren en monumenten in Zuid-Kazachstan

Dé meest bijzondere plekjes van het zuiden van Kazachstan
Bijzondere combinatie van natuur en cultuur
Comfort van uw eigen privéauto met chauffeur
Afwisselende accommodaties
Bezoek aan de Charyn Canyon
Volle dag in het Altyn Emel NP en bij de Kol Sai meren
Zijderoutesteden Turkestan en Shymkent


Een van de grootste landen van Azië, maar ook een van de onbekendste; Kazachstan. Hoogste tijd dus om dit land eens te gaan verkennen. U maakt een tweeweekse rondreis door het zuidoosten van Kazachstan. Een afwisselende reis langs de moderne stad Almaty, met uitzicht op de besneeuwde toppen van het Tien Shan gebergte, langs bergmeren, uitgestrekte natuurparken, grillige canyons en eeuwenoude monumenten.

Lees meer

Natuurparken, bergen, meren en monumenten in Zuid-Kazachstan

Dé meest bijzondere plekjes van het zuiden van Kazachstan
Bijzondere combinatie van natuur en cultuur
Comfort van uw eigen privéauto met chauffeur
Afwisselende accommodaties
Bezoek aan de Charyn Canyon
Volle dag in het Altyn Emel NP en bij de Kol Sai meren
Zijderoutesteden Turkestan en Shymkent


Een van de grootste landen van Azië, maar ook een van de onbekendste; Kazachstan. Hoogste tijd dus om dit land eens te gaan verkennen. U maakt een tweeweekse rondreis door het zuidoosten van Kazachstan. Een afwisselende reis langs de moderne stad Almaty, met uitzicht op de besneeuwde toppen van het Tien Shan gebergte, langs bergmeren, uitgestrekte natuurparken, grillige canyons en eeuwenoude monumenten.

Kort Reisplan Kazachstan Rondreis (13 dagen / 12 nachten)

Dag 1: Aankomst Almaty

Dag 2: Almaty - safari camp

Dag 3: Safaricamp - Kol Sai meren / via Nura

Dag 4: Kol Sai meren

Dag 5: Kol Sai - Altyn Emel / via Charyn canyon

Dag 6: Altyn Emel NP

Dag 7: Altyn Emel NP – trein Taraz / via Tamgaly Tas en Almat

Dag 8: Taraz

Dag 9: Taraz – Aksu Dzhabagly

Dag 10: Aksu Dzhabagly – Shymkent / via Kazygurt Mount

Dag 11: Shymkent – Turkestan / via Otrar

Dag 12: Turkestan - Almaty

Dag 13: Almaty

Dag 14: Vertrek Almaty

Sfeerafbeelding antyn emel

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Aankomst Almaty

almaty zuid kazachstan rondreis individueel dimsum reizen

U komt aan in de voormalige hoofdstad van Kazachstan. Officieel is Nur-Sultan nu de nieuwe hoofdstad, maar Almaty blijft het kloppende hart van het land. De stad is prachtig gelegen aan de rand van het Tien Shan gebergte. Het is een groene stad, met veel parken. Vandaag heeft u de tijd om Almaty op eigen gelegenheid te verkennen of u kunt kiezen voor een optionele stadswandeling met een Engelssprekende gids. Bezoek het Panfilov Park (gebouwd in 1975 om de 30-jarige overwinning van de Sovjet-Unie in de Grote Patriottische Oorlog te herdenken (oftewel de overwinning op de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog). Vlak hierbij staat de beroemdste kathedraal van het land, de Zenkov Kathedral. Ook kunt u een bezoek aan het Museum van muziekinstrumenten, de Centrale Moskee en het Centraal Historisch Museum met zijn beroemde collectie aan Scytische gouden voorwerpen brengen.

Almaty - safari camp

yurt kazachstan rondreis op maat dimsum reizen

U rijdt naar het safari camp, een eindje buiten de stad. Onderweg bezoekt u het Issyk museum en enkele Issuk kurgans (oude Scytische begraafplaatsen). Nadat u over Asyy pass heengereden bent bezoekt u oude petrogliefen en enkele stenen beelden.   Vervolgens passeert u enkele yurts van Kazachse nomaden en rijdt u naar het safari kamp waar u overnacht. 's Avonds kunt u desgewenst genieten van een traditionele banya, de Russische variant op de sauna. 

