Blog voor foodies in Rusland

Persoonlijk reisblog foodies in Rusland door Lilian

Reisblog voor foodies in Rusland

Voer voor foodies: het mysterie van de Beef Stroganoff

Het smakelijke overblijfsel van het Russische Tsarenrijk van weleer

In mijn zoektocht naar een nostalgisch recept voor comfort food, stuitte ik plotseling op het verhaal van de Beef Stroganoff. Mijn vader was vroeger al groot fan van dit recept, en daarom trok dit verhaal dan ook mijn nieuwsgierigheid.

Beef Stroganoff wordt over de hele wereld geserveerd en kent veel ‘creatieve’ varianten. Maar wat is nou de échte? Dus hier het doel van mij zoektocht!

De oorsprong van het recept van de Beef Stroganoff stamt uit Rusland (uiteraard) en is een smakelijke afstammeling van de immens rijke Stroganoff-familie. Deze familie, rijk geworden van handel en zoutwinning, doneerde fortuinen aan verschillende instellingen in Rusland en zij steunden de Russische machthebbers tussen de 16de en 20ste eeuw. Door deze steun en donaties verdienden zij adellijke titels, grond en andere privileges. Op het hoogtepunt van de Stroganoff-dynastie zorgden zij voor 1/5 van de belastingopbrengst van heel Rusland.

De winnaar van een kookcompetitie in 1890, Charles Briere, vond dat de naam van deze familie ook vaker genoemd mocht worden in de keuken en vernoemde daarom zijn winnende gerecht naar de Stroganoffs!

Het recept voor de Beef Stroganoff is simpel, maar erg smakelijk. Uiteindelijk heb ik hier onderstaand recept voor gevonden. Of ik hiermee de échte originele Beef Stroganoff heb ontdekt, betwijfel ik. Maar lekker is het wel!

Ingrediënten
·         2 eetlepels mosterd
·         1 middelgrote ui
·         1 1/2 pond rundvlees
·         125 ml zure room
·         2 eetlepels olie
·         Zout en peper
·         25 gr boter
·         1 eetlepel bloem
·         250 ml rundvlees bouillon

Bereiding
Snij het vlees in reepjes en bestrooi dit met een beetje peper en zout. Bak deze in de olie in de pan lichtbruin (ongeveer 2 minuten). Haal het vlees uit de pan en leg het weg om te bewaren. Doe dan de boter in de pan en bak hierin de ui totdat ook die een mooi bruin kleurtje krijgt. Gooi de bloem erbij en blijf omscheppen zodat het niet gaat klonteren en mooi zacht wordt. Daarna kan de bouillon erbij. Laat het geheel zachtjes pruttelen zodat de bloem zijn werk kan doen (ongeveer 10 minuten). Daarna kan de mosterd en zure room erbij voor de smaak. Uiteindelijk voeg je ook de biefstukreepjes toe en laat je alles nog even lekker sudderen (2 minuten).

Ook lekker:
Champignons, paprika of tomatenpuree erbij. Dit bak je dan samen met de uien.

Door: Lilian Rijksen, ondersteunend reisspecialist bij Dimsum reizen (september 2018)

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Benieuwd naar onze maandelijkse reistips?