Blog voor foodies in Oekraïne

Persoonlijk reisblog foodies in Oekraïne door Lilian

Reisblog voor foodies in Oekraïne

Voer voor foodies: De Krokante jas van de Kip uit Kiev

Wees gewaarschuwd! Het eten van dit smakelijke gerecht is alleen geschikt voor de ware durfal onder ons die niet bang zijn een straal gloeiend hete kruidenboter te moeten ontwijken. Daarnaast kunnen de vlijmscherpe cocktailprikkers veel schade aanrichten aan uw tandvlees. Lees daarom onderstaande beschrijving en recept nauwkeurig door!

De Krokante jas van de Kip uit Kiev vindt zijn oorsprong bij een banket ter ere van de thuiskomst van de Oekraïense delegatie. Een echt culinair hoogstandje is het niet, maar het laat toch de meeste foodie-harten sneller kloppen vanwege zijn ‘Krokant van buiten-Zacht van binnen’-karakter. De Krokante Jas van de Kip van Kiev is gevuld met zachte kip die smeuïg wordt gehouden door het  smeltende-kruidenboter-hart.

Ingrediënten 4 personen (na recept van Smulweb.nl)
·         2 grote dubbele kipfilets.
·         50 gram roomboter.
·         1 teen knoflook (door de knijper of heel fijn gesneden).
·         1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt.
·         paar druppels citroensap.
·         50 gram bloem.
·         Zout, Peper.
·         1 losgeklopt ei.
·         100 gram paneermeel (of gebruik vers broodkruim).
·         Frituurvet /olie.

Voorbereiding
·         Snijd de kipfilets doormidden zodat er 4 stukken ontstaan.
·         Neem plasticfolie, leg het vlees ertussen en sla het voorzichtig plat (met bijvoorbeeld een deegroller)zodat ze ongeveer dubbel zo groot worden.
·         Leg de kip-afgedekt- in de koelkast.
·         Roer de boter zacht, voeg al roerende de knoflook, peterselie en citroensap toe. ·         Leg de boter op plastic folie en maak er een rolletje van.
·         Leg in de koelkast zodat het hard kan worden.

Bereidingswijze
·         Doe de bloem, het ei en paneermeel in aparte kommetjes.
·         Meng wat peper en zout en/of eventueel wat andere kruiden door de bloem
·         Nadat de boter hard is geworden verdeel je het in 4 gelijke delen.
·         Plaats de porties in het midden van de kip (kalkoen of schnitzel) en vouw het vlees eromheen.
·         Zorg dat de boter goed verpakt zit.
·         Steek het vast met een prikker.
·         Wentel het "pakketje" eerst door de (gekruide)bloem , dan door het ei, dan door het kruim. Herhaal de twee laatste handelingen om er zeker van te zijn dat de pakjes goed "verzegeld" zijn.
·         Verhit frituurvet of olie op 180°C. Frituur de pakjes voor 7-10 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Dunne schnitzels hebben korter nodig anders worden ze taai.
·         Als je niet wilt frituren dan braad je de stukken gevuld vlees in de koekenpan voor ± 8-10 minuten, ( ligt aan de dikte van het vlees).
·         Garneer eventueel met schijfjes citroen.

Door: Lilian Rijksen, ondersteunend reisspecialist bij Dimsum reizen (augustus 2018)