Safaricamp - Kol Sai meren / via Nura

adelaarsjager kazachstan dimsum reizen

Na het ontbijt rijdt u de bergen in, naar de Kol Sai meren. Drie prachtige bergmeren waar u heerlijk kunt wandelen. Deze meren liggen op de noordelijke flanken van de Tien Shan bergen op slechts 10 kilometer van de grens met Kirgizstan. Dit park wordt door de lokale bevolking ook wel de parel van de Tien Shan bergen genoemd.   Onderweg bezoekt u de Adelaarsjagers in het dorpje Nura, een traditioneel maar uitstervend beroep in Kazachstan. Deze mannen trekken er met hun koningsadelaars op uit om te jagen op klein wild. Het is een spectaculair gezicht om deze getrainde vogels door de lucht te zien vliegen en zich plotsklaps op hun prooi storten. U bezoekt een familie die zich bezighoudt met adelaarsjagen en verschillende vogels bezit. Tijdens een kopje thee leert u het leven van deze familie kennen.

Kol Sai meren

kaindy lake kazachstan individuele rondreis dimsum reizen

Vanaf Saty rijdt u in een minuut of 20 naar het eerste en meteen ook grootste meer, gelegen op een hoogte van 1800meter boven zeeniveau. Door de desolate omgeving en de vele paddenstoelen die hier groeien is dit misschien ook wel het mooiste van de meren. Na het bezoek aan het eerste meer wandelt u naar het tweede meer genaamd ‘Mynzhylgy’ (1000 paarden). Dit meer ligt iets hoger op 2000meter boven zeeniveau op de grens tussen sparrenbossen en alpenweiden. Dit meer maakt indruk met zijn ruwe alpiene schoonheid en rijke flora en fauna. Het hoogteverschil tussen de drie meren is ongeveer 700 meter. Het water in de meren is koud en schoon. Het is de thuisbasis van regenboogforel, een vis die alleen leeft in stromend- of bronwater.   Het derde en vierde meer liggen te dicht bij de Kirgizische grens en zijn daarom niet toegankelijk.

Kol Sai - Altyn Emel / via Charyn canyon

rondreis op maat kazachstan charyn canyon dimsum reizen 2

Voordat u richting Charyn vertrekt bezoekt u het Kaindy meer. Dit meer werd in 1911 gevormd na een zware aardbeving waarbij modderstromen de vallei blokkeerden waardoor het smeltwater van de gletsjer de vallei met pijnbomen niet meer uit kon stromen. Het water is erg koud en wordt ook zomers niet warmer dan 6 graden. Hierdoor zijn de naalden van de bomen goed bewaard gebleven en duidelijk zichtbaar door het wateroppervlakte. Het is een bijzonder gezicht om de bomen uit het water omhoog te zien rijzen. Na aankomst kunt u het Kaindy meer en de oevers rond het meer te voet verkennen. U vervolgt uw weg naar een van de hoogtepunten van een reis door Kazachstan, een bezoek aan de Kazachse Grand Canyon; de Charyn Canyon.   De geschiedenis van de Charyn Canyon gaat zo’n 12 miljoen jaar terug in de tijd, toen de rivier langzaam een kloof in het gesteente erodeerde. De oudste en donkerste lagen op de bodem van de kloof bestaan uit vulkanische lavarotsen. Door de jaren heen hebben de weersomstandigheden ervoor gezorgd dat hier langzaam sculpturen uit de verschillende lagen gesteente gevormd werden. Ooit bevond zich hier een groot bos. Door verandering in klimaat en de toegenomen droogde in dit gebied is het bos door de jaren heen vergaan. Er leven hagedissen, slangen steppenhazen en vossen in het gebied. Ook komt u er soms een kameel tegen. Deze Charyn Canyon is zo'n 154 kilometer lang en op sommige plekken 300 meter diep. Het interessantste gebied is de zgn. Valley of Castles, vol indrukwekkende geërodeerde rotsformaties met steile rotsen. Vervolgens rijdt u door naar het natuurpark Altyn Emel, nog zo'n 80 kilometer rijden.

