Tuva Sjamanen reis | Nomaden in het hart van Rusland | Dimsum Reizen

Rusland Sjamanen reis. Laat uw ideale rondreis door Tuva en Rusland samenstellen door Dimsum Reizen.

Rusland; Tuva sjamanen reis

Unieke kennismaking met de boeddhistische Tuvanen
Ontmoet de sjamanen en hun rituelen
Spirituele verrijking
Onder begeleiding van een Engelstalige gids
Verblijf in traditionele yurtenkampen


Een tot de meest ter verbeelding sprekende regio's van Siberië is de autonome deelrepubliek Tuva. U maakt een reis naar een onbekend deel van de wereld door ruige bergketens, eindeloze taiga en vlaktes. U maakt kennis met de boeddhistische Tuvanen, de zgn. Oud-Gelovigen en eeuwenoude sjamanistische rituelen. Tijdens deze reis staat m.n het contact met sjamanen centraal. U ontmoet sjamanen, maakt hun rituelen en gebruiken mee en gaat op zoek naar spirituele plekken in het Tuvaanse landschap.

De reis start en eindigt in Kizil, de hoofdstad van Tuva. We kunnen vluchten en/of treinen naar/van Moskou voor u verzorgen, alsmede de internationale vlucht naar Moskou.

Lees meer
Sluiten

Eeuwenoude mystiek in het hart van Siberië

Unieke kennismaking met de boeddhistische Tuvanen
Ontmoet de sjamanen en hun rituelen
Spirituele verrijking
Onder begeleiding van een Engelstalige gids
Verblijf in traditionele yurtenkampen


Een tot de meest ter verbeelding sprekende regio's van Siberië is de autonome deelrepubliek Tuva. U maakt een reis naar een onbekend deel van de wereld door ruige bergketens, eindeloze taiga en vlaktes. U maakt kennis met de boeddhistische Tuvanen, de zgn. Oud-Gelovigen en eeuwenoude sjamanistische rituelen. Tijdens deze reis staat m.n het contact met sjamanen centraal. U ontmoet sjamanen, maakt hun rituelen en gebruiken mee en gaat op zoek naar spirituele plekken in het Tuvaanse landschap.

De reis start en eindigt in Kizil, de hoofdstad van Tuva. We kunnen vluchten en/of treinen naar/van Moskou voor u verzorgen, alsmede de internationale vlucht naar Moskou.

Kort reisplan Tuva reis (7 dagen / 6 nachten)

Dag 1 aankomst Kizil, transfer Biy Khem
Dag 2 Biy Khem
Dag 3 Biy Khem - Chagytai meer
Dag 4 Chagytai meer
Dag 5 Chagytai meer - Biy Khem via Svatikovo meer
Dag 6 Biy Khem
Dag 7 vertrek Biy Khem

Wilt u persoonlijk reisadvies van onze Centraal-Azië reisspecialist Elske?

Wij bellen u op het afgesproken tijdstip. Komt u langs op kantoor, dan staat de koffie al klaar!

Kort reisplan
& reisbeschrijving

Dag 1 aankomst Kyzyl

Bij aankomst in Kyzyl wordt u ontvangen en opgehaald door een vertegenwoordiger van de lokale agent en naar het yurt tentencomplex Biy-Khem gebracht, zo'n 25 km reizen. Deze yurts zijn speciaal voor reizigers gebouwd en de tenten zijn met een licht frame opgezet en met vilten stof afgedekt. In het midden van de yurt is een kampvuur. De entree naar de yurt is een klein deurtje, die altijd op het oosten is gelegen. De yurt is ingericht voor twee personen. U voelt zich even een echte nomade, met uitzonderingen dat de yurt nu van vele gemakken voorzien is. 

Het yurtenkamp is 22 km vanaf Kyzyl. Hiervandaan kunt u gemakkelijk de uithoeken van Tuva bereizen. De vallei, waar het complex is gelegen, heet Biy Khem (dit betekent Grote Yenisey). U heeft de rest van de dag ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld in de omgeving een wandeling gaan maken of de bijgelegen berg te beklimmen en van het prachtige uitzicht over de Biy-Khem vallei te genieten. 's Avonds eet u gezamenlijk met de groep bij het kampvuur. 

Dag 2 Kyzyl

Na het ontbijt gaat u met de groep op excursie naar Kyzyl, de hoofdstad van Tuva. U bezoekt het geografische centrum van Azië - het symbool en monument van de stad. Het is gebouwd in 1964 en bestaat uit een grote wereldbol waarop de contouren van de verschillende continenten zijn aangegeven. Tuva en Kyzyl zijn nog eens extra aangegeven op de wereldbol. 
Hierna gaat u door naar de boeddhistische tempel waar u de preek van de lama kunt bijwonen. De lunch vindt plaats bij een lokaal restaurant. 

