Kosovo en Macedonië Actief Reis

actieve reis door onbekende landen

Ontdek twee jonge landen binnen Europa, gelegen op de zuidelijke Balkan. Maar landen met een rijk verleden. En landen met een prachtig natuurschoon. De Albanese Alpen, ook wel de Verdoemde Bergen, behoren tot de mooiste berggebieden van Europa. En wat beter dan om dit al wandelend te verkennen? Gecombineerd met een aantal dagen aan het wonderschone meer van Ohrid, paradijs voor liefhebbers van watersport en je hebt een prachtige, actieve reis door Kosovo en Noord-Macedonië.


Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Lees meer

actieve reis door onbekende landen

Ontdek twee jonge landen binnen Europa, gelegen op de zuidelijke Balkan. Maar landen met een rijk verleden. En landen met een prachtig natuurschoon. De Albanese Alpen, ook wel de Verdoemde Bergen, behoren tot de mooiste berggebieden van Europa. En wat beter dan om dit al wandelend te verkennen? Gecombineerd met een aantal dagen aan het wonderschone meer van Ohrid, paradijs voor liefhebbers van watersport en je hebt een prachtige, actieve reis door Kosovo en Noord-Macedonië.


Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Kort Reisplan Kosovo en Macedonië Actief Reis (13 dagen / 12 nachten)

Dag 1: Aankomst Skopje - Pristina - Milishevc

Dag 2: Wandelen Milishevs - Rugova Vallei

Dag 3: Rugova vallei

Dag 4: Wandelen Rugova - Kuqishte

Dag 5: Kuqishte - Peja

Dag 6: Peja - Velika Hoca via Decani en Gjakova

Dag 7: Velika Hoca- Prizren

Dag 8: Prizren / wandelen Oshlak - Skopje

Dag 9: Skopje - Matka Canyon - Ohrid

Dag 10: Meer van Ohrid

Dag 11: Meer van Ohrid

Dag 12: Ohrid - Skopje via Tetovo

Dag 13: Vertrek Skopje

Sfeerafbeelding kosovo en macedonie reis

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Aankomst Skopje - Pristina - Milishevc

pristina dimsum reizen

U komt aan in de hoofdstad van Noord-Macedonië, Skopje. Hier haalt u de huurauto op waarna u richting Pristina, de hoofdstad van Kosovo rijdt. Kosovo was lang onderdeel van het Ottomaanse rijk, werd toen een autonome regio van Joegoslavië en later Servië en pas sinds 2008 – na bittere gevechten en NAVO-interventie in de jaren 90 – verklaarde Kosovo zich onafhankelijk van zijn Balkanbuur en werd het een zelfstandig land.  Het stadscentrum van Pristina wint geen schoonheidsprijs, maar heeft genoeg bezienswaardigheden en nog veel meer leuke restaurantjes en cafés. Het NEWBORN oorlogsmonument, gemaakt van 20.000 militaire medailles, is een bijzondere vorm van street-art en het herinnert aan de Joegoslavische oorlog van de jaren 90, waarna Pristina is herboren. Ieder jaar hebben de letters een ander uiterlijk. Na een bezoek aan Pristina (mede-afhankelijk van de vluchttijden), reist u verder naar de Albanese Alpen, waar u in een guesthouse in Milishevc overnacht. Hiervandaan gaat u de komende dagen wandelen.

Wandelen Milishevs - Rugova Vallei

rugova vallei kosovo dimsum reizen 2

Een lange, maar mooie wandeldag staat op het programma. U wandelt 16 kilometer (8 uur), waarbij u klimt naar 2150 meter. Hiervandaan prachtig zicht op de alpenweiden van Roshkodol, Milishevs en Prilep. Vervolgens begint de afdaling door de bossen naar de Rugova Vallei. U wandelt vervolgens door de vallei naar het dorpje Reka e Allages waar overnacht wordt in een sfeervolle berghut. Totale klimt u zo'n 860 meter en daalt u 1280 meter.

