Mindful op reis

Even ontspannen en ‘unpluggen’, even een rustpunt in de reis om alles goed op je te laten inwerken. Wij vinden het een onmisbaar onderdeel van een rondreis en een welkome afwisseling op bijvoorbeeld een flinke bergwandeling of intensieve fietstocht. Deze rustpunten hebben wij in ons aanbod gekenmerkt met ons MINDFUL-label. 

Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie en massages. Maar ook wellness-resorts of een langer verblijf op een bijzondere, rustige plek in de natuur zónder activiteiten. Op deze pagina introduceren we enkele voorbeelden van deze MINDFUL-elementen in ons aanbod. 

Japan: laat u ingraven in het helende zand van Ibusuki

U heeft het vroeger vast ook gedaan: iemand (of jezelf) lekker laten ingraven onder het warme zand op het strand. Heerlijk toch? Het Ibusuki strand bij Kagoshima, op het zuidelijke eiland Kyushu, wordt om deze reden al meer dan 300 jaar bezocht door Japanners. Hier ligt dan ook geen 'gewoon' zand, maar zand met een helende werking. Aan de overkant van het strand ligt de Kaimondake-vulkaan. Hierdoor zit het zand boordevol mineralen en is het zand erg warm. De combinatie van deze mineralen, de warmte van het zand en het gewicht hebben een bewezen helende werking. Ervaar het zelf en kom als herboren thuis!

Lees hier meer over deze excursie
Goed te combineren met een bezoek aan Yakushima eiland

Nepal: Kathmandu vallei yoga retreat

Wat is er ontspannender dan een dagje yoga op een rustige plek in de natuur? Op veilige afstand van de drukte en hectiek van Kathmandu ligt het boeddhistische klooster van Neydo Tashi Choeling, omgeven door rustgevende landerijen. In het klooster - dat in 2006 werd gebouwd - wonen en studeren zo'n 200 monniken. De nadruk van de cursussen die hier worden gegeven ligt op korte meditatie-sessies en Pranamaya yoga. Tijdens uw verblijf volgt u een hele dag (of langer indien u dat wilt) een goed begeleide yoga-cursus en krijgt u een kijkje in het leven van de monniken. Een heel fijne afsluiter van uw reis, in het bijzonder wanneer u ook een intensieve meerdaagse bergtrekking in Nepal hebt gemaakt.

Vind hier de bouwsteen Yoga retreat in Kathmandu Vallei

Bhutan: Relaxen in een luxe resort in de Himalaya

In Bhutan komt de actieve reiziger zeker aan zijn of haar trekken: hiken, fietsen, paardrijden en zelfs boogschieten, het kan er allemaal. Nachtje in een homestay? Verwacht hier geen comfort; wel een ervaring om nooit te vergeten. Maar gelegenheid om even op te laden is er ook. Een fijne manier om uw rondreis in Bhutan te starten of te eindigen. Het comfortabele Naksel Boutique Resort is gelegen op een heuvel aan de rand van de Paro-vallei en kijkt uit op het Tijgernest Klooster en de besneeuwde top van de Chomolhari berg. Een ideale uitvalsbasis om een paar dagen even te ontspannen in de gezellige bar, de traditionele Bhutanese sauna en de sfeervolle spa. Zin om erop uit te gaan? Vanuit het resort kunt u mooie wandelingen in de vallei maken of te fiets op pad.

Vind hier de bouwsteen Relaxen in Bhutan

China: Plekken met een Ziel

Bent u op zoek naar een heerlijke, rustige plek op het Chinese platteland, dan is dit ons antwoord. In deze eco-lodges avant la lettre maakt u contact met dorpsbewoners, weg van de massa. Het lijkt onmogelijk in China, maar wij hebben drie mooie initiatieven gevonden ingericht door mensen met een hart voor de omgeving en de lokale bevolking. Het zijn plekken die volledig worden beheerd en verzorgd door de dorpsbewoners zelf. U wordt opgenomen in het lokale dorpsleven en u kunt bijvoorbeeld mee gaan vissen, oogsten of samen tofu maken. Bovendien is er volop ruimte om helemaal uw eigen gang te gaan: een goed boek lezen bij het huis, erop uit trekken om te gaan bergwandelen en fotograferen, een frisse duik nemen in de rivier..