Altyn Emel NP

dimsum reizen altyn emel zingende zandduinen kazachstan

Een volle dag in Altyn Emel NP; het grootste park in Kazachstan. Dit in 1996 opgerichte park staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en beslaat ca. 4600km2. Gelegen tussen de rivier de Ili en het Aktau-gebergte bestaat dit uitgestrekte park voornamelijk uit woestijn- en rotsachtig terrein. Op de vlaktes kunt u saigan (een antilope soort met een zeer karakteristieke neus, ook bekend als djeiran) en wilde ezels (kurgan) zien lopen. Ook bevinden zich in het park Scytische opgravingen.  U begint de dag met een bezoek aan de zogenaamde ‘Zingende Zandduinen’. Deze bestaan uit 2 duinen van ca. 150meter hoog die een opmerkelijk geluid produceren. Het geluid van de duinen lijkt op een groot vliegtuig dat recht over uw hoofd vliegt, afkomstig van de trillingen van de wind in de duinen. Wetenschappers van Kazachstan discussiëren nog steeds over de oorsprong van deze duinen en hebben nog geen definitief antwoord op deze vraag.  In de middag rijdt u door naar de grillige rotsformaties in rood-witte kleuren van de Aktau en Katutau bergen. Deze bergketen is waarschijnlijk ontstaan door vulkanische activiteiten een aantal duizenden jaren geleden. De rit naar Aktau - wat ‘witte bergen’ betekent - duurt ca. 2 uur. U maakt een wandeling langs de rivierbedding waar u prachtige foto’s kunt maken. Ook bezoekt u de Katutau bergen wat ‘wrede bergen’ in het Kazachs betekent.  

Altyn Emel NP – trein Taraz / via Tamgaly Tas en Almat

tamgaly tas petrogliefen kazachstan bijzondere rondreis dimsum reizen

U rijdt terug naar Almaty. Bij het Kapchagai reservoir bezoekt u de Tamgaly Tas petrogliefen. Hier bevinden zich rotstekeningen en schilderingen van Boeddha, bodhisattva's en verschillende stijlen van Tibetaanse geschriften te zien op afzonderlijke kliffen en rotsblokken. In de loop van de middag komt u terug in Almaty, om daar op de nachttrein naar Taraz te stappen. De trein vertrekt vroeg in de avond en u komt vroeg in de ochtend aan in Taraz. U wordt vanaf het station opgehaald en naar het hotel gebracht waar u nog even kunt slapen.

Taraz

U maakt vandaag een stadsexcursie om Taraz te verkennen. Taraz heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar, waarin het een belangrijke rol speelde als cultureel en handelscentrum van Kazachs Khandyk en de Grote Zijderoute. U bezoekt het oude gedeelte van de stad met haar oude architectonische monumenten en historische bezienswaardigheden zoals het mausoleum van Aulie-Ata Karahan, het Sha-Mansur mausoleum, Aisha-Bibi daterend uit de XII eeuw en andere interessante plaatsen. Ook bezoekt u het Regionaal Historisch Museum.

Taraz – Aksu Dzhabagly

aksuzhabagly nature reserve dimsum reizen 2

Een heerlijk dagje in de natuur van het Aksu Zhabagly Nature Reserve. Het landschap is hier heel anders dan dat van Altyn Emel. U bent nu in groene heuvels en kunt prachtig wandelen en paardrijden.   Het reservaat is opgericht in 1926 en ligt op een hoogte van 1100 tot 4236 meter in het westelijke Tien Shan-gebergte. Het landschap is spectaculair met omringende bergtoppen van meer dan 4000 meter hoog. U bezoekt de 15 kilometer lange en 500 meter diepe Aksu-kloof waar u een wandelingetje maakt. Ondanks dat het Aksu-Zhabagly Nature Reserve relatief klein is, bevat het park een rijke flora, waarvan 57 soorten zijn vastgelegd in het Red Data Book voor Kazachstan (De Nederlandse tulpen zijn afkomstig uit deze regio!) en staat het park vermeld op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In het park leven onder andere beren, wolven, vossen, sneeuwluipaarden, steenmarters en berggeiten.

Aksu Dzhabagly – Shymkent / via Kazygurt Mount

kazachstan bergen dimsum reizen 2

Het is niet ver naar de Kazygurt bergen, een heilige plek in de uitlopers van de Talass Alatau bergketen. Volgens de overlevering zou de Ark van Noach hier op een rots staan. Ook ziet u hier de heilige rotsen "Adam en Eva", stenen beelden van dieren en de magische steen "Dastarkhan".   Vervolgens rijdt u naar Shymkent de derde stad van Kazachstan. De geschiedenis van de stad is zo’n 8 eeuwen oud maar de stad heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkelt tot een cultureel, industrieel en handelscentrum. Door de ligging op de zijderoute heeft Shymkent historische waarde. Na aankomst maakt u een stadsexcursie door de stad waarbij u het historisch museum, Memory Alley in het Shanshi park en het Ethnographisch museum bezoekt.