Rugova vallei

rugova vallei kosovo dimsum reizen 3

Een dag in de Rugova vallei. De Rugova vallei is ’s winters een skigebied en ’s zomers een fantastisch gebied voor outdoor-liefhebbers. Er zijn hier talloze opties om te bergbeklimmen en wandelen langs hoge bergmuren, mysterieuze grotten en mooie watervallen. Niet voor niets is dit een van de stops op de beroemde Peaks of the Balkan Trail, een meerdaagse wandeltocht door de Albanese Alpen door Kosovo, Albanië en Montenegro. Vandaag kunt u in de vallei gaan wandelen en met uw gastheer overleggen hoelang u de wandeling wilt maken.

Wandelen Rugova - Kuqishte

meer van kuqishte kosovo 2

Vandaag loopt u een deel van de Peaks of the Balkan trail, en gelijk een van de mooiste en zwaarste stukken. U loopt vanuit uw guesthouse in de Rugova vallei naar Kuqishte. Dit is 23 kilometer wandelen (zo'n 9 uur lopen), waarbij u 1250 meter klimt en 1140 meter daalt. Het is mogelijk om de wandeling minder zwaar te maken, door per auto naar Drelaj gebracht te worden, waarbij u de wandeling met 12 kilometer inkort.

Kuqishte - Peja

patriarchaat van peja kosovo dimsum reizen 3 2

's Ochtends nog een mooie wandeling van een uur of drie naar de bergmeren van Kuqishte.  Daarna rijdt u door de imponerende kloof van Rugova naar het stadje Peja. Vlak voor Peja maakt u een stop bij het klooster van het Patriarch van Peja, ook een Servisch heiligdom, en ook bedekt met prachtige fresco’s. Dit klooster ligt aan het begin van de Rugova canyon, een prachtig natuurgebied. Peja zelf is een prettige stad om te overnachten.

Peja - Velika Hoca via Decani en Gjakova

moskee van gjakova

Vandaag start uw tocht per huurauto en rijdt u naar Velika Hoca. Er zijn meerdere interessante stops onderweg. De eerste zijn de watervallen en grotten van Drin, iets buiten Peja.  Vervolgens a rijdt u verder richting het Visoki Decani klooster. Dit klooster, gebouwd in de 14e eeuw, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en beschikt over indrukwekkende schilderingen. Deze schilderingen zijn geïnspireerd op de Byzantijnse kunst, met als grootste inspiratiebron de kerk van Saint-Sauveur in Constantinopel. Volgende stop is Gjakova, Gjakova is een charmant stadje dat vroeger diende als handelscentrum op de route tussen Shkodra en Constantinopel. Toentertijd was Gjakova zelfs het meest ontwikkelde handelscentrum van de gehele Balkan. U vindt er allerlei ambachtelijke kraampjes waar u kennis kunt maken met oude ambachten die in West-Europa niet meer bestaan, zoals kleermakers gespecialiseerd in de “Plis” (een traditioneel Albanese hoed) en meubelmakers die “Diep” (houten wiegjes) maken. We kunnen een ontmoeting met één van de lokale ambachtslieden voor u regelen, ze laten u met veel plezier zien waar zij aan werken!In de oude bazaar van Gjakova zijn nu talloze koffietentjes, restaurants en cafeetjes gevestigd en er hangt een gezellige, artistieke sfeer.  U eindigt de dag in Velika Hoca, een Servische enclave in het hart van Kosovo. U overnacht hier bij een lokale familie die hier al sinds de 13e eeuw wijn produceert. Ze heten u hartelijk welkom en nemen u graag mee op een tour door hun wijngaarden. Ondertussen vertellen ze graag over dit kleine dorpje met maar liefst 12 orthodoxe kerken en over de geschiedenis van deze plek. Ze laten zien hoe hun leven in Velika Hoca eruit ziet en indien u het leuk vindt vertellen ze bovendien met liefde over de productie van hun lokale wijnen.  Tijdens het diner mag een proeverij met huisgemaakte wijnen en rakias natuurlijk niet ontbreken. Proost!

