Blog voor foodies in Wit-Rusland

Persoonlijk reisblog foodies in Wit-Rusland door Sarah

Reisblog voor foodies in Wit-Rusland

Voer voor Foodies: op bezoek bij de aardappeleters

De Wit-Russische keuken is nou niet per se erg populair in Nederland, maar het kent zeker wel een aantal heerlijke specialiteiten! De Wit-Russische keuken kent invloeden vanuit Azië, Rusland en de Kaukasus maar er zijn ook veel ‘moderne' gerechten te verkrijgen. Doordat de keuken een beetje een mengelmoesje is geworden tussen traditioneel en modern, kun je in Wit-Rusland erg gevarieerd eten.

Ondanks dat, zijn Belarussen echte aardappeleters. De basis van de Wit-Russische keuken wordt dan ook gevormd door aardappels. En deze worden in alle vormen en maten gegeten: gebakken, gekookt, gestoomd, gepureerd of gepoft en zelfs in soepgerechten kom je de aardappel tegen. Kortom: eenmaal in Wit-Rusland kom je er niet onderuit!
De mogelijkheden om te variëren met aardappels zijn eindeloos en men is over de jaren heen dan ook erg creatief geworden. In elk restaurant staat er dan ook wel een aardappelgerecht of snack op de menukaart.

Een van de meest populaire aardappelsnacks is Draniki – een mega simpele aardappelpannenkoek, gebakken in lekker veel olie en geserveerd met  zure room. Lekker in de kroeg met een glas bier (of lokaal gestookte wodka) of in een culinair restaurant met een goed glas wijn. Draniki dient als een soort basisgerecht: je kan het uitbreiden met wat je wilt. De Wit-Russen zijn voornamelijk gek op wilde champignons, courgette of pompoen  of varkensvlees, en allerlei variaties van deze lekkere Draniki zal je dan ook tegenkomen tijdens je reis door Wit-Rusland.

Recept Draniki
Draniki is erg simpel om te maken. Binnen een half uur staat deze snack dan ook op tafel. Wat heb je allemaal nodig?

Ingrediënten
15 aardappels
1 ui
2 eieren
1 teentje knoflook (dit mag altijd meer)
1 eetlepel karnemelk of zure room
2 – 3 eetlepels bloem
zout naar smaak
zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze:
Schil en rasp de rauwe aardappelen samen met de ui en knoflook tot een soort puree ontstaat. Giet het vocht af en voeg de karnemelk of zure room, de eieren en het bloem toe. Meng het geheel goed door elkaar. Doe vervolgens wat zonnebloemolie in een pan en schenk 4 à 5 eetlepels van het beslag in de pan. Zorg dat de aardappelpannenkoekjes ongeveer dezelfde grootte hebben. Bak tot dat de koeken goudbruin zijn aan beide kanten, op hoog vuur. Serveer de koekjes heet met wat zure room.

Doordat de pannenkoekjes als basis dienen, kan je er ook voor kiezen om door het beslag wat wilde champignons of geraspte courgette of pompoen te mengen.

Smakelijk!