Persoonlijke reistips voor vakantie in China | Dimsum Reizen

Persoonlijke reizigerservaringen met een vakantie door China

Persoonlijke reistips

Op deze pagina vindt u een aantal persoonlijke tips van onze medewerkers. Zij hebben allemaal regelmatig in China gereisd en weten natuurlijk waar de indrukwekkendste dorpjes te vinden zijn, de mooiste landschappen, de meest fantastische routes, de leukste hotels en het lekkerste eten.

Aflevering 1: Maurice 3OPReis in Shanghai 2017 mede georganiseerd door Dimsum Reizen!

 
Aflevering 2: Maurice - Qufu & Mount Tai

 

Aflevering 3opreis Maurice: Ordos Spookstad in Binnen-Mongolie, het Hangende Klooster bij Datong en slapen op de muur

Per supersnelle trein door China

Een zachte, ruime stoel, flink veel beenruimte en een stewardess die om te zoveel tijd langs komt met een karretje vol drankjes en snacks. Onderuit in de stoel, muziekje op en even lekker niks doen terwijl de Chinese steden en landschappen aan je voorbij flitsen. Reizen met de sneltrein in China is zeer comfortabel en zeker een aanrader!   

De afgelopen tijd heeft China een gigantisch netwerk van hogesnelheidstreinen uit de grond gestampt. Binnen 5 uur reis je met de trein van Beijing naar Shanghai (1300 km), binnen 3 uur van Guilin naar Guangzhou (500 km) en binnen 5 uur van Xi’an naar Beijing (1100 km)! In totaal ligt er in China voor zo’n 22.000 km aan hogesnelheids-routes. Dat is meer dan alle hogesnelheidsroutes in de rest van de wereld bij elkaar!   

De hogesnelheidstreinen in China zijn niet alleen flitsend snel, ook zijn ze veilig, schoon, punctueel, en bieden ze een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief voor binnenlandse vluchten. Bovendien zie je zo ook nog eens wat onderweg!  

Overtuigd van alle voordelen? Wij blijven goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe trein-mogelijkheden en helpen u graag met uw (trein-)reis door China!

Onbekend Yunnan : Yuanyang Rijstterassen in Honghe district

Rond Yuanyang zie je de meer dan fascinerende terrasbouw van het Hani Volk. Als je er bij staat voelt het haast onwerkelijk; de kleine terrassen gevuld met water lijken op spiegeltjes die samen een kunstwerk vormen waar de kunstenaar precies de juiste balans heeft weten te vinden tussen lijnen en licht!
Ik moest bij zonsondergang echt even in mijn arm knijpen, zo onwerkelijk mooi vond ik het. De vele kleuren tussen oranje en rood weerspiegelen in het water van de verschillende afgekaderde landjes.
Ik heb overdag trouwens mijn ogen uitgekeken op de verschillende dorpsmarkten die ik bezocht. Hier dragen de bergvolkeren nog hun traditionele geborduurde kleding. Hun haardracht is regelmatig zo bijzonder dat ik me verwonderd heb hoe iemand zo iets heeft kunnen bedenken. Vrouwen met kaalgeschoren hoofden en een rood puntmutsje op. Vrouwen met een ingewikkelde wrong met daarop een zilveren gevlochten doojse wat ik niet anders benoemen kan dan een zilveren botervlootje. En bij al deze pracht dacht ik steeds; hoelang zullen deze mensen zich nog zo kleden en hun unieke cultuur in stand kunnen houden? Is het een kwestie van een paar jaar of een paar decennia?

Christel van Bree

Eettips in China

Beijing
South Silk Road (Yunnan keuken) (volgens Christel)
Ik keek wel even raar op toen ik door de deur stapte van een spiksplinternieuw wit complex in New Soho en oog in oog stond met een zwemmer inclusief badmuts die net het water in wilde springen. Ik dacht in de warme sfeer van een restaurant terecht te komen maar bevond me onverwachts in een sportcomplex! Maar dat is New Soho, alle facetten van het moderne leven in een: werken, wonen en ontspannen bij elkaar. Eenmaal langs het zwembad gelopen voelde het al snel wat meer als een restaurant. Of in ieder geval als een cultuurcomplex. Het complex bleek van de bekende moderne Chinese kunstenaar Fang Lijun te zijn, een levensgroot schilderij van zijn hand hing aan de wand en kunstboeken met replica’s van zijn werk waren er, gesigneerd door de schilder zelf, te koop. Het restaurant eenmaal binnen deed mijn hart toch echt even opspringen. Levensgrote moderne kunstwerken aan de muur, een superhip decor en ook opvallend was dat het hele gebeuren zich op een glazen vloer afspeelde. Dat voelde toch een beetje onzeker, alsof ik in het scheve huisje van Fantasialand stond. Het interieur is dus prikkelend, het eten moet wel beroerd zijn, dacht ik argwanend. Maar eenmaal met de stokjes aan de mond, viel ik van de ene verrassing in de ander.
De minder bekende etnische Yunnan keuken met de meest uiteenlopende gerechten en onbekende ingrediënten als harde kaas, ananasrijst, rare wortels en opgebonden kikkertjes proefde zeer exotisch in het moderne Beijing. Het opvallende contrast tussen de traditionele Yunnan gerechten en het superhippe moderne interieur maakte mijn avond tot een groot succes! (reserveren aan te raden!)
Adres: 3rd Floor, Bldg. D, SohoNew Town, 88 Jianguo Lu, Chaoyang (661 5515) Metro Dawanglu