Velika Hoca- Prizren

prizren kosovo dimsum reizen 3

Na het ontbijt stapt u in de auto richting  Prizren, de culturele en historische hoofdstad van Kosovo. Bezoek hier het oude Ottomaanse centrum van de stad die wordt omgeven door berglandschappen. De geplaveide steegjes en de sfeervolle theehuizen in de oude bazaar geven Prizren een unieke Ottomaanse charme. In Prizren wordt elke religie gerespecteerd en u kunt vandaag de moskee van Sinan Pasha, de St. George's Orthodox Cathedral en de Catholic Cathedral of Our Lady of Perpetual Succour bezoeken. Breng 's middags een bezoekje aan het Prizren-fort met mooi uitzicht over de stad.

Prizren / wandelen Oshlak - Skopje

skopje noord macedonie dimsum 3

's Ochtends weer de mogelijkheid om te wandelen. Reis daarvoor naar het bergdorp Prevalla om vandaar door de bossen te wandelen tot een mooi uitzichtpunt. U kunt vervolgens verder wandelen naar de piek van Oshlak op 2212 meter. Na de afdaling lunchen in Prevalla en dan reist u door het Shar gebergte naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Het door aardbevingen geteisterde Skopje is de grootste stad van het land en grenst aan Kosovo en de Vardar-rivier. Het bestaat uit een oud en een nieuw stadsdeel en daartussen staat een oude brug die beide delen verbindt: de Stenen Brug met de naam Kameni Most. In het oude, islamitische deel vindt u een gezellige, oude Ottomaanse bazaar genaamd Baršija die beslist een bezoekje waard is. In het nieuwe stadsdeel vindt u het beroemde fort Tvrdina Kale. De nieuwe stad is de laatste jaren helemaal opgeknapt met pompeuze gebouwen en reusachtige standbeelden, veel van Alexander de Grote.

Skopje - Matka Canyon - Ohrid

matka canyon 2 3

Op slechts een klein stukje rijden van Skopje ligt Matka Canyon, één van de mooiste kloven in de omgeving. Het heldere, blauwgroene water stroomt door de rivier en de indrukwekkende, hoge kliffen zijn afwisselend kaal en dichtbegroeid. U kunt de kloof te voet of per boot verkennen. Er loopt een wandelpad tegen de kliffen aan en vanaf het pad heeft u een geweldig uitzicht over de kloof en het kraakheldere water. De beste manier om de kloof te ervaren is wat ons betreft per boot. Een boottocht door de Matka Canyon brengt u bovendien ook naar de grotten van Vrelo, die worden beschouwd als de diepste grotten ter wereld. Liefhebbers kunnen ook een kano huren om door de kloof te peddelen. Bij het begin van de kloof kan ook gezwommen worden. Vervolgens rijdt u door naar het Mavrovo Nationaal Park waar u kunt genieten van het weelderige landschap zoals het Mavrovo-meer en de Radika-kloof. Een van de hoogtepunten is een bezoek aan het klooster van St. Jovan Bigorski, gelegen hoog bovenin de kloof.Dit is een van de belangrijkste kloosters van het land en van binnen gedecoreerd met middeleeuwse fresco's.Bij de waterval van Duf kunt u een leuke wandeling van ongeveer twintig minuten maken. U komt dan uit bij het prachtig gelegen kleine dorpje Janche waar u lekker kunt eten in het dorpsrestaurant. Het bergdorpje Janche herbergt nog een aantal karakteristieke, traditionele woningen. U eindigt de dag vandaag in Ohrid. De stad Ohrid ligt hoog op de oever van het Ohrid-meer en het is één van de oudste Europese nederzettingen. De historische binnenstad wordt gekenmerkt door kleurrijke architectuur, eeuwenoude huizen en monumenten en talloze kerken en kloosters, en het is dan ook niet gek dat de stad is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  Het Ohrid-meer ten zuidwesten van de stad wordt omringd door groene bergen en indrukwekkende kliffen. Door deze sublieme combinatie van historisch erfgoed en fantastisch natuurgebied is een bezoek aan deze regio is volgens velen dan ook het hoogtepunt van een rondreis door Noord-Macedonië.