Het voedsel en het drinken komt zo ver mogelijk uit eigen tuin van de dorpsbewoners, het huis wordt zo milieuvriendelijk mogelijk ingericht en onderhouden. De activiteiten die u onderneemt worden verzorgd door de dorpsbewoners die u ook zelf direct betaalt. Zo heeft iedereen plezier en profijt van uw verblijf, op een eerlijke en eenvoudige manier zonder inmenging van grote ondernemers of Chinese overheden. Zo blijft toerisme letterlijk dicht bij de bron en is het met recht eco-toerisme te noemen.

Vind hier de bouwsteen Plekken met een Ziel
Foto's dorpje Langshi 
Foto's dorpje Laozhai
Foto's dorpje Shiyanping

Kirgizstan: Chillen in Kirgiese warmwaterbronnen

Een heerlijke, ontspannen ervaring is het om te wandelen in de gezonde berglucht van Tien Shan. Groene valleien, klaterende beekjes, naaldwouden en besneeuwde bergpieken,  overal om u heen! En als kers op de taart: beloon uzelf aan het eind van zo'n mooie dagwandeling met een rustmomentje in één van van de warmwaterbronnen aan het eind van de route. Het kan allemaal, in de vallei van Altyn Arashan.

De vallei ligt op een uur of twee rijden van Karakol. De weg er naar toe is erg slecht, een ritje met een ouderwetse Sovjet legertruck is de spectaculairste manier om er te komen. Tip: ga ook op zoek naar verborgen warmwaterbronnen, sommige zitten verstopt in rotswanden met uitzicht op de rivier!

Lees hier meer over deze excursie

Vietnam: Rustpunt Tam Coc Eco Resort

Wilt u even een rustpunt op uw reis door Vietnam? Kies dan voor enkele nachten in het Tam Coc Eco Resort, gelegen ver weg van alle drukte; te midden van de rijstvelden. Het resort is gebouwd in de traditionele stijl van de Tonkin boeren en wordt omgeven door tuinen en boomgaarden. Dit resort in Tam Coc ligt op twee uur rijden van Hanoi en vlakbij het treinstation van Ninh Binh, vanuit de stad zit u dus relatief snel in de rust van Tam Coc. Het resort bestaat uit slechts 8 bungalows met uitzicht op rijstvelden en karstpieken, inclusief zwembad met 'Zen Area'. Het resort is grotendeels zelfvoorzienend, m.n. dankzij de grote tuin van mr. Hieu, waar o.a. aubergine, jackfruit, papaya, spinazie en vele kruiden groeien. Geniet van de gastvrijheid, de prachtige omgeving, en gastronomische lekkernijen uit de Vietnamese keuken tijdens een verblijf in dit heerlijke Eco Resort.

Lees hier meer over het Tam Coc Eco Resort

India: Relaxen in de Himalaya

Zoek de rust en verkoeling in de uitlopers van de Himalaya. Een nachttrein verwijderd van Delhi ligt een van de mooiste, maar ook onbekendste gebieden van de Himalaya. Reis mee naar Kumaon in de regio Uttarakhand. In Kumaon vindt u een prachtig heuvellandschap met uitzicht op de besneeuwde pieken van de Himalaya. U overnacht in het hillstation Almora. Rondom Almora maakt u een prachtige village trek door de omgeving van bossen en valleien, langs dorpjes en tempels. U overnacht in een heerlijk resort in Almora waar u helemaal tot rust komt. Geniet van het prachtige uitzicht, het heerlijke eten en de vele vogels in de tuin van het resort.