Er zijn vele culturen in Tuva, maar de meest magische is wel het Sjamanisme. Tijdens de reis naar de minerale bron in de buurt van Kyzyl, krijgt u een introductie te horen over deze leer. Na u bij de bron bent geweest wordt u terug naar het kamp gebracht. Hier krijgt u de kans om traditionele gerechten uit de lokale keuken te proeven. Melk, vlees en andere dierlijke producten zijn de belangrijkste ingrediënten in de gerechten. Kumys zure paardenmelk en sagazha geroosterde lever zijn erg populair bij de reizigers. De koffie wordt ook met de paardenmelk klaargemaakt. Verder drinkt men altijd groene thee die wordt gekookt met zout. 
U overnacht bij het yurtenkamp Biy Khem. 

Dag 3 Kyzyl - Chagytai meer

Na het ontbijt reist u naar het zuiden, naar het Chagytai meer (120 km). Onderweg maakt u een stop bij het monument van Arat (Toevissche herder). Het Chagytai meer is een van de diepste en grootste meren met zoet water in een Toevisch basin. Het kristalheldere water komt aan de voet van de noordelijke bergketen Tannu-Oola, 1003 meter boven zeeniveau. Het gebied is zo'n 2860 hectare groot. De oevers van het meer zijn rotsachtig en of bedekt met zand en strekt zich uit over een gebied van 20 km. Enkel het zuidelijke deel van het meer is veenachtig en bedekt met paarse wilgen, berken en lariksbomen. 

Hierna ontmoet u een Sjamaan die de groep verder leidt. U bezoekt het bosrijke gebied waar het tentenkamp wordt geïnstalleerd. Het diner wordt voorbereid en het ritueel van Kamlanie. Het ritueel vindt altijd 's avonds of op meerdere avonden plaats. 

Tijdens het ritueel worden er traditionele trommels gebruikt en zal de Sjamaan het geluid namaken van een kraai of koekoeksvogel. Het geluid van deze vogels geeft de Sjamaan nog meer kracht om zijn bezweringen te zingen. Uiteindelijk jaagt de Sjamaan de duivelse geesten weg. De Sjamaan offert zijn geestenhelpers door melk in vier richtingen te gooien en door stukken brood en vlees te verbranden. 

Dit ritueel kan twee doelen hebben, of het is voor genezing van iets, of voor aanbidding van het vuur, de heilige bomen of een volksstam. Het Kamlanie ritueel wordt gehouden volgens een vastgesteld schema, eerst reiniging, daarna geestenbezwering, hierna wordt er gezocht naar de reden van ziekte of bisschopswijding en als laatste worden de vijandige geesten verbannen.

U overnacht bij het yurtenkamp waar u ook gezamenlijk dineert. 

Dag 4 Chagytai meer

Na het ontbijt reist u met de groep naar het Chagytay meer (30km), waar u de rest van de dag zult besteden. Vandaag staat in het teken van de kleding van de Sjamaan en het gebruik van stenen in waarzeggerij. Iedere Sjamaan heeft zijn eigen rank, een niveau van kennis en een aantal Sjamaanse tributen die men bij het Kamlanie ritueel gebruikt. Het belangrijkste attribuut is de regenjas, een trommel en een kever. De regenjas is gemaakt van geiten- of schapenhuid met de afbeelding van een slang op de buitenkant. De uitgebeelde slang wordt gemaakt van allerlei lintjes en franjes. 
Slangen zijn belangrijke dieren in het Sjamanisme, ze geloven dat wanneer de sjamaan naar een andere wereld reist, hij beschermd wordt van duivelse geesten door de slangen. Een ander belangrijk detail van de regenjas zijn de strikken gemaakt van leren lintjes van 15 cm lang, deze worden gebruikt als 'vleugels'. De hoed van de Toevische of Altai Sjamaan is gemaakt van een lint met adelaarsveren, 40 grote- en 20 kleine veren. Er zitten tevens ogen en oren op het lint, deze staan symbool voor het vermogen om te zien en te horen.

Deze hoed is het belangrijkste attribuut, die de Sjamaan helpt 'vliegen'. Wanneer een Sjamaan hoog wilt vliegen, moet hij twee lange zwarte veren hebben, die helpen hem de lucht in. Vaak is de hoed zo gemaakt, dat de linten over de Sjamaans zijn gezicht hangen, hierdoor kan hij alleen vuur en geesten zien, dus geen andere mensen. Na de lunch in de buitenlucht heeft u de tijd om even te ontspannen of om op eigen gelegenheid een wandeling in het bos of een duik in het meer te nemen.  's Avonds legt de Sjamaan nog meer uit over de gebruiken, methodes en geheimen van de waarzeggerij met behulp van stenen. 