Meer van Ohrid

meer van ohrid noordmacedonie

Twee dagen heeft u om Ohrid en omgeving te ontdekken. U kunt het klooster van Saint Naum bezoeken, gelegen te midden van weelderig groen en gebouwd in de 10e eeuw n.Chr. Het is een oase van rust op de grens tussen Albanië en Macedonië. Maak ook zeker een fotostop bij het Bay of Bones Museum, een reconstructie van een prehistorisch paaldorp dat hier ooit gelegen moet hebben. Bij het klooster van Saint Naum is ook een prettig strand en dit is een heerlijke plek om even een plons te nemen in het meer.

Meer van Ohrid

Een extra dag aan het meervan Ohrid. Ook de moeite waard is een bezoek aan het kleine dorpje Trpejca, een authentiek vissersdorpje aan het water. U kunt hier een frisse duik in het meer maken en bovendien heerlijk lunchen.  Er zijn ook volop mogelijkheden om watersportactiviteiten te ondernemen. U kunt kayaken, duiken, paragliden of een relaxte boottocht maken over het meer.

Ohrid - Skopje via Tetovo

tetovo noordmacedonie

U keert weer terug naar Skopje. Onderweg is het aan te raden een stop te maken bij Tetovo. In Tetovo mag u de 15e eeuwse moskee van Sarena Dzamija zeker niet overslaan. De moskee is zowel van binnen als van buiten fraai beschilderd en het is één van de mooiste moskeeën in Macedonië. Doordat de moskee is ontwerpen door twee zussen heeft het een opvallend design met veel bloempatronen op binnen- en buitenkant van de muren.

Vertrek Skopje

U levert de huurauto in op de luchthaven en vertrekt weer vol herinneringen

De Reisroute

Onze keuze uit hotels in Noord-Macedonië

Onze Dimsum Noord-Macedonië reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

  • Kosovo, Peja, Hotel Dukagjini & Spa 5*

   Hotel Dukagjini is centraal gelegen in Peja, de oude bazaar met talloze winkels en souvenirs ligt op 300 meter van het hotel. Voor culturele activiteiten liggen het etnografische museum, het Qarshi Bayrakli moskee en de Pasha toren op 300 meter afstand van het hotel. De chic ingerichte accommodaties van het hotel beschikken allen over een televisie, balkon met zithoek en royale badkamer. Het hotel beschikt over gratis WiFi en voor zijn hotel gasten is er privéparkeergelegenheid beschikbaar. Het hotel is voorzien van overdekt zwembad, een stoombad en een fitnessruimte. In de drie restaurants van het hotel kunt u genieten van mediterrane schotels, zeebanket, Italiaanse en internationale gerechten. S'avonds kunt u naar de loungebar City Café gaan voor een drankje of klein hapje. 

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kosovo, Gracanica, Hotel Gracanica 3*

   Hotel Gracanica ligt op 500 meter van het centrum van Gracanica en op 8 km van Pristina. Het hotel is gelegen in een rustige buurt en de rivier ligt ook in de omgeving. Voor een bezoek aan Pristina vanuit Gracanica kunt u de bus pakken, die op 500 meter van het hotel vertrekken. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een bureau, een televisie en een eigen badkamer. Enkele kamers beschikken over een balkon of terras met uitzicht op de omliggende natuur. Wanneer u wilt relaxen met mooi weer, is er een buitenzwembad, waar u kunt genieten van de zon op een van de ligstoelen aan het zwembad. Wanneer u een dagje weg wilt kunt u een auto huren bij het hotel. Ook heeft het hotel een bar en een restaurant. 

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Kosovo, Prizren, Hotel Centrum 4*

   Hotel Centrum Prizren biedt accommodatie met gratis WiFi en airconditioning in alle kamers. Voor hotelgasten is er elke dag een ontbijtbuffet om de dag te starten. Het hotel ligt in het oude centrum van Prizren, met op 10 minuten loopafstand de Bogorodica Ljeviška-kerk, die beschermd wordt door UNESCO. In het centrum van de stad kunt u tochten boeken naar het Lidhja e Prizrenit en het fort Sahat. Bij het hotel kunt u gratis fietsen huren en het hotel beschikt over gratis privéparkeergelegenheid.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Noord-Macedonië, Ohrid, Robinson sunset Guest house