Lees hier meer over 'Relaxen in de Himalaya'

Indonesië: Yoga en Meditatie op Bali

Wat ons betreft hoort kunstenaarsdorpje Ubud tot een van de leukste plekjes op Bali. Nog leuker, veel mooier en vele malen rustiger is echter Tegallalang, gelegen op slechts 20 minuten rijden vanaf Ubud. Tegallalang staat bekend om zijn adembenemende rijstterrassen en ongerepte natuur. Bali is wellicht 's werelds meest toonaangevende bestemming als het aankomt op Yoga en meditatie retraites. Wij konden ons dan ook geen betere plaats bedenken voor een Yoga, Meditatie en Ayurveda reis dan Tegallalang.
Hier overnacht u in het door ons met zorg uitgekozen Wellness retreat Bagus Juti en staat elke dag in het teken van Zen worden, ontstressen en één worden met moeder natuur, eigen lichaam en ziel.

Het Bagus Juti is gelegen tussen weelderige bossen ergens in de bergen rondom Tegallangang en Ubud. De Retreat bestaat uit enkel 8 luxe spa villa's die elk beschikken over hun eigen spa-faciliteiten en 12 villa's met kamer hoge ramen met waanzinnige uitzichten over de bossen en bergtoppen. Elke dag kunt u Yoga -en meditatie klassen volgen en Ayurvedische behandelingen nemen die geïnspireerd zijn op traditionele Aziatische genezing. Geniet dagelijks van verse maaltijden bereidt met producten uit eigen moestuin. Na een verblijf in het rustgevende Bagis Juti bent u gegarandeerd weer helemaal opgeladen!

Lees hier meer over Yoga en Meditatie op Bali

Zuid-Korea: Verblijven in een boeddhistische tempel

Stilte op reis verrijkt. Een reis naar Zuid-Korea is eigenlijk niet compleet zonder een verblijf in een boeddhistische tempel. Het is nog niet zo lang mogelijk dat je mee mag lopen met de monniken in een verblijf waar ze mediteren, studeren en de tempeleigendommen op devote wijze bewaren. Het wordt populair onder Zuid-Koreanen zelf en buitenlanders en op tijd een plaatsje reserveren is mede daarom een must. De Monniken heten u van harte welkom en delen graag dat wat ze lief is. Tijdens uw verblijf kunt u leren mediteren, komt u meer te weten over de tempeletiquette, zult u nauw in contact komen met de monniken en leert u meer over de verschillende boeddhistische stromingen in Zuid-Korea. Wij zijn best trots op het feit dat we er in geslaagd zijn maar liefst acht verschillende tempelverblijven te kunnen aanbieden: allemaal net even anders.

U vindt hier een volledig overzicht van alle tempelstays in ons Zuid-Korea aanbod
Bekijk hier het fotoalbum van collega Sarah tijdens haar verblijf in de Woljeongsa tempel

Georgië: Plekken met een Ziel

Nieuw! Zoekt u naar een rustige plek op het Georgische platteland in de wijnregio Kakhetië, dan zijn deze eco-homestays in het dorpje Leliani ons best-kept-secret-antwoord

Tamulla en haar gezin heten u van harte welkom in haar huis in Leliani, vlakbij de stad Signaghi. Samen de moestuin in, dumplings maken, brood bakken, koe melken, druiven oogsten, wijn maken en opdrinken. En zo vrienden maken voor het leven! Naast Tamulla zijn er nog vier andere vrouwen die hun familiehuis voor u open zetten. Deze families - net als de meeste gezinnen in dit dorp - zijn zo goed als zelfvoorzienend en leven van hun moestuin, boomgaard en soms kleinvee. We stellen ze graag aan u voor. De vijf gezinnen worden begeleid door een kleine NGO die kantoor houdt midden in het dorp.

Lees hier meer over deze Plek met een Ziel op het Georgische platteland

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media