Shymkent – Turkestan / via Otrar

turkestan mausoleum rondreis kazachstan dimsum reizen

U rijdt vandaag naar het beroemdste monument van Kazachstan, het mausoleum bij Turkestan, zo'n 170 kilometer rijden. Onderweg bezoekt u het historische stadje Otrar, een belangrijke stad in de geschiedenis van Centraal-Azië. Gelegen op de grens van gevestigde en agrarische beschavingen was dit het centrum van een grote oase en een politiek district dat Kazachstan verbond met China, Europa, het Nabije en Midden-Oosten, Siberië en de Oeral. U bezoekt het dorpje Shaulder en de ruïnes van Otrar, de geboorteplaats van de middeleeuwse filosoof Abu Nasr al-Farabi. In de middeleeuwen was dit een beroemde plek, Dzhengis Khan vocht er met zijn troepen en Timoer Lenk zou er in 1405 gestorven zijn. U kunt er een bezoek brengen aan het mausoleum van Arystan-bab, een pelgrimsplek voor de soefi moslims uit Centraal-Azië.  In de loop van de dag komt u aan in Turkestan. Turkestan is één van de oudste steden van centraal Azië. De stad werd opgericht in het jaar 490 na Christus op het kruispunt van de handelsroutes van Samarkand, Buchara en Khiva naar het noorden van Kazachstan. In de middeleeuwen was Turkestan het administratieve, politieke en religieuze centrum van Centraal-Azië. Gedurende de 16e-18e eeuw was het de hoofdstad van Kazachstan.   Natuurlijk bezoekt u het Mausoleum van Khoja Ahmad Yasawi, het Turkestan museum en de Moskee van Khoja Ahmad Yasawi. Khoja Ahmad Yasawi was een religieuze leider en dichter uit de 12e-eeuw die overleden is in Yasi – de toenmalige naam van Turkestan. Na de overwinning van Timoer Lenk op de Gouden Horde besloot hij in 1389 een mausoleum te bouwen voor Khoja Ahmad Yasawi. Na het overlijden van Timoer Lenk in 1405 werd de bouw afgebroken en is het mausoleum nooit afgebouwd. Het totale gebouw heeft een afmeting van 46,5 bij 65,5 meter.

Turkestan - Almaty

individuele rondreis kazachstan turkestan dimsum reizen

Overdag heeft u nog tijd om Turkestan verder te verkennen. 's Middags stapt u op de nachttrein die u terug naar Almaty brengt.

Almaty

individuele rondreis kazachstan almaty dimsum reizen

's Ochtends komt u aan op het treinstation van Almaty. U wordt van het station opgehaald en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u de stad op eigen gelegenheid verkennen.   Optioneel kunt u een excursie maken naar Medeo gelegen aan de rand van de stad, de bergen in. Hier kunt u de Medeo schaatsbaan bezoeken, ooit de snelste baan ter wereld. Op 1733 meter gelegen is het nog steeds de hoogste schaatsbaan ter wereld.

Vertrek Almaty

U wordt naar de luchthaven van Almaty gebracht voor uw vlucht terug naar huis of de individuele voortzetting van uw reis.

De Reisroute

Onze keuze uit hotels in Centraal Azie

Onze Dimsum Centraal Azie reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

  • Kazachstan, Almaty, Hotel Sun City

   Eenvoudig middenklasse hotel, gelegen op loopafstand van het theater en het kunstmuseum. Op 150 meter afstand ligt het metrostation, waarmee u binnen enkele minuten in het centrum zit.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kazakhstan, Almaty, Hotel Otrar

   Groot Sovjetstijl gebouw tegenover het Panfilov Park en vlakbij de Christus Hemelvaart kathedraal. De kamers zijn netjes en hebben douche en toilet.

   + € 25per persoon per nacht

Excursies in Centraal Azie

Deze optionele excursies zijn met zorg door onze reisspecialisten uitgekozen om nog meer beleving aan uw reis toe te voegen.

Kazachstan, Almaty, Big Almaty Lake

 • € onbekend per persoon

Kazachstan, Almaty, Big Almaty Lake

€ onbekend per persoon

Tijdens deze excursie gaat u de Kazachse natuur in. Het prachtige ‘Big Almaty Lake’ ligt op zo’n 30 kilometer van Almaty, op een hoogte van 2511 meter in een kloof van de Almatinka rivier. Na aankomst zoekt u een leuk plekje om te picknicken terwijl u kunt genieten van het uitzicht op de Big Almaty bergtop van 3681meter hoog. Wilt u hier een wandeling maken dan kunt u optioneel een wandelgids bijboeken. In verband met de mogelijke controles van de grenspolitie is het niet aan te raden hier individueel te wandelen.