Dag 5 Chagytai meer -Svatikovo meer

Na het ontbijt reist u naar de genezende bron Argolik (45km). Een interessant feitje is dat er geen zout in deze bron is, maar de lokale dokters zijn overtuigd van de genezende kracht. Bij de bron krijgt u uitleg te horen. Hierna luncht u in de buitenlucht. 

De volgende stop is het helende meer Douce-Khol (Svatikovo, 140 km). Dit is een ideale plek voor reizigers om te genieten van het uitzicht op de miniatuur 'woestijnzone'. Ook dit meer heeft helende krachten, nog meer dan in de Dode Zee in Israel of het Tuz meer in Khakassië. Het minerale gehalte in het meer is erg hoog. Het water met een hoog zoutgehalte, Rapa, ziet eruit als glycerine. Verder zwemmen er enorm veel rode kril in het meer. Het Rapa water bevat magnesium, sodium en broom. Dit samengevoegd met de modder van de bodem helpt het bij de genezing van arthropatie, de spijsvertering, het zenuwstelsel en zelfs huidziekten. Het is enorm moeilijk om in het meer te duiken, omdat de dichtheid van het zout zo hoog is, dat je weer naar boven wordt geduwd. Hoe dieper in het meer, hoe warmer het water is en hoe meer modder. Op de bodem van het meer kan de temperatuur stijgen tot 41 graden. De temperatuur aan de oppervlakte is gemiddeld 16 graden. 
De rest van de middag heeft u ter vrije besteding. 's Avonds keert u terug naar het yurtenkamp Biy Khem (65 km) waar u na het diner bij het gezellige kampvuur kunt zitten. 

Dag 6 Svatikovo meer - Kizil

Na het ontbijt vertrekt u naar de "Vallei der Koningen" (150 km). Hier trokken in de 10e eeuw voor Christus, Scytische volkeren rond. Archeologen hebben pas sinds een korte tijd de begraafplaatsen van dit volk in het gebied rondom Tuva ontdekt. Pas sinds de vorige eeuw is er aandacht besteed om de grote grafheuvels (80-120 meter/diameter) te onderzoeken. Bij de grafheuvel "Arzhaan II" werd bijvoorbeeld 20 kg aan gouden schatten gevonden!

Na het bezoek aan de opgravingen, bezoekt u het regionale museum van Kyzyl (150km reizen), hier zijn vele interessante tentoonstellingen over deze grafheuvels en zijn de schatten te bewonderen. De tentoonstelling van het 'Scytische goud' is al in vele landen in Europa tentoongesteld. Sinds 2008 is de collectie weer teruggekomen naar Kyzyl waar het nu in het regionale museum te bezichtigen is. Indien gewenst kunt u het museum nog een rondleiding bij boeken. 

Na de lunch bij een lokaal restaurant brengt u een bezoek aan een Sjamaanse 'kliniek' waar u uitleg krijgt over de diverse rituelen en gebruiken bij de Sjamaanse ceremonies. Het ritueel "Kamlaniye" wordt voornamelijk gedaan om mensen te genezen en af en toe in geval van waarzeggerij of bij mislukkingen zoals het verliezen van bijvoorbeeld vee. Sjamanen zijn concrete mensen die niet zomaar contact zoeken met geesten zonder reden. Na dit bezoek is het tijd om terug te gaan naar het yurtenkamp Biy Khem waar het diner voor u klaar staat. 

Na het diner wordt er nog een speciale zangvoorstelling gegeven (optioneel, bij te boeken) waarbij u de traditionele keelzangers "de Khoomei" kunt horen. Dit is een speciale traditionele manier van zingen van volkeren uit Siberië. Het keelzingen is een kunst waarbij men meerdere tonen tegelijk produceert en deze vasthoudt tot 30 seconden. Als u de zanger niet zou kunnen zien, is het haast niet te geloven dat deze geluiden door mensen worden gemaakt en niet door een instrument. 

Dag 7 vertrek Kyzyl

Na het ontbijt wordt u per transfer naar het vliegveld gebracht. Vanaf hier vliegt u door naar uw volgende bestemming bijvoorbeeld Moskou, Krasnoyarsk of Novosibirsk. 

Offerte aanvragen

Nog meer inspiratie voor uw reis

U kunt nu direct een offerte aanvragen of deze reis toevoegen aan uw offertemandje en weer verder plannen of inpsiratie opdoen.