   Verscholen in het hart van het National Park Galichia, met de meest adembenemende sunsets over het meer van Ohrid ligt Robinson Guesthouse verscholen. De privékamers hebben een apart balkon en beschikken over airconditioning, een TV, koelkast en handdoeken. Elke kamer heeft zijn eigen badkamer. Als ontbijt worden zelfgemaakte Macedonische broodgerechten geserveerd en voor diner heeft bereidt de guesthouse family een heerlijke maaltijd. robinson Sunset beschikt over een prachtige grote tuin met diversiteit aan bloemen en planten.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Noord-Macedonië, Skopje, Premium Hotel 4*

   Hotel Premium ligt op 1,8 km van de Stenen Brug en ligt in een van de favoriete buurten van Skopje. Vanuit het hotel bent u zo bij de populaire bezienswaardigheden zoals het Macedonië-plein, Fort Kale, Saints Cyril en de Methodius Universiteit van Skopje. Ook ligt de dichtstbijzijnde internationale luchthaven op 16 km van het hotel. Bij het hotel kunt u genieten van een ontbijtbuffet en heeft u toegang tot een gemeenschappelijke lounge en een terras.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Geen comfortabele hotels beschikbaar voor deze rondreis

Excursies in Noord-Macedonië

Deze optionele excursies zijn met zorg door onze reisspecialisten uitgekozen om nog meer beleving aan uw reis toe te voegen.

Noord-Macedonië, Ohrid, Kajakken

 • € 75 per persoon

Noord-Macedonië, Ohrid, Kajakken

€ 75 per persoon

Ontdek de mooie natuur van Noord-Macedonië vanaf het water tijdens deze kajaktocht van een halve dag. Gedurende deze tour ontdekt u wat de prachtige natuur van het Meer van Ohrid te bieden heeft. Tijdens lunch kunt u een bezoek brengen aan het traditionele vissersdorpje Trpejca, om de lokale vers gevangen vis vanaf de barbecue te proeven. Geniet van het uitzicht tijdens deze tocht en neem een tussenstop in het Saint-Tropez van Macedonië.

Noord-Macedonië, Ohrid, Paragliding

 • € 90 per persoon

Noord-Macedonië, Ohrid, Paragliding

€ 90 per persoon

Maak een sprong vanaf 1400 of 1600 meter hoogte en ervaar Ohrid - zowel de stad als het grote meer - vanuit de lucht! U ziet tijdens de vlucht alle delen van het Ohrid Lake, zowel de Noord-Macedonische kant als de Albanese kant. U ontmoet de instructeur bij het afgesproken punt waar u uitgebreide uitleg en uw uitrusting ontvangt. U vliegt veilig samen met een zeer ervaren, professioneel paraglider (tandem-flight) dus het enige wat u hoeft te doen is genieten van het uitzicht terwijl u zich zo vrij voelt als een vogel! De totale excursie duurt ca. 2 uur, de vlucht zelf zo'n 15-20 minuten. 

Noord-Macedonië, Ohrid, Scuba-duiken

 • € 75 per persoon

Noord-Macedonië, Ohrid, Scuba-duiken

€ 75 per persoon

Meer Ohrid is de ideale plek om te gaan scuba duiken. Samen met uw instructeur verkent u het oudste en diepste meer van Europa. Tijdens het duiken ontdekt u het onderwater leven van Meer Ohrid en komt u de prachtig verschillende soorten vissen tegen. Duik 4 tot 6 meter diep en ervaar wat de onderwater wereld te bieden heeft. Ervaren duikers hebben de mogelijkheid om tot 40 meter diepte te duiken. Dit tegen een meerprijs. 

Bouwstenen

Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Noord-Macedonië uitbreiden met de volgende bouwstenen:

Reissom

Kosovo en Macedonië Actief Reis

13 dagen

vanaf €1395,-

Reissom vanaf € 1395,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:

 • accommodatie in Dimsum keuze hotels
 • privé transfer luchthaven Pristina Milishevc
 • huurauto dag 613
 • lunch en diner tijdens wandelen dag 25
 • diner in Velika Hoca met wijnproeverij
 • lokale simkaart


Het arrangement is exclusief:

 • internationale vlucht
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • tips en fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
 • optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
 • toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

Offerte aanvragen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube