Centraal Azië Reviews | Centraal Azië Reizigerservaringen

Feedback van Centraal Azië Reizigers bij onze Centraal Azië Reviews.

Wat vonden andere reizigers van Centraal-Azië?

Centraal Azië Reviews | Klanten Ervaringen over onze Centraal Azië Reizen


We kunnen natuurlijk heel veel zeggen over onze reizen, maar liever laten we de mensen aan het woord die de afgelopen jaren met ons mee zijn geweest!

Mei 2018

'De reis is uitstekend verlopen! Complimenten voor de organisatie! Goede kwaliteit chauffeurs en gidsen die goed telefonisch bereikbaar waren. Ook de hotels zijn ontzettend goed bevallen. Mede door de twee interessante treinreizen hebben we genoten van de route. Het verkrijgen van een visum is probleemloos verlopen onder advies van Dimsum Reizen.

Wij zijn meer dan tevreden over de organisatie van Dimsum Reizen en zouden in de toekomst weer voor deze organisatie kiezen (zodra we een nieuwe bestemming gevonden hebben ;) ).'

'Stan-landen' April-mei 2017

Bedankt voor de goede zorgen bij het organiseren van onze bijzondere reis door de ‘stan’-landen. Alles is zonder problemen verlopen. Interessant om te observeren hoe deze vijf landen aan de ene kant heel veel op elkaar lijken en toch weer ontzettend verschilend zijn.  
De kwaliteit van de chauffeurs en gidsen was hoog. De beste chauffeur die wij hadden was Azamat in Kirgistan/Kazachstan die rustig zijn werk deed , naar ons luisterde en ons perfect begreep. De hotels waren prima, maar de homestays waren ‘so so’. Maar geen probleem want als je weet dat het eenvoudig is stel je je daarop in.  

De gemaakte route door achtereenvolgens Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Kazachstan was heel interessant. Het absolute hoogtepunt was de reis langs de Pamir Highway. We hadden ook nog graag naar Konya-Urgench (Turkmenistan) gewild en naar Turkestan (Kazachstan) maar je kunt ook niet alles doen op zo’n reis van 4 weken.  

We hebben geweldig genoten van de trek in de Fan mountains  Alles top geregeld door Bobojon, assad en Umat en de Fan zijn super mooi. Weer was ook geweldig dus een dikke 10 voor deze vakantie in onze reis :-)...

Tenslotte, we zijn blij dat we zo vroeg op weg gegaan zijn, in de bergen was het nog koud maar beneden al warm genoeg voor ons!

Turkmenistan en Oezbekistan, Juli 2016

"Het was een fantastische reis en we zijn erg tevreden over beide lokale agenten. We hebben met beiden telefonisch contact gehad tijdens de reis en zijn steeds zeer vriendelijk en goed geïnformeerd over alles. De chauffeurs in beide landen waren altijd goed, maar met name de jongens in Turkmenistan vonden we heel leuk (en ondanks hun gebrekkige Engels konden we er leuk contact maken). 

Alle hotels waren goed, en eigenlijk vonden we alleen Hotel Uzbekistan wat minder (zeker omdat ze zelf pretenderen het beste hotel van heel Centraal Azië te zijn - dat zijn ze duidelijk niet). De slechtse douche van de hele reis was ook in dat hotel (en het eten in het restaurant absoluut géén aanrader!). Onze favoriet was B&B Dilshoda in Samarkand, met name vanwege de geweldige familie die het runt. We hebben ook twee avonden bij hen gegeten en dat was echt fantastisch lekker (en dat voor pp!). Hotel Aist in Buchara vonden we ook heel prettig, de jongen achter de receptie (we weten zijn naam niet) was ontzettend vriendelijk en leuk en de locatie top. De locatie van het hotel in Ashgabat is wat minder omdat het verder weg ligt.

We ontdekten ook al snel dat Ashgabat een stad is die je echt met chauffeur moet ontdekken, want lopen, openbaar vervoer of taxi's (er zijn geen officiële taxi's en een kort ritje met een local - als iemand je al wilt meenemen - kost je sowieso veel geld ) is niet te doen in zo'n uitgestrekte stad. Dat zou ik wel als tip willen mee geven aan anderen: boek een chauffeur om de stad te zien. Dan zie je meer en kost je uiteindelijk minder. Dat hebben wij uiteindelijk ook gedaan. Een stadstour regelen is dus echt een must daar."

Lara en Bert

Tadzjikistan, mei 2016

"Wat een reis, wat een land (Tadzjikistan) en wat een ongelofelijk gastvrije mensen!! Het heeft mijn verwachtingen verre overtroffen. Ik zit nu heerlijk na te genieten met ruim 1300 foto's.

Ik ben erg blij dat ik de reis met jullie gemaakt heb, want de organisatie was weer meer dan uitstekend; niets dan lof voor de geweldige chauffeurs,die uitstekende auto's tot hun beschikking hadden en Dilshod, de uiterst bekwame lokale gids. Ik heb wel eens door laten schemeren dat ik de reis wat aan de prijzige kant vond maar dat is niet terecht want de kosten die je daar privé maakt zijn bijna nihil, nog geen € 100!"

Oezbekistan, september 2015


De 'Meet a Local' in Tashkent was erg geslaagd. We werden rondgeleid door een journalist die goed Engels sprak, erg veel vertelde en vooral ook achtergrond informatie en de achterkant van de dingen die je zag. Erg informatief!

Els en Jos

Kirgistan, juli 2015

"We hebben ontzettend veel gezien. De natuur in Kirgizië is geweldig. we hebben verschillende dorpen langs de oude zijde route bezocht.

We hebben genoten van een fantastische reis, wat een aardige mensen, zeer verschillend en kleurrijk gekleed. Goede gids, weinig problemen en een goed opgezette reis." 

Turkmenistan en Oezbekistan, juli 2015

"We hebben onvergetelijke herinneringen aan de reis, zijn nog aan het bijkomen overigens ook.

Turkmenistan: we zijn erg tevreden over zowel de gids in Ashgabat (Elena) als de chauffeur aldaar (Andrej). Ook de andere chauffeurs naar Konye Urgench (naam helaas vergeten) was erg goed en vloeiend in Engels. Hotels/overnachtingen in Turkmenistan waren prima.

Oezbekistan: zonder gids op pad, maar was op zich ook wel te doen. Vervoer was wederom perfect geregeld, treintickets lagen bij hotel in Buchara en overal stonden de chauffeurs keurig op ons te wachten. Hotels waren ook prima, alleen de bedden in Hotel Caravanserail waren wel erg hard enfin. Verder alles uitstekend."

urkmenistan, Oezbekistan en Tadjikistan, juli 2015

"We waren heel tevreden over de lokale agenten, gidsen en chauffeurs in Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan. Met name de gids in Samarkand was heel erg goed. Heel uitgebreide kennis en hij kon heel interessant vertellen. De agenten hebben allemaal hun werk goed gedaan, maar de communicatie tussen de agent in de verschillende landen kan soms beter. Dat zou wachttijden aan de grens, hetzij voor de reizigers, hetzij voor de chauffeurs, kunnen beperken. 

De hotels waren prima. Ook de homestays waren goed verzorgd, zelfs op de meest afgelegen plekken. In Turkmenistan waren de benodigdheden voor kamperen ook prima in orde. 

Zoals gewoonlijk zijn we ook zeer tevreden over Dimsum. Jullie hebben ons goed geadviseerd over de mogelijkheden. De route in Tadzjikistan was heel goed opgebouwd om te acclimatiseren voor de hoger gelegen gebieden. Ook de treinen in Oezbekistan (vooral de hogesnelheidstrein) waren een goed en comfortabel vervoermiddel. 

Dit is de derde individuele reis die we met Dimsum gemaakt hebben, en zeker niet de laatste!"

Oezbekistan, juni 2015

"Ik wil jou en Dimsum Reizen persoonlijk bedanken voor de perfecte organisatie van onze Oezbekistan reis.  We zijn sinds donderdagnamiddag terug thuis. Het was ronduit een prachtige ervaring.

De steden Tashkent, Khiva, Bukhara en Samarkand hebben hun eigen charmes en zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken.
De Oezbeken zijn één van de meest vriendelijke bevolking dat ik ooit ontmoet heb.
Eerdere bezoeken aan moslimgebieden zijn op fotografisch vlak niet steeds mijn beste herinneringen geweest.
Het land is er kraaknet, en de in Tashkent aanwezige grote boulevards met 8 rijvakken per rijrichting, zijn ronduit impressionant te noemen.

De hotels of B&B's in de centers van de oude binnensteden zijn de ideale uitvalsbasis om te voet de stad te verkennen. Prijzen zijn meer dan democratisch. Zowel de ingangsgelden voor het bezoek aan Moskeeën, mausolea en Madrassas, als de prijs voor een restaurantbezoek zijn goedkoop.
Het voedsel is lekker en de hygiëne in de resto's is van Westers niveau.
Niet te geloven als je weet dat ze een buurland van Afghanistan zijn.
De bevolking zijn de Sovjets dan ook zeer dankbaar dat ze destijds geannexeerd werden bij de Sovjet Unie. De 'open mind', de infrastructuur en de mooie gerestaureerde gebouwen hebben ze aan hen te danken.

Oezbekistan is zeker een aanrader, en dit land biedt de nodige veiligheid en hygiëne om er probleemloos rond te reizen. Qua architectuur kon ik bijvoorbeeld Isfahan goed vergelijken met wat je in de verschillende steden aan de zijderoute in Oezbekistan kan zien.

Ik heb een aantal jaren terug eveneens in Iran rondgetrokken. De bevolking was er toen ook vriendelijk en zeer geïnteresseerd om iets over het Westen te weten te komen. Alleen de schrik voor de politie in burger zorgde toch dat de mensen gespannen waren. Dit ervaar je niet in Oezbekistan. De mensen zijn open van geest en je ziet er ook geen vrouwen in zwarte gewaden met enkel de ogen zichtbaar zoals in Iran.

Nogmaals bedankt voor de perfecte organisatie van onze reis en nog veel succes in alles wat jullie ondernemen. Ik houd jullie website zeker bij mijn favorieten bij het inplannen van mijn volgende bestemmingen. Ik hoop in de toekomst nog met jullie te kunnen samenwerken en zal jullie perfecte service zeker aan vrienden en familie aanbevelen."

Oezbekistan en Kirgizstan, juni 2015

"Wij hebben genoten van een prachtige reis. Wij hadden in Oezbekistan goede en vriendelijke gidsen en de chauffeurs waren ook goed. De chauffeurs waren altijd op tijd om ons op te halen De gids en chauffeur in Kirgizstan hebben we natuurlijk wat langer meegemaakt en we hebben het heel gezellig gehad met hen en we hadden een comfortabele auto.  

De kwaliteit van de hotels was voldoende. De situering was vaak erg goed ten opzichte van bezienswaardigheden. In Kirgizstan hadden wij ook vaak een CBT, dit was even wennen, maar deze vorm van overnachten beviel ook heel goed. Tegen een vergoeding kon je er ook de overige maaltijden nuttigen. Dit hebben we vaak gedaan. 

Over de organisatie zijn we ook zeer tevreden. Vooral de volgorde van de bezochte landen, eerst Oezbekistan en daarna Kirgizstan , was perfect. We zijn op één punt afgeweken van het programma. Er stonden 2 overnachtingen bij het Son Kul meer gepland. Het was daar echter heel onvoorspelbaar wat het weer betreft en men was heel flexibel om dat om te zetten."

Oezbekistan en Turkmenistan, juni 2015

"Sinds gisteren zijn we inderdaad terug thuis. Het was een fantastische ervaring. Om in Oezbekistan alleen te kunnen rondkuieren was het heerlijk en goed te doen. Chauffeurs waren telkens stipt op tijd en alles was in orde. Alleen het hotel in Tashkent viel wat tegen. Niet zozeer de accommodatie, maar wel de isolatie: veel lawaai 's nachts. Alle andere hotels in Oezbekistan waren oké tot zeer oké (Buchara).

In Turkmenistan hebben we het goed koud gehad in de tent naast de gaskrater, maar het was wel de moeite. De homestay was super en heeft onze reis door Turkmenistan de moeite gemaakt. Ashgabat als stad viel lelijk tegen, mede door het feit dat ik geen foto's mocht nemen en mijn man niet mocht filmen. Hotel was goed. Chauffeurs en gidsen ook in orde. 