Verder plannen

Onze keuze hotels

Onze Dimsum Centraal-Azië reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

Geselecteerd door onze Centraal-Azië reisspecialist Elske

  Rusland, Kizil, Biy Kemp yurtkamp

  Dit yurt kamp in Tva is prachtig gelegen aan de oevers van de Biy Kemp rivier, beter bekend als de Yenisei. Elke yurt heeft 2 bedden, een kacheltje en een wastafel. In een centrale yurt worden de maaltijden geserveerd. Er is een aparte yurt met toiletten en douches. Het kamp ligt 22 kilometer buiten de hoofdstad Kizil.

  Inbegrepen bij uw rondreis

  Rusland, Kizil, Biy Kemp yurtkamp

  Selectie Dimsum Hotels | rondreis

  Dit yurt kamp in Tva is prachtig gelegen aan de oevers van de Biy Kemp rivier, beter bekend als de Yenisei. Elke yurt heeft 2 bedden, een kacheltje en een wastafel. In een centrale yurt worden de maaltijden geserveerd. Er is een aparte yurt met toiletten en douches. Het kamp ligt 22 kilometer buiten de hoofdstad Kizil.

Extra comfortabele opties voor uw verblijf in Centraal-Azië

Uw reis uitgestippeld

BELEEF Centraal-Azië MET DIMSUM REIZEN

Ter inspiratie presenteren wij hier unieke rondreizen, bouwstenen, activiteiten en extra comfortabele hotels. Met onze vijf soorten belevingsactiviteiten wordt uw reis gegarandeerd ingericht naar uw smaak.

Persoonlijke ontmoetingen op niet-commerciele basis.

Meet a local

Meet a local

Voer voor foodies; streetfoodtours, kookles, toprestaurants bezoeken etc.

Foodies

Foodies

Avontuurlijk en off the Beaten Track

Ruig

Ruig

Hike, bike, raft etc.

Actief

Actief

Massages, yoga, zen, hot stone , slow travel

Mindful

Mindful

Meer tips voor uw Centraal-Azië reis

Meet a local

Foodies

Ruig

Actief

Mindful

stopover in Kazan

 • bouwsteen
 • 3 dagen
 • €165 per persoon

De echte Transsiberie Express van Moskou naar Vladivostok

 • bouwsteen
 • 12 dagen
 • €1750 per persoon

Moskou starter

 • bouwsteen
 • 4 dagen
 • €225 per persoon

Reissom

7 dagen | vanaf €1950,-

Reissom vanaf € 1950,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:
- Engelstalige reisbegeleiding,
- binnenlandse reis- en verblijfkosten zoals beschreven,
- alle maaltijden in Tuva
- alle excursies in Tuva
- organisatie.

Het arrangement is exclusief:
- internationale vlucht
- overige niet genoemde maaltijden en drankjes
- tips en fooien
- persoonlijke uitgaven
- entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
- optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
- toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

In offertemandje
Wilt u persoonlijk reisadvies van onze Centraal-Azië reisspecialist Elske?

Wij bellen u op het afgesproken tijdstip. Komt u langs op kantoor, dan staat de koffie al klaar!

Reissom

Rusland; Tuva sjamanen reis

exclusief internationale vluchten

Reissom vanaf € 1950,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:
- Engelstalige reisbegeleiding,
- binnenlandse reis- en verblijfkosten zoals beschreven,
- alle maaltijden in Tuva
- alle excursies in Tuva
- organisatie.

Het arrangement is exclusief:
- internationale vlucht
- overige niet genoemde maaltijden en drankjes
- tips en fooien
- persoonlijke uitgaven
- entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
- optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
- toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

Toevoegen aan offertemandje

Nog meer inspiratie voor uw reis

U kunt nu direct een offerte aanvragen of deze reis toevoegen aan uw offertemandje en weer verder plannen of inpsiratie opdoen.

Verder plannen

Klaar om op reis te gaan naar Centraal-Azië?
onze reisspecialist maakt uw reis verder 100% op maat!

In offertemandje

Reistips

Last minute tips en tricks

Bekijk alle tips

Reistips

>

toegevoegd aan offertemandje

Rusland; Tuva sjamanen reis

7 dagen
Eeuwenoude mystiek in het hart van Siberië

€ 1950 per persoon

Maak uw reis compleet!

Bekijk de adviezen van onze reisspecialist om uw reis naar Centraal-Azië onvergetelijk te maken!

Bouwstenen

  rondreis naar Suzdal, Vladimir en Bogolyubovo

  • bouwsteen
  • 2 dagen
  • €395 per persoon

  Moskou starter

  • bouwsteen
  • 4 dagen
  • €225 per persoon

  Legendarische treinreis van Moskou naar Beijing

  • bouwsteen
  • 8 dagen
  • €895 per persoon