Shanghai
Bar Rouge (volgens Wim)
Via een uiterst kunstzinnige lift stijg ik omhoog in een van de koloniale gebouwen aan de Bund, in Shanghai. Als ik uitstap lijkt het niet alleen of ik letterlijk omhoog ben gegaan, maar ook vooruit in tijd. Terwijl de Bund nog steeds de sfeer van het Shanghai van de jaren’20 uitademt, stap ik hier een bar binnen die zich midden in de 21e eeuw bevindt. Vanuit het terras heb ik een waanzinnig uitzicht op Shanghai ‘by night’, de neonlichten van Pudong met z’n futuristische skyline staren me tegemoet. In de duister verlichte bar zelf staren uitvergrote portretten van Chinese schonen me aan. Achter de bar staat een cocktailkunstenaar te toveren met glazen en flessen. Trendy muziek klinkt door de luidsprekers. Is dit nog wel het China waar de uitgaansgelegenheden door tl-lampen worden verlicht, waar de vloer bezaaid is met vuil en grote flessen bier de tafel vullen. Nee; dit is Bar Rouge inShanghai, the place to be in ‘s werelds meest trendy stad.

Chengdu
Snackstreet
Naast de Wuhou Tempel ligt Snack Street, een naam die niet echt onmiddellijk doet watertanden. Ondanks de vele (vooral overseas Chinese) toeristen is het toch erg leuk om daar te gaan eten, vooral met kinderen. Een lange aaneengesloten rij van eetstalletjes zorgt voor heel veel keuze. Je kunt er kleine snacks kopen, maar ook noedel gerechten, stokjes met watermeloen, dumplings, tofu met overheerlijke pittige saus etc. De favoriet van onze kinderen was kleefrijst in een echte bamboestok. De bamboestok is nog dicht als je hem komt bestellen en ter plekken klieven ze hem voor je doormidden zodat je gemakkelijk bij de kleefrijst met groenten kunt. Voor de eetstalletjes staan overal picknick tafels waar iedereen door elkaar aanschuift. Zo heb je nog eens een leuk gesprek met Chinezen uit Londen of New York, die ‘mainland’ China net zo verbazend vinden als wij.

Bezoek de omgeving van Dali

Dali is een gezellig plaatsje in Yunnan en een aangename stop in veel reisprogramma's. Gaat u ook naar Dali, maakt u dan ook zeker van de gelegenheid gebruik om te zien wat de omgeving van Dali voor moois te bieden heeft. Dali zelf is inmiddels een toeristische trekpleister die haar charme toch wel verloren heeft, terwijl er ontzettend veel moois op u ligt te wachten dat u zelfs in één dag vanuit Dail kunt bezoeken. Ga bijvoorbeeld via de schitterende bergroute naar Weibaoshan: één van China's heilige Taoistische bergen, waar u verschillende tempels kunt bezoeken die door de lokale bevolking worden onderhouden. Of ga naar Weishan, een klein, slaperig dorpje waar u het alledaagse straatleven van dichtbij kunt ervaren terwijl u door de stoffige straatjes slentert. Vrouwen zitten langs de kant van de weg hun groenten te verkopen, mannen roken hun pijp terwijl ze eindeloos potjes schaak spelen, in de oude en ingezakte huisjes en winkeltjes ziet u de lokale bewoners naar de kapper gaan, boodschapjes doen of gewoon een krantje lezen. Ook de moeite waard vanuit Dali is Donglianhua, een traditioneel Hui moslimdorpje op de oude theeroute. De Hui stammen af van het Mongoolse leger, dat Yunnan in de 13e eeuw n.Chr. veroverde. In Donglianhua kunt u zigzaggend door de smalle straatjes het plaatsje verkennen, totdat u uitkomt bij de grote, indrukwekkende moskee in Chinese stijl. 

Lucy Kilkens

Op visite bij een Chinese familie thuis

Op reis in China zul je merken dat de Chinezen erg nieuwsgierig naar je zijn en van alles van je willen weten. Maar andersom is dat vast hetzelfde! Een bijzondere manier om wat meer te weten te komen over de Chinese cultuur is door een bezoekje te brengen aan een Chinese familie thuis. Een aanrader! In Yangshuo woont bijvoorbeeld Peter Guan met zijn gezin op het platteland in Yangshuo en hij vindt het erg leuk om buitenlandse gasten te ontmoeten. Zijn moeder van 64 jaar oud woont ook bij hen in huis. Peters vrouw werkt op het platteland en brengt veel tijd door in hun sinaasappelboomgaard. Hun zoon Wei Zhi Guan, 14 jaar, gaat naar de middelbare school, en maakt zijn huiswerk altijd graag samen met zijn oma. In de avonden speelt hij vaak basketbal. Het hele gezin vindt het hartstikke leuk om buitenlandse gasten in hun huis te ontvangen en samen te dineren. Hartstikke leuk om voor het eten een kijkje te nemen in de keuken en mee te helpen met het koken! De pepers, knoflook, uitjes en bonen komen vers uit eigen tuin.