Lieselot, Wouter en Jules

Tadzjikistan, juni 2015

"Een prachtig land (Tadzjikistan); qua landschap overtrof het mijn verwachtingen. Prachtige route. Hotels in Dushanbe en Khorog goed; andere verblijven voldoende (Yamg zeer sfeervol), met – tot mijn verrassing – bijna altijd warm water om je te wassen. Alleen Bulunkul zeer eenvoudig, geen gelegenheid tot wassen. 

Goede chauffeurs, leuke reisgenoten. Vervoermiddelen goed tot zeer goed. De gidsen regelden alles goed en wisten ons bovendien veel over het land en zijn geschiedenis te vertellen."

Oezbekistan en Turkmenistan, mei 2015

"Ruim drie weken Oezbekistan en Turkmenistan was voor ons tweeën een bijzondere ervaring. Wij hebben in Khiva, Bukhara en Samarkand vele prachtige bouwwerken gezien, die herinneren aan de tijd van de Zijderoute. Tashkent, de stad waar we onze reis begonnen en eindigden, bleek een plezierige, veilige stad met fraaie pleinen en aangename parken. De tocht langs oude forten richting Nukus en het bezoek aan de havenstad Moynak bij het verdwenen Aralmeer gaf een goed beeld van de westelijke uithoek van Oezbekistan. 

Ook de relatief lange rit naar de Ferganavallei waar we onder andere hebben gezien hoe zijde wordt gemaakt,  was de moeite waard. Meer nog dan alle bezienswaardigheden , waren wij het meeste onder de indruk van de bijzonder vriendelijke bevolking van Oezbekistan. Wij zijn aangesproken (en op de foto gezet) door tientallen personen, met name jongeren, die in het Engels, soms in het Frans en een enkele keer ook in het Duits met ons wilden spreken. Niet alleen om de taal te oefenen, maar ook vanuit een oprechte geïnteresseerdheid. Waar maak je dat anno 2015 nog mee? 

Turkmenistan was wellicht een nog grotere positieve verrassing. Hoogtepunt voor ons was zeker het verblijf bij de gaskrater van Darvaza. Bijzonder om, met slechts 2 andere toeristen (een Canadees stel) die ook ter plaatse in een tent overnachtten, midden in de woestijn aan de rand van dit vuurspektakel te staan.

Ashgabat was niet minder bijzonder; absurde gebouwen, de meest bizarre monumenten maar ook hier vooral heel vriendelijke mensen. De reis van drie dagen vanuit Ashgabat met een terreinwagen naar het westen van Turkmenistan door verlaten berggebieden, over grote vlaktes en langs eeuwenoude resten van de stad Dehistan, was een hele belevenis. Ronduit spectaculair was het om uiteindelijk aan te komen bij de Yangikala Canyon, waar rood-witte kloven in de bergen er prachtig uitzien.

Wij hadden gedurende deze trip een bijzonder aardige jonge chauffeur, Oraz, waarvoor geen moeite teveel was om zaken voor ons te regelen. De gehele organisatie van onze reis was in beide landen overigens goed voor elkaar. Vervoer, gidsen en hotels - waarvan de kwaliteit ons meeviel -  waren prima geregeld. Wij hadden best enige aarzelingen om met z’n tweeën naar deze beide onbekende landen af te reizen. Wij zouden nu echter ieder die twijfelt om naar Oezbekistan en Turkmenistan te gaan, adviseren om er vooral naar toe te gaan!"

Ellen en Marcel

Kirgistan en China, juni 2014

"Nog met enige jetlag kijken we terug op een zeer geslaagde reis door Kirgizstan en China. Hier in enig detail onze evaluatie: Kirchistan prima in alle opzichten. Natuurlijk, we spraken geen Russisch en onze chauffeur geen andere taal, maar met handen en voeten kwamen we er prima uit. De familie bij Son Kul erg aardig en een hele leuke yurt, Tash Rabat ook prachtig en we zijn zeer hartelijk opgevangen in Bishkek en rondgeleid."