Kazachstan, Almaty, bezoek Medeo schaatsbaan

 • € onbekend per persoon

Kazachstan, Almaty, bezoek Medeo schaatsbaan

€ onbekend per persoon

De meest hooggelegen ijsbaan ter wereld, die ligt in Kazachstan. Het Medeo-complex bevindt zich vlakbij de stad Almaty op een hoogte van 1691 meter boven zeeniveau. Vanaf de schaatsbaan heeft u prachtig uitzicht op de toppen van de Zailiysky Ala Tau-bergen. Door zijn gunstige ligging tussen twee bergwanden is de baan in de vorige eeuw menigmaal het toneel geweest van spectaculaire wedstrijden.De ijslaag op de ijsbaan is op basis van puur hooggebergtewater zonder zoutmengsel, wat zorgt voor een speciale schaatssnelheid en zachtheid. Als de wind in het stadion ging circuleren kon het voorkomen dat schaatsers gedurende de hele ronde meewind hadden. In combinatie met het snelle ijs stonden wedstrijden in Medeo altijd garant voor snelle tijden en er werden dan ook regelmatig wereldrecords verbroken. De meeste internationale wedstrijden worden vandaag de dag in Nur-Sultan gehouden maar de inwoners van Almaty brengen hier graag hun tijd door. Voor een mooi uitzicht over de schaatsbaan en omgeving kunt u de Medeo-dam beklimmen.  Het is maar liefst 842 traptreden naar boven, maar het uitzicht is zeker de moeite waard.

Kazachstan, Almaty, stadswandeling met gids

 • € onbekend per persoon

Kazachstan, Almaty, stadswandeling met gids

€ onbekend per persoon

Maak samen met Engelssprekende gids een wandeling door de voormalige hoofdstad van Kazachstan. Almaty is prachtig gelegen aan de rand van het Tien Shan gebergte. Het is een groene stad, met veel parken. Tijdens deze excursie bezoekt u onder andere het Panfilov Park. Dit park is gebouwd in 1975 om de 30-jarige overwinning van het Sovjetvolk in de Grote Patriottische Oorlog te herdenken (oftewel de overwinning op de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog). In het park staat ook de beroemdste kathedraal van het land, de Zenkov Kathedraal. De gele kathedraal is kleurrijk versierd en ook van binnen is de Russisch-orthodoxe kathedraal rijk versierd. Het gebouw is het op drie na grootste houten bouwwerk ter wereld. 

Kazachstan, Aksu Dzhabagly, Paardrijdexcursie

 • € onbekend per persoon

Kazachstan, Aksu Dzhabagly, Paardrijdexcursie

€ onbekend per persoon

Maakt een paardrijtocht door het het Aksu Zhabagly Nature Reserve. Rij op uw paard tussen de groene heuvels. Het reservaat is opgericht in 1926 en ligt op een hoogte van 1100 tot 4236 meter in het westelijke Tien Shan-gebergte. Het landschap is spectaculair met omringende bergtoppen van meer dan 4000 meter hoog. Ondanks dat het Aksu-Zhabagly Nature Reserve relatief klein is, bevat het park een rijke flora, waarvan 57 soorten zijn vastgelegd in het Red Data Book voor Kazachstan (De Nederlandse tulpen zijn afkomstig uit deze regio!) en staat het park vermeld op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In het park leven onder andere beren, wolven, vossen, sneeuwluipaarden, steenmarters en berggeiten.

Bouwstenen

Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Centraal Azie uitbreiden met de volgende bouwstenen:

Kirgizië: Sary Chelek trektocht

 • 6 dagen
 • vanaf € 1075 per persoon

Turkmenistan avontuur reis

 • 5 dagen
 • vanaf € 975 per persoon

Kazachstan: Almaty

 • 3 dagen
 • vanaf € 150 per persoon

Reissom

Kazachstan Rondreis

13 dagen

vanaf €2850,-

Reissom vanaf € 2850,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:

 • accommodatie in Dimsum standaard hotels / guesthouses inclusief ontbijt
 • prive transfers: luchthaven / treinstation hotel v.v.
 • priveauto met chauffeur
 • treinkaartjes Almaty Tulkubas en Turkestan Almaty
 • lunch in Safari camp, Altyn Emel, Tonkeris
 • diner in Safari camp, Kol Sai, Altyn Emel, Tonkeris

Het arrangement is exclusief:

 • internationale vlucht
 • Engelssprekende gids
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • tips en fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
 • optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
 • toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

Offerte aanvragen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube