Foodies Blog | Blog voor foodies in Iran
Persoonlijk reisblog foodies in Iran door onze Iran reisspecialisten
Voer voor foodies: Een knalgele en ijskoude smaaksensatie in Isfahan!
In Iran, ‘het land van de saffraan’ kun je verwachten dat dit luxe kleurrijke kruid op
vele manieren wordt gebruikt in de lokale keuken. Het wordt in vele
vleesgerechten en zelfs door drankjes verwerkt. Tijdens een warme middag in
Isfahan brachten we een bezoek aan het
wereldberoemde Abassi Hotel, dit indrukwekkende complex werd gebouwd in de
tijd van koning Sultan Husayn, zo’n 300 jaar geleden. Het is als traditionele karavanserai gebouwd en is
zo schitterend dat het zelfs als decor heeft gediend voor vele films! Dit is
misschien wel één van de mooiste hotels in heel Azië, het vriendelijke personeel wijst je daar graag
op dat dat zo is.
In de tropische binnentuin zaten vele groepjes mensen gezellig op het terras heerlijk uitziende ijscoupes te eten, met knalgeel ijs! Dat zag er natuurlijk meer dan uitnodigend uit. Lang hoefde ik er niet over na te denken voor ik deze grootse ijscoupe zelf voor m’n neus had staan. En wat bleek toen ik een hap nam, het was geen ‘gewoon’ Iraans pistache ijs zoals ik eerder had gegeten, maar er zat zelfs saffraan in! Het ijs bevat de typische Iraanse ingrediënten zoals échte saffraan, rozenwater en pistachenootjes, die zorgen voor een unieke smaaksensatie! Verrukkelijk zoet, maar toch ook met een hartige bite door de pistachenootjes én natuurlijk verfrissend!
Dit Perzische ijs wordt ook wel ‘Bastani’ genoemd, dat in het Farsi letterlijk ijs betekent. Dus zin in een speciale ijscoupe in Iran met een verrassende smaak? Ga dan lekker smullen van dit vrolijke saffraan ijs! Ik kan u verzekeren dat het niet bij één keer een ijscoupe blijft!
Zelf eens Saffraan IJs kopen in Nederland, kijk dan op deze website van Silkroad Icecream
Recept Saffraan ijs
Zelfs zonder ijsmachine kun je dit smakelijke dessert thuis namaken, lees hieronder het recept en de benodigde ingrediënten.
Ingrediënten:
250 ml volle melk
200 ml slagroom
110 gr (basterd) suiker
3 eierdooiers
1 tl saffraan
2,5 el rozenwater
Bereidingswijze:
In een steelpannetje schenk je de melk, slagroom en de saffraan, laat dit
eerst minstens een half uur trekken. Vervolgens breng je het mengsel aan de
kook. Zodra het kookt, haal dan het pannetje van het vuur en voeg het
rozenwater toe. Klop ondertussen in een kom de eierdooiers met suiker luchtig
door. Hierna schenk je het warme melk-mengsel bij de eieren, blijf ondertussen doorkloppen.
Nadat alles keurig is vermengd, giet het mengsel terug in de
pan en breng het al roerend op een temperatuur van +/- 85 graden, dus niet aan
de kook! Uiteindelijk zul je merken dat het mengsel wat dikker gaat worden door
het kloppen, dan is het klaar!
Laat het mengsel afkoelen in een aparte schaal. Indien je
een ijsmachine hebt, kun je het mengsel hierna door de machine draaien. Mocht
je deze niet hebben, schenk dan een bakje vol en zet het in de vriezer. Het is
dan wel belangrijk om de eerste uren het mengsel, om het uur, even om te
scheppen en terug in de vriezer te zetten. Hierna wachten tot het ijs volledig
bevroren is.
Bij het serveren kun je nog stukjes gemalen pistachenootjes naar
wens toevoegen om het helemaal op z’n Iraans af te maken! Smullen maar!
Rosalie, augustus 2018
Ontvang onze nieuwsbrief
Cookies en privacy
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.