Foodies blog | Blog voor foodies in China

Persoonlijk reisblog foodies in China door onze China reisspecialisten

Blog voor Foodies in China

Voer voor Foodies: Brandje blussen in mijn mond in Chengdu!

Bij een bezoek aan de Sichuan provincie moet u de welbekende Sichuan Hotpot proberen. Dit kan uitstekend in de gezellige stad Chengdu. Deze fondue soep heeft zijn naam te danken aan de ontelbare rode pepers die door dit goedje gaan. Het eten van deze soep is een heel sociaal gebeuren in China, vrienden en families komen bij elkaar en maken er een gezellige avond van! Het is een vergelijkbare activiteit met hoe wij in Nederland gaan gourmetten.   

De hotpot soep wordt eigenlijk door heel China gegeten en ook in andere landen in Azië zoals Cambodja en Japan is dit een bekend gerecht. Iedere streek/land geeft weer z’n eigen draai aan de soep door de kruiden en ingrediënten. In de provincie Sichuan houden ze wel van een pittige bite en kijken ze niet op van een pepertje meer of minder! Voor de gemiddelde Nederlander die niet zo'n held is in pittig eten zoals de Chinezen, ziet de inhoud van de hotpot pan er haast angstaanjagend uit! Een rode borrelende hete soep waar vele rode pepers door drijven.. van het kijken hiernaar krijg je het al warm!  

Toch vond ik het wel een uitdaging om deze heerlijke lekkernij te proberen. Na wat rondgelopen te hebben in de levendige wijk bij het Wenshu klooster vond ik een hip hotpot restaurantje. Ik was de eerste klant, keurig op een Nederlands tijdstip van 17:30 uur. Via Google Translate legde ik de ober uit dat ik graag Hotpot wilde proberen, maar met iets minder pepers dan de gebruikelijke versie. Eerst maakte ik een keuze uit de véle stokjes met vlees, vis of groente, deze gaan de soep in om gaar te koken. Vervolgens de keuze uit het type noodle en dipsausje hiervoor. Dit sausje is een smakelijke mix van olie, azijn, uitjes en verschillende kruiden werd voor mij klaargemaakt om straks m’n noodles door heen te dippen. Ook was er nog een selectie van verschillende bloedsoorten in gelei, bijvoorbeeld eend of varken, maar hier bedankte ik vriendelijk voor.  

Daar ging ik dan, mijn pan met soep ging aan en de soep ging langzaam warm borrelen. Zodra het op juiste temperatuur was kon ik beginnen m’n stokjes gaar te laten koken. Nadat ook de noodles gaar waren schepte ik met een grote lepel mijn kommetje vol met deze heerlijk geurende soep met noodles! Het was super lekker! Uiteraard wel pittig, maar mijn maag kon het wel handelen. Ik had namelijk de ‘light’ versie qua soep gekregen, een heerlijk gekruide bouillon met tomaat en uien. Toch was ik wel blij met het warme water dat ik had gekregen om mijn mond te ‘blussen’, want zo pittig eet ik normaal gesproken niet. Na heerlijk gesmuld te hebben bracht ik mijn lege stokjes waar eerst het vlees aanzat naar de weegschaal, enkel voor dat gewicht hoefde ik te betalen.

Benieuwd hoe het eruit zag? Bekijk dan het filmpje van Dimsummer Rosalie in Chengdu:

Recept Sichuan Hotpot

Hotpot kun je ook lekker thuis maken en je kunt er geheel je eigen draai aan geven! Lees hieronder de benodigde ingrediënten en bereidingswijze.

Ingrediënten & benodigdheden hotpot:
Een pan met (gas/ elektrische) brander om warm te houden
- Lange satéprikkers
- Fonduenetje / of grote opscheplepel
- Rode pepers
- Chinese noodles
- Kant-en-klare bouillon van de toko (of maak het zelf)
- Dun gesneden vlees/vis/tofu naar wens zoals rundvlees, buikspek, rauwe garnalen, inktvis, kippendij
- Dun gesneden groentes zoals wortels, champions naar wens
- Sausjes om te dippen mix bijvoorbeeld: Chinese BBQ saus of Hoisin saus, met chiliolie, sojasaus, koriander en fijngesneden bosui

Bereidingswijze:

Maak de bouillon klaar in de pan, als je het lekker vindt kun je ook nog extra plakjes tomaat of gekookt ei aan de bouillon toevoegen om het helemaal op smaak te brengen. Voor de echte liefhebber van pittig eten, voeg je daarna de rode pepers toe aan de soep zoveel je wenst, laat dat eerst even een tijdje koken en intrekken. Als je niet van heel pittig houdt kan je natuurlijk ook een paar kleine stukjes rode peper toevoegen om het niet te heet te maken. Vervolgens zet je de fonduepan op de warmhoud brander / plaat en kan het smullen beginnen! Je prikt de ingrediënten aan de lange satéprikkers en laat deze in de pan gaarkoken. De noodles gooi je in de soep en roer ze door tot ze gaar zijn. Hào chī!

Rosalie, augustus 2018