Blog voor foodies in Bangladesh

Persoonlijk reisblog foodies in Bangladesh door onze Reisspecialisten

Blog voor foodies in Bangladesh

Voer voor foodies: Smullen van Hilsa curry in Bangladesh

De keuken in Bangladesh is overheerlijk en kent vele invloeden van het buurland India. Er is
ruim keuze uit vele soorten currygerechten. De meeste gerechten bestaan sowieso uit rijst en vaak ook vis. Bangladesh is een land vol rivieren dus dat er veel visgerechten zijn is geen verrassing. Er is een bekend gezegde ‘Vis en rijst maken een Bengaal’ ( Machh-e-bhat-e-Bengali). Vaak wordt de vis gefrituurd in kruiden om de smaken nog beter te laten intrekken. Vis uit de rivier smaakt beter dan vis uit de zee vinden de inwoners. De nationale vis is de Hilsa en die smaakt superlekker! Deze zoutwatervis is door de gehele delta wel te vinden en wordt aan vele curry gerechten toegevoegd.

Het meest populaire visgerecht is dan ook de Hilsa viscurry. De vis wordt gemarineerd in kurkuma en chilipasta. Hierna wordt het zachtjes gefrituurd op een lage temperatuur. Het wordt geserveerd met mosterdjus en rijst. Een verrassende combinatie van zoet en zuur met de perfecte hoeveelheid pittig! Naast dat het goed betaalbaar is voor de bevolking, is het een voedzaam gerecht en makkelijk om zelf te maken. Vooral tijdens het regenseizoen is deze vis nog makkelijker te vangen, en springt haast vanzelf op je bord.

In Bangladesh is het normaal om écht alle stukken van de vis te eten, dus inclusief de kop en de eitjes. Er wordt niks zomaar weggegooid en ieder stukje van de vis heeft zijn eigen specifieke smaak. Sommige curry’s zijn juist bijvoorbeeld énkel met vissenkoppen gemaakt of met de eitjes. Zin om dit thuis zelf te maken? Lees dan verder!

Recept Hilsa viscurry

Omdat de Hilsa vis hier niet in de supermarkt te verkrijgen is, kunt u een andere witvis kiezen zoals Pangasiusfilet.

Ingrediënten

- Witvis zoals Pangasius, gesneden in dunne plakjes
- 1 theelepel komijn
- 0,5 theelepel Kurkuma
- 2 tot 4 groene chili’s
- 1 theelepel mosterdolie
- zout

Bereidingswijze  
Smeer de vis alvast een beetje in met de kruiden, warm daarna de pan op met olie om de stukjes vis kort te frituren. Na het frituren van de vis, voeg een beetje water aan de pan toe, een theelepel mosterdolie en een vleugje zout. Je kunt nu nog meer kruiden naar wens toevoegen. Laat de vis doorkoken en voeg de gesneden chili’s toe. Na 2 minuten is de vis klaar! Serveer het met witte rijst.

Rosalie